,

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν και τη μουσική στις αίθουσες που γίνονται γαμήλιες τελετές

«Αν δεν υπάρχει μουσική σ' έναν γάμο, ποια θα είναι η διαφορά του από μια κηδεία»

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν και τη μουσική στις αίθουσες που γίνονται γαμήλιες τελετές

Αν δεν υπάρχει μουσική σ’ έναν γάμο, ποια θα είναι η διαφορά του από μια κηδεία, διερωτάται διαχειριστής αίθουσας τελετών στην Καμπούλ, μετά την απαγόρευση που επέβαλαν οι Ταλιμπάν.

Η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν απαίτησε από όσους λειτουργούν αίθουσες όπου οργανώνονται γαμήλιες τελετές στην Καμπούλ να μην ακούγεται μουσική στις εκδηλώσεις και ν’ αποτρέπεται οποιαδήποτε δραστηριότητα αντίκειται στις αποφάσεις της δικής της ερμηνείας του ισλαμικού νόμου για τις εκδηλώσεις (στη φωτογραφία αρχείου του AP/Hussein Malla, επάνω, μουσικός με καλυμμένο το πρόσωπο για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δείχνει τα μουσικά όργανά του που κατέστρεψαν οι Ταλιμπάν).

Advertisment

Υπουργείο Προαγωγής της… Αρετής

Σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το υπουργείο Προαγωγής της Αρετής και Αποτροπής της Εκλυσης των Ηθών ανέφερε πως η απόφασή του ανακοινώθηκε σε σύσκεψη με ιδιοκτήτες αιθουσών όπου οργανώνονται εκδηλώσεις, ιδίως γαμήλιες τελετές. Στους ιδιοκτήτες αιθουσών τελετών τονίστηκε πως οφείλουν να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις κυβερνητικές αποφάσεις, κατά την ίδια πηγή.

Πέρυσι οι Ταλιμπάν συνέστησαν στους επιχειρηματίες του κλάδου ν’ αποφεύγουν τη μουσική, όμως δεν επέβαλαν απόλυτη απαγόρευση παντού. Οι γάμοι σε αίθουσες τελετών γενικά είναι σπάνιοι, λόγω του υψηλού κόστους των εκδηλώσεων, το οποίο είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους Αφγανούς. Πολλά νεαρά ζευγάρια θα ήθελαν να οργανώσουν τους γάμους τους σε τέτοιες αίθουσες, αλλά αδυνατούν.

Φεύγουν οι μουσικοί

Ο διαχειριστής πολυτελούς αίθουσας τελετών της Καμπούλ διαβεβαίωσε το Γερμανικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πως η επιχείρησή του φρόντισε να διαθέτει χωριστές αίθουσες για τους άνδρες και τις γυναίκες, σερβιτόρες και γυναίκες επιφορτισμένες να τραβάνε φωτογραφίες σε αυτή των γυναικών, ώστε να μην κατηγορηθεί για προσβολή των ηθών της συντηρητικής κοινωνίας.

Advertisment

Όμως «αν δεν έχουμε μουσική σ’ έναν γάμο, τότε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ έναν γάμο και σε μια κηδεία;», διερωτήθηκε. Το σουνιτικό φονταμενταλιστικό κίνημα των Ταλιμπάν θεωρεί ότι η μουσική αντίκειται προς τις διδαχές του ισλάμ. Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, την 15η Αυγούστου 2021, πολλοί καλλιτέχνες, ιδίως μουσικοί, εγκατέλειψαν τη χώρα τους και ζήτησαν άσυλο σε κράτη της Δύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Ιταλία: Η συγκλονιστική στιγμή με την αγκαλιά τριών φίλων πριν παρασυρθούν από χείμαρρο (βίντεο)
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση