Πρόσθετα τροφίμων: Οι επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα

Οι γαλακτωματοποιητές είναι πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίμων.

Πρόσθετα τροφίμων: Οι επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα

Αυτά τα πράγματα είναι φτιαγμένα από πράγματα που τους αρέσει το νερό και πράγματα που τους αρέσει το λάδι. Βοηθούν στην ανάμειξη πραγμάτων που συνήθως δεν αναμειγνύονται, όπως λάδι και νερό. Βοηθούν επίσης να διαρκέσουν τα πράγματα περισσότερο. Τοποθετούνται σε πολλά τρόφιμα, όπως ψωμί, καραμέλα, σάλτσες, βούτυρο και παγωτό. Έχουμε μάθει από άλλα πειράματα ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να βλάψουν την επένδυση στα έντερα μας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και να κάνει πιο πιθανό να αρρωστήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιστήμονες στη Γαλλία ανακάλυψαν ότι ορισμένα πράγματα που τρώτε μπορεί να κάνουν την καρδιά και τον εγκέφαλό σας να αρρωστήσουν. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν πώς επηρέασε την υγεία 95.422 ανθρώπων για επτά χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικούς τύπους συστατικών που βοηθούν στην ανάμειξη λαδιού και νερού στα τρόφιμα. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλά από αυτά τα συστατικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν με καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικά. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν περίπου 43 ετών κατά μέσο όρο. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες, περίπου το 79%. Κανένας από αυτούς δεν είχε ποτέ πριν πρόβλημα με την καρδιά του.

Advertisment

Για τα δύο πρώτα χρόνια της μελέτης, τα άτομα που βοήθησαν στην έρευνα έπρεπε να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το τι έτρωγαν και έπιναν κάθε μέρα. Έπρεπε επίσης να κοιτάξουν τις ετικέτες στα τρόφιμα και τα ποτά τους για να δουν τι χημικές ουσίες περιείχαν. Οι επιστήμονες έκαναν επίσης κάποιες δοκιμές σε ένα εργαστήριο για να μετρήσουν τα πράγματα. Οι άνθρωποι είπαν στους γιατρούς για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά που είχαν υποστεί και οι γιατροί έλεγξαν τα ιατρικά τους αρχεία για να βεβαιωθούν ότι ήταν αλήθεια.

Μετά από μελέτη μιας ομάδας ανθρώπων για 7 χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το φαγητό καλύτερη γεύση συνδέονταν με υψηλότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Ένα από αυτά τα συστατικά, που ονομάζεται ολική κυτταρίνη ή προστέθηκε E-460-E468, συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μιας καρδιακής νόσου που ονομάζεται στεφανιαία νόσο. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ορισμένων λιπαρών οξέων στο φαγητό μας μπορεί να μας κάνει πιο πιθανό να πάθουμε εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή η μελέτη δείχνει μόνο τι συνέβη, αλλά δεν αποδεικνύει γιατί συνέβη. Θέλουν να ξέρουμε ότι είναι καλή ιδέα να τρώμε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα επειδή περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να μην είναι καλές για εμάς. Οι πληροφορίες είναι γραμμένες σε ειδικό βιβλίο για την ιατρική από τη Βρετανία.

Advertisment

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση