,

Τα 3 «κανάλια επικοινωνίας» εντέρου-εγκεφάλου | Πώς τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Νέες ανακαλύψεις συνεχίζουν να φωτίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Τα 3 «κανάλια επικοινωνίας» εντέρου-εγκεφάλου | Πώς τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Νέες ανακαλύψεις σχετικά με τον άξονα έντερο-εγκέφαλος συνεχίζουν να φωτίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Ακόμη και μετά από χρόνια εργασίας πάνω στην έννοια, οι επιστήμονες εξακολουθούν να εκπλήσσονται με το πώς μικροσκοπικά μικρόβια μπορούν να μεταβάλλουν τη λειτουργία του πανίσχυρου ανθρώπινου εγκεφάλου.

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα επικίνδυνα μικρόβια που καλύπτουν τον πλανήτη μας, τα ζώα έχουν υιοθετήσει το δικό τους σύνολο ωφέλιμων μικροβίων για να καταπολεμούν, να λιμοκτονούν και να ανταγωνίζονται τα παθογόνα. Όπως όλες οι σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, υπάρχουν εφεδρείες και εφεδρείες στις εφεδρείες. Και έτσι, για τα φιλικά μας μικρόβια, ο οργανισμός μας έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τρεις διαφορετικές οδούς επικοινωνίας.

Advertisment

Τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις στον εγκέφαλο

Κάθε δίαυλος επικοινωνίας έχει τη γοητεία του. Μερικά είναι γρήγορα και ισχυρά, ενώ άλλα είναι απαλά και νωχελικά. Αν έχετε πάθει ποτέ τροφική δηλητηρίαση, ξέρετε για το γρήγορο και ισχυρό. Όταν το έντερό σας αισθάνεται μια επίθεση από δυσάρεστα μικρόβια, λαμβάνετε μια επείγουσα οδηγία να βρείτε μια τουαλέτα, pronto. Από την άλλη πλευρά, όταν απολαμβάνετε ένα ζεστό μπολ με πλιγούρι βρώμης, η διάθεσή σας μπορεί να αντανακλά τη χαλαρή συναίνεση των ικανοποιημένων μικροβίων του εντέρου.

Οι τρεις κύριοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου σας περιλαμβάνουν το νευρικό σας σύστημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το ενδοκρινικό σας σύστημα. Το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα παίζουν επίσης υποστηρικτικούς ρόλους, αλλά αυτά τα τρία πρώτα είναι κυρίαρχα. Παρ’ όλα αυτά, κάθε σύστημα αλληλεπιδρά με τα άλλα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να συζητήσουμε οποιοδήποτε από αυτά μεμονωμένα. Ο Ουίλιαμ Τζέιμς είχε δίκιο- η φύση είναι ακατάστατη.

Μερικά από τα παρακάτω περιλαμβάνουν αποσπάσματα από το βιβλίο μου The Psychobiotic Revolution που έγραψα με τους ερευνητές Ted Dinan και John Cryan του University College Cork, στην Ιρλανδία. Είναι σημαντικοί παράγοντες στον τομέα του εντέρου-εγκεφάλου και επινόησαν τον όρο ψυχοβιοτικά για να αναφερθούν σε μικρόβια που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Αν σκέφτεστε να κάνετε μια βαθιά κατάδυση στην επιστήμη του άξονα έντερο-εγκέφαλος, είναι απαραίτητο ανάγνωσμα.

Advertisment

Κάθε ένα από τα κανάλια έντερο-εγκέφαλος έχει τη δική του μοναδική χημική γλώσσα, αλλά επειδή επικοινωνούν επίσης μεταξύ τους, πρέπει να έχουν κάποια κοινά μόρια σηματοδότησης. Ακολουθούν τα τρία κύρια συστήματα και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν για να συνομιλούν.

Το νευρικό σύστημα

Το νευρικό σύστημα αναμεταδίδει πληροφορίες προς και μέσα στον εγκέφαλό σας. Επικοινωνεί χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Ο τρόπος επικοινωνίας του είναι γρήγορος και από σημείο σε σημείο, αλλά μικρής διάρκειας. Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι η κύρια λεωφόρος αυτής της νευρικής κυκλοφορίας.

Το έντερό σας περικλείεται σε έναν σωλήνα νεύρων που ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα. Περιέχει τόσα νευρικά κύτταρα όσα και ο νωτιαίος μυελός σας, και προς τιμήν του μεγέθους και της σημασίας του, αποκαλείται δεύτερος εγκέφαλος. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι να ελέγχει τον περισταλτισμό, τη ρυθμική κίνηση των μυών που συμπιέζουν την τροφή σας από το ένα άκρο στο άλλο. Όμως, ο βλεννογόνος του εντέρου σας περιέχει επίσης κύτταρα που μπορούν να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον και να στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο. Αυτά μπορεί να είναι ειδοποιήσεις για κορεσμό ή, πιο δυσοίωνα, για παθογόνους μικροοργανισμούς και τροφικές δηλητηριάσεις.

Είναι απίστευτο ότι τα μικρόβια στο έντερό σας παράγουν νευροδιαβιβαστές πανομοιότυπους με εκείνους που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός σας για να επικοινωνήσει από το ένα κύτταρο στο άλλο. Αυτοί εν μέρει χρησιμεύουν για να μιλούν τα μικρόβια μεταξύ τους, αλλά και για να μιλούν με τον ξενιστή τους. Στους νευροδιαβιβαστές περιλαμβάνονται η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, δύο από τις σημαντικότερες χημικές ουσίες που εμπλέκονται στην ψυχιατρική. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας για τα μικρόβια του εντέρου σας, ώστε να ενημερώνουν τον εγκέφαλό σας για το τι συμβαίνει κάτω. Αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα τη διάθεσή σας.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου καθιστά σαφές γιατί θα πρέπει να φροντίζετε για τη μικροβιακή σας ευτυχία. Αντιμετωπίστε τα μικρόβια σας σωστά και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Καταχραστείτε τα, και μπορούν να σας κάνουν δυστυχισμένους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πάντα προετοιμασμένο για να συσπειρώσει την άμυνα κατά των παθογόνων μικροοργανισμών. Χρησιμοποιεί πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτταροκίνες για να σηματοδοτήσει την κατάσταση κινδύνου. Μπορεί να επικοινωνήσει γρήγορα, αλλά η επείγουσα χημική επίδρασή του μπορεί να είναι αρκετά σκληρή ώστε να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς.

Τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει ως αποστολή να μάθει να προσαρμόζεται στα καλά βακτήρια του εντέρου σας, ενώ παράλληλα παραμένει σε επαγρύπνηση απέναντι στα παθογόνα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται ρυθμιστικά κύτταρα Τ μπορούν να αναγνωρίσουν τα ωφέλιμα βακτήρια και να καταπνίξουν κάθε προσπάθεια καταστροφής τους. Μετά από αυτή την πρώιμη εκπαίδευση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα εγκαθίσταται για μια ζωή στην καταπολέμηση των μικροβίων με μαύρο καπέλο, προστατεύοντας παράλληλα τα καλά μικρόβια του εντέρου σας με λευκό καπέλο.

Ωστόσο, αυτό είναι καταστασιακό. Τα ωφέλιμα μικρόβια στο έντερό σας είναι ανεκτά, αλλά αν παραβιάσουν την επένδυση του εντέρου και εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα τα εντοπίσει και θα τα σκοτώσει. Ο εγκέφαλός σας ενημερώνεται για αυτές τις συστηματικές λοιμώξεις και μπορεί να επιδείξει συμπεριφορά ασθένειας, η οποία είναι παρόμοια με την κατάθλιψη: απλά θέλετε να σας αφήσουν ήσυχο για να αφήσετε το σώμα σας να θεραπευτεί.

Ο εγκέφαλός σας προστατεύεται από τα μικρόβια που μεταφέρονται με το αίμα από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Αλλά αν μια συστηματική λοίμωξη μαίνεται χωρίς επίλυση, αυτός ο φραγμός μπορεί να αποδυναμωθεί. Αν εισέλθουν τοξίνες ή βακτήρια στον εγκέφαλο, μπορεί να προκύψει άγχος ή ακόμη και ψυχοπάθεια. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα κυνηγήσει αυτά τα αδέσποτα μικρόβια μέσα στον εγκέφαλο, σκοτώνοντάς τα αλλά και προκαλώντας παράπλευρες απώλειες. Σε αυτό το σενάριο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από τα μικρόβια που το διέγειραν.

Το ενδοκρινικό σύστημα

Το ενδοκρινικό σύστημα χρησιμοποιεί ορμόνες για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της ανάπτυξης και του μεταβολισμού. Οι αδένες που το αποτελούν επικοινωνούν με την έκκριση αυτών των ορμονών στο αίμα σας και έτσι στέλνουν σήματα σε όλο το σώμα. Οι λειτουργίες του είναι πιο αργές, πιο μετριοπαθείς και συστηματικές, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια δράσης από εκείνες των άλλων δύο συστημάτων.

Το πιο σχετικό από τα ενδοκρινικά συστήματα που συνδέουν το έντερο και τον εγκέφαλο είναι το τρίο υποθαλάμου, υπόφυσης και επινεφριδίων – ο λεγόμενος άξονας HPA. Ο υποθάλαμος ελέγχει πάντα το αίμα και όταν αισθάνεται στρες, δίνει σήμα στην υπόφυση να απελευθερώσει χημικές ουσίες που προκαλούν την παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια.

Αυτή η αντίδραση στο στρες προκαλεί το συκώτι σας να απελευθερώσει ζάχαρη, ώστε οι μύες σας να μπορέσουν να αναλάβουν δράση και να αποφύγουν μια λεοπάρδαλη που πηδάει. Όταν μια λεοπάρδαλη είναι κατά πάνω μας, χρειαζόμαστε άμεση ζωτικότητα και έτσι την κλέβουμε από ένα πολύ ενεργοβόρο μέρος του σώματός μας: το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό φαίνεται σαν ένας λογικός συμβιβασμός. Πρώτα ξεφεύγουμε από τη λεοπάρδαλη και μόνο μετά ανησυχούμε για την αντιμετώπιση της γρίπης μας.

Αυτή η εξελικτική αντίδραση, ωστόσο, ανατρέπεται από τους σύγχρονους στρεσογόνους παράγοντες (τη δουλειά σας, για παράδειγμα), οι οποίοι γενικά δεν απαιτούν ούτε φυγή ούτε μάχη. Στην πραγματικότητα, αυτά μπορεί να είναι αδικήματα που πυροβολούν. Σφίγγουμε τα δόντια μας και το υπομένουμε. Και, με το ανοσοποιητικό μας σύστημα να έχει μειωθεί, γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων του εντέρου.

Συνοψίζοντας

Ο εντερικός μικροβιόκοσμος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία, τη διάθεση και τη νόησή μας, που η εξέλιξη έχει δημιουργήσει τρεις ξεχωριστές λεωφόρους για να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνδέσεις. Για τη βελτιστοποίηση και των τριών, ισχύει η ίδια συμβουλή: αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών (λαχανικά και μούρα) και ζυμών (γιαούρτι, kimchee, τουρσιά). Υπάρχει μια προειδοποίηση εδώ αν έχετε ΙΦΝΕ: οι φυτικές ίνες και τα προβιοτικά μπορεί να επιδεινώσουν μια έξαρση. Να είστε προσεκτικοί. Επιπλέον, να αθλείστε άφθονα και να κοιμάστε σωστά. Όλα αυτά θα βελτιώσουν τον μικροβιόκοσμό σας, ο οποίος στη συνέχεια θα παρέχει μια καλή αναφορά στον εγκέφαλό σας, συχνά χρησιμοποιώντας και τα τρία κανάλια. Ένα ευτυχισμένο έντερο θα βελτιστοποιήσει τον εγκέφαλό σας, και όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό!

Scott C. Anderson

Πηγή

Anderson, S. C., Cryan, J. F., Dinan, T. The Psychobiotic Revolution. Washington D.C.: National Geographic.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση