, ,

«Αν σου δώσουν χαρτί με γραμμές, εσύ γράψε στραβά» | Χουάν Ραμόν Χιμένεθ

Αν η προσπάθεια να αποκτήσετε καλύτερη υγεία είναι σκληρή και νιώθετε ότι στερείστε, είναι ώρα να χαλαρώσετε λίγο.

«Αν σου δώσουν χαρτί με γραμμές, εσύ γράψε στραβά» | Χουάν Ραμόν Χιμένεθ

Απόσπασμα από το βιβλίο Η ανατομία του άγχους της Dr.Ellen Vora. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Το άγχος είναι ένα οργανικό φαινόμενο που έχει να κάνει τόσο με τον νου όσο και με το σώμα. Στο σώμα, το άγχος εκδηλώνεται ως προϊόν της αντίδρασης στρες και των αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων που πυροδοτούνται όταν αντιμετωπίζουμε μια πραγματική ή θεωρούμενη απειλή.

Advertisment

Το άγχος μπορεί να είναι επίσης αποτέλεσμα άλλων οργανικών ανισορροπιών – από φλεγμονές και ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά μέχρι ορμονικές ανισορροπίες και προβληματική δια­βίβαση γ­αμινοβουτυρικού οξέος.

Αυτές οι σωματικές μορφές άγχους είναι οι πιο μόνιμες και επιβαρυντικές, αλλά και οι πιο αποτρέψιμες και θεραπεύσιμες. Μάλιστα ένα μέρος του άγχους μας είναι πλήρως αποτρέψιμο. Στα κεφάλαια που ακολουθούν θα βρείτε εφαρμόσιμες στρα­τηγικές όχι μόνο για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του τεχνητού άγχους, αλλά και για να τα αποφύγετε εντελώς.

Τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις τις θεωρώ στοιχειώδεις – είναι συμβουλές που δίνω στους ασθενείς μου όταν ξεκινούν θερα­πεία ώστε να πετύχουν ορισμένες γρήγορες νίκες και να καθαρί­σουν το μυαλό τους για να αντιμετωπίσουν το πραγματικό άγχος. Θα εξετάσουμε αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στις συνήθειες ύπνου σας, στη σχέση σας με την τεχνολογία, στη διατροφή σας και στην κατάσταση του εντέρου, του ανοσοποιητικού και του ορμονικού συστήματος του οργανισμού σας και θα καταλήξουμε σε αποτελεσματικές τεχνικές εκτόνωσης του στρες που αναπό­φευκτα συσσωρεύεται στη ζωή μας.

Advertisment

Για μια κατηγορία ασθενών τα βήματα αυτά αρκούν· η ζωή τους είναι καλή, αλλά πρέπει να τροποποιήσουν τις συνήθειές τους ώστε να υπηρετούν καλύτερα την ψυχική και σωματική υγεία τους. Πρόκειται για ασθενείς που αντιμετωπίζουν αποκλειστικά τεχνητό άγχος και καταφέρνουν να παρουσιάσουν βελτίωση σχετικά γρήγορα.

Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω ότι ακόμα και αν βιώνετε «μόνο» τεχνητό άγχος, οι όποιες αλλαγές ίσως είναι δύσκολο να διατηρηθούν – είναι πάντοτε εύκολο να επιστρέψουμε σε παλιά, οικεία μοτίβα. Αυτό που κυρίως δυσκολεύει περισσότερο τους ασθενείς μου είναι οι διατροφικές συμβουλές μου, αλλά συνή­θως αυτές οι αλλαγές είναι και οι πλέον αποτελεσματικές στη μείωση του άγχους. Παρόλα αυτά, δεν είναι αναγκαστικό να ακούσετε κάθε συμβουλή που δίνω, ούτε χρειάζεται να κάνετε όλες τις αλλαγές μαζί ή με συγκεκριμένη σειρά. Ξεκινήστε από ό,τι σας φαίνεται πιο ρεαλιστικό και καταστρώστε ένα σχέδιο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις συνθήκες σας.

Ο βαθμός προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει ο καθέ­νας διαφέρει. Για παράδειγμα, αν πέρα από το άγχος σωματικά αισθάνεστε καλά και ο οργανισμός σας λειτουργεί κανονικά, δεν το θεωρώ απαραίτητο να πάρετε διδακτορικό στην προετοιμα­σία γευμάτων ή να κάνετε ριζικές αλλαγές στη διατροφή σας.

Από την άλλη, αν αντιμετωπίζετε σωματικά προβλήματα που δεν σας αφήνουν να ζήσετε τη ζωή σας, τότε αξίζει να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να ισορροπήσετε και πάλι τον οργανισμό σας. Η ανταμοιβή για τις μικρές θυσίες που ίσως χρειαστεί να κάνετε στη διατροφή σας θα είναι μια ζωή δίχως πεπτικά προ­ βλήματα, άγχος και πανικό. Η δυνατότητα να νιώθετε καλά με τον οργανισμό σας αξίζει τις όποιες αρχικές δυσκολίες.

Οι περισσότεροι ασθενείς μου βρίσκονται κάπου στη μέση των δύο αυτών άκρων – ούτε λειτουργούν σε ιδανικό επίπεδο, αλλά ούτε βρίσκονται και σε κατάσταση οξείας κρίσης. Ίσως ανή­ κετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία. Προτού προχωρήσουμε, αξίζει να πάρετε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε πώς νιώθετε. Πόσο υποφέρετε; Στόχος είναι να καταβάλετε προσπάθεια και να κάνετε θυσίες ανάλογες πάντα με τη δυσφορία που αισθάνε­στε. Είναι μια βαθιά προσωπική εξίσωση, αλλά γενικά ο στόχος είναι να βρείτε το σημείο ισορροπίας που θα σας επιτρέψει να έχετε μια καλή ποιότητα ζωής.

Εδώ αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η ευκολία συνιστά από μόνη της ένα πανίσχυρο μέσο θεραπείας. Το να αγωνιάτε για κάθε διατροφική επιλογή σίγουρα δεν βοηθάει να ξεπεράσετε το άγχος. Θεωρώ ότι η ισορροπία μεταξύ υγείας και ευκολίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί στο σύγχρονο διατρο­φικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στην Αμερική.

Θέλω οι ασθε­νείς μου να σκέφτονται προσεκτικά τις διατροφικές επιλογές τους και να αναζητούν τις θρεπτικότερες τροφές που έχουν τη δυνατότητα να βρουν και να αγοράσουν, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλω να φτάσουν να ανησυχούν για κάθε γεύμα ή για το τι θα συμβεί αν χρειαστεί να φάνε φαστφούντ σε κάποιο ταξίδι.

Τους λέω, λοιπόν, ό,τι θα πω και σ’ εσάς: Κάντε ό,τι καλύτερο μπο­ρείτε και μη στοχεύετε την τελειότητα. Ζούμε σε μια χώρα όπου είναι δύσκολο να τραφεί κανείς σωστά – το σύστημα έχει αποτύχει και πολλές φορές είναι αδύνατο να βρεις υγιεινό φαγητό, ιδιαίτερα μακριά από το σπίτι.

Επιλέξτε ό,τι πιο υγιεινό υπό τις δεδομένες συνθήκες και φροντίστε πού και πού να επιτρέπετε στον εαυτό σας και κάποια λιχουδιά. Αν ένα χωνάκι παγωτό ή τα σπιτικά κουλουράκια σάς φέρνουν χαρά, ορισμένες φορές αυτό είναι σημαντικότερο από το να αποφύγετε την εξάντληση που προκαλεί η ζάχαρη.

Καθένας πρέπει να βρει τη δική του ισορροπία. Η τέλεια υγεία δεν είναι αυτοσκοπός· σκοπός είναι να νιώθετε καλά και να ζείτε μια γεμάτη ζωή. Αν η υγεία σας δεν σας επιτρέπει να ζήσετε, είναι ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να στρωθούμε στη δου­λειά. Αλλά αν η προσπάθεια για να αποκτήσετε καλύτερη υγεία είναι τόσο σκληρή ώστε νιώθετε ότι στερείστε, είναι ώρα να χαλαρώσετε λίγο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση