,

Αντιγήρανση: Οι «σπόροι της μακροζωίας» που βάζουν φρένο στην φλεγμονή

Στην εύρεση ενός μυστικού ελιξίριου για την μακροβιότητα φαίνεται πως έχουν καταλήξει οι επιστήμονες.

Αντιγήρανση: Οι «σπόροι της μακροζωίας» που βάζουν φρένο στην φλεγμονή

Επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι κάτι στους σπόρους σταφυλιού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο. Πλησιάζουν στο να κατανοήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν περισσότερο από άλλους. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια χημική ουσία που ονομάζεται προκυανιδίνη C1 (PCC1), η οποία βρίσκεται στο εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, έκανε τα ηλικιωμένα ποντίκια να ζουν περισσότερο. Έκαναν κάποιες δοκιμές και έγραψαν για αυτό σε ένα επιστημονικό περιοδικό που ονομάζεται Nature Metabolism.

Οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το γιατί γερνάμε, γι’ αυτό δοκίμασαν διάφορα μέρη των φυτών για να δουν αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Βρήκαν μια ειδική ουσία που ονομάζεται προκυανιδίνη C1 (PCC1) που θα μπορούσε να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα παλιά κύτταρα σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας, κάτι που μπορεί να μας κάνει να γερνάμε πιο γρήγορα. Όταν εξέτασαν πιο προσεκτικά τι συμβαίνει όταν παίρνετε μικρότερη ποσότητα, διαπίστωσαν ότι εμποδίζει τα παλιά κύτταρα να προκαλέσουν πρήξιμο στο σώμα.

Advertisment

Οι επιστήμονες έδωσαν ένα ιδιαίτερο πράγμα σε 171 ποντίκια, με τα 91 από αυτά να είναι ηλικιωμένα. Ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια ζούσαν περισσότερο, περίπου 9% περισσότερο από πριν, και ο χρόνος που τους απέμεινε για να ζήσουν αυξήθηκε κατά 60% κατά μέσο όρο. Τα νεότερα ποντίκια έγιναν επίσης πιο υγιή. Έδωσαν μια ειδική ουσία σε ποντίκια με καρκίνο και έκανε τους όγκους τους να μικραίνουν όταν έκαναν και χημειοθεραπεία. Είδαν επίσης το ίδιο πράγμα να συμβαίνει σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα που τοποθετήθηκαν σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα και διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη ουσία που ονομάζεται προκυανιδίνη C1 δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα. Αυτή η ουσία θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει να σταματήσουν μερικά από τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι γερνούν. Πρέπει όμως ακόμα να κάνουν περισσότερες δοκιμές για να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί καλά και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Με πληροφορίες από www.ygeiamou.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
6 tips για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια
Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση