Σχέσεις: 5 σημάδια πως ο/η σύντροφός σας δεν σας εμπιστεύεται

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης, και χωρίς αυτήν, είναι δύσκολο να επιβιώσετε ως ζευγάρι.

Σχέσεις: 5 σημάδια πως ο/η σύντροφός σας δεν σας εμπιστεύεται

Τίποτα δεν είναι πιο κρίσιμο για να αισθάνεται κανείς ασφάλεια και ευτυχία στη σχέση του από την εμπιστοσύνη. Συχνά η έλλειψη εμπιστοσύνης οφείλεται σε απιστία και άλλες φορές είναι αποτέλεσμα ζήλιας. Η δυσπιστία όμως, δεν προκύπτει από τη μια μέρα στην άλλη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές είναι οι «κόκκινες σημαίες» που αφορούν την εμπιστοσύνη στη σχέση σας.

5 σημάδια πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη

Ψάχνει το κινητό σας

Η ψηφιακή κατασκοπεία -συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης των μηνυμάτων και τηλεφωνικών αρχείων- είναι ένα σημάδι ότι η σχέση σας μπορεί να μην σας έχει εμπιστοσύνη.

Advertisment

«Αν ο/η σύντροφός σας δεν σας εμπιστεύεται, το πρώτο μέρος όπου θα πάει είναι το κινητό σας τηλέφωνο για να δει ποιον παίρνετε τηλέφωνο και στέλνετε μηνύματα», δήλωσε η ειδική σύμβουλος σχέσεων, April Masini στο Insider. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα, θα ζητήσουν να έχουν πρόσβαση ακόμη και στους κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

2. Σας κάνει επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις

Αν ο/η σύντροφός σας σας κατακλύζει συνεχώς με ερωτήσεις σχετικά με το πού βρίσκεστε και τις γνωριμίες σας, μπορεί να το κάνει επειδή δεν σας εμπιστεύεται. Μια από τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορές είναι να προσπαθεί να επιβεβαιώσει ότι είστε εκεί που είπατε ανά πάσα στιγμή.

«Αν ο/η σύντροφός σας σας ρωτάει κάτι και μετά ξαναρωτάει την επόμενη μέρα και την ίδια ερώτηση ξανά, δεν είναι επειδή το ξέχασε. Είναι επειδή δεν εμπιστεύεται την απάντησή σας», εξήγησε η Masini.

Advertisment

3. Δεν θέλει να βγαίνετε μόνος/η σας

Αν μια βραδινή έξοδος με φίλους φέρνει τον σύντροφό σας σε νευρικότητα, είναι πιθανό επειδή δεν σας εμπιστεύεται απόλυτα. «Αν ο/η σύντροφός σας επιμένει να είναι μαζί σας όταν θέλετε να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας, μπορεί να δυσκολεύεται να σας εμπιστευτεί», λέει η GinaMarie Guarino, σύμβουλος ψυχικής υγείας. «Όροι όπως «σε εμπιστεύομαι αλλά δεν τους εμπιστεύομαι» υπονοούν ότι ο/η σύντροφός σας παλεύει με φόβους που περιστρέφονται γύρω από τη δυσπιστία, ακόμη και αν δεν έχει αποδείξεις ότι είστε αναξιόπιστος».

4. Τσακώνεστε εάν δεν απαντήσετε στο τηλέφωνο ή στα μηνύματα αμέσως

Ένα ή δύο διπλά μηνύματα είναι ακίνδυνα, αλλά αν ο/η σύντροφός σας εκνευρίζεται συνεχώς όταν δεν του απαντάτε αμέσως, μπορεί να έχετε κάποια προβλήματα εμπιστοσύνης να λύσετε. «Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους συντρόφους τους τείνουν να αρχίζουν γρήγορα να αναρωτιούνται και να βγάζουν συμπεράσματα όταν δεν έχουν νέα σας αμέσως», λέει ο Guarino, σύμβουλος ψυχικής υγείας. «Η δυσπιστία τους τους κάνει να βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι μπορεί να είστε απασχολημένοι ή να μην είστε διαθέσιμοι όταν σας στέλνουν μήνυμα», συμπληρώνει.

5. Σας κατηγορεί για πράγματα που δεν έχετε κάνει

Αν κάποιος δεν σας εμπιστεύεται, μπορεί να αρχίσει να σας κατηγορεί για πράγματα που φοβάται ότι θα του κάνετε, ακόμη και αν δεν έχει αποδείξεις ότι τα κάνατε. «Όταν ο/η σύντροφός σας δεν σας εμπιστεύεται, θα αρχίσει να σας κατηγορεί για συμπεριφορές για τις οποίες μπορεί να μην είστε καν ένοχοι», εξήγησε η Masini. «Πιάνεται από ‘’άχυρα’’ για να δει αν οι χειρότεροι φόβοι τους είναι αληθινοί, κατηγορώντας σας για ό,τι σας υποπτεύεται».

Τι να κάνετε αν ο/η σύντροφός σας δεν σας εμπιστεύεται

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προβλήματα εμπιστοσύνης είναι πάντα το αποτέλεσμα κάποιας εμπειρίας του παρελθόντος που προκάλεσε μεγάλο πόνο στο άτομο. Εξαιτίας αυτού του πόνου, το άτομο ενεργεί με τρόπο που προσπαθεί να αποφύγει να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μια σχεδόν υποσυνείδητη αντίδραση επιβίωσης στον ψυχολογικό πόνο του παρελθόντος. Αν τα θέματα εμπιστοσύνης σας έχουν φτάσει στο σημείο, χωρίς επιστροφή (και το ξέρετε), δεν υπάρχει λόγος να προσποιείστε. Μακροπρόθεσμα, και οι δύο θα επωφεληθείτε από την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια. Εάν έχετε επιλέξει να μείνετε στη σχέση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το συζητήσετε.

Βρείτε έναν θεραπευτή ζευγαριών ή έναν ψυχολόγο που μπορεί να σας προσφέρει επαγγελματική καθοδήγηση. Μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης σχέσης με τη βοήθεια ενός παρόχου.

Αναδιαρθρώστε τον χρόνο που περνάτε μαζί, ώστε να μπορείτε και οι δύο να αποσυμπιέζεστε. Ίσως αυτές οι πίτσες της Δευτέρας το βράδυ, οι περιπέτειες στο Netflix και τα συγχρονισμένα προγράμματα γυμναστικής να μην σας κάνουν πια. Η σωματική και η συναισθηματική οικειότητα είναι βασικές πτυχές μιας υγιούς σχέσης. Το να εξερευνήσετε διαφορετικούς τρόπους για να αναζωπυρώσετε τη σπίθα που μοιράζεστε, θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη ζήλια και τη δυσπιστία του συντρόφου σας.

Εάν η συμπεριφορά της σχέσης δεν αλλάξει ούτε αφότου του μιλήσετε, του εξηγήσετε και προσπαθήσετε, τότε δεν φταίτε εσείς. Δεν αξίζετε το είδος της μεταχείρισης που σας επιφυλάσσει και ίσως ήρθε η ώρα να χωρίσετε διότι η σχέση τείνει να γίνει τοξική.

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Όταν γίνεσαι δεδομένος σε μια σχέση | Πώς το καταλαβαίνουμε και τι κάνουμε για να το αλλάξουμε
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και το σώμα μας όταν είμαστε πληγωμένοι
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης
Ο έρωτας μετά τα παιδιά | 3 τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν τη φλόγα ζωντανή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση