,

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη

Επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι εξαιρετικά σημαντικό χρησιμοποιώντας σφουγγάρια που συγκεντρώθηκαν από τις ακτές του Πουέρτο Ρίκο στην ανατολική Καραϊβική. Κατάφεραν να υπολογίσουν τις θερμοκρασίες των

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη

Επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι εξαιρετικά σημαντικό χρησιμοποιώντας σφουγγάρια που συγκεντρώθηκαν από τις ακτές του Πουέρτο Ρίκο στην ανατολική Καραϊβική. Κατάφεραν να υπολογίσουν τις θερμοκρασίες των ωκεανών πριν από 300 χρόνια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι έχουμε ήδη ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο υπερθέρμανσης του πλανήτη και προχωρούμε προς ένα άλλο.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα σφουγγάρια, τα οποία αναπτύσσονται αργά, στρώμα προς στρώμα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν του ωκεανού, πολλά χρόνια πριν από τη σύγχρονη εποχή, και να ανακαλύψουν πολύτιμα δεδομένα.

Advertisment

Με τη βοήθεια δειγμάτων από σκληροσπόγγους, οι οποίοι ζουν για αιώνες, η διεθνής ομάδα επιστημόνων κατέληξε σε συμπεράσματα που αλλάζουν τον τρόπο που κατανοούμε την κλιματική αλλαγή.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η ανθρωπογενής θέρμανση μπορεί να έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, με αποτέλεσμα η παγκόσμια μέση θερμοκρασία να έχει αυξηθεί ήδη κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία τους δείχνουν ότι η προβιομηχανική εποχή πρέπει να οριστεί νωρίτερα, μεταξύ 1700 και 1860, πράγμα που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αντίληψή μας για την κλιματική αλλαγή.

Advertisment

Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί μια κλήση προς δράση, προτρέποντάς μας να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να δράσουμε τώρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο των κλιματικών αλλαγών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άρτα: Βυθισμένος οικισμός στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου βγήκε στην επιφάνεια λόγω ξηρασίας
Υπεραιωνόβια βελανιδιά στο Αγρίνιο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης
Η ανθρωπότητα σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Μπορούμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο κλιματικά μέλλον;
Act for Earth: Πώς επηρεάζει η ξηρασία τη ζωή στον πλανήτη (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση