«Δεν αξίζει τον κίνδυνο» – 4 τρόφιμα που ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε

Θα αναλύσουμε τα τέσσερα αυτά τρόφιμα και θα εξηγήσουμε γιατί οι ειδικοί τα θεωρούν λιγότερο ασφαλή.

«Δεν αξίζει τον κίνδυνο» - 4 τρόφιμα που ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε

Ίσως να πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι επιλέγετε να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ την επόμενη φορά που θα κάνετε τα ψώνια σας. Ειδικοί στον τομέα της τροφικής ασφάλειας έχουν αποκαλύψει τέσσερα τρόφιμα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα οποία αξίζει να σκεφτείτε πριν τα καταναλώσετε. Εδώ, θα αναλύσουμε τα τέσσερα αυτά τρόφιμα και θα εξηγήσουμε γιατί οι ειδικοί τα θεωρούν λιγότερο ασφαλή.

Ακατέργαστες φύτρες

Αν συνηθίζετε να προσθέτετε φύτρες και τριφύλλι ως γαρνιτούρα σε τοστ και σάντουιτς, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ακατέργαστες φύτρες μπορούν να αποτελέσουν πηγή βακτηριακής μόλυνσης. Εάν τις τρώτε ωμές, υπάρχει κίνδυνος να εκτεθείτε σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E.coli. Είναι προτιμότερο να μαγειρεύονται στον ατμό για να εξαλείψετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Advertisment

Ακατέργαστο, μη παστεριωμένο γάλα

Το μη παστεριωμένο γάλα αποτελεί πηγή επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών. Το παστεριωμένο γάλα υποβάλλεται σε θέρμανση για να εξαλείψει επιβλαβή βακτήρια, ενώ το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να περιέχει ζωντανούς παθογόνους οργανισμούς. Οι καταναλωτές που ανησυχούν για το πόσο ασφαλή είναι ορισμένα τρόφιμα, ειδικά άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, παιδιά, ηλικιωμένοι και έγκυες, θα πρέπει να αποφεύγουν το μη παστεριωμένο γάλα.

Προϊόντα που έχουν προ-κοπεί

Τα προ-κομμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να φαίνονται βολικά, αλλά πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις. Πλύνετε τα προϊόντα πριν τα καταναλώσετε και αποφύγετε την επαφή τους με το ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά στο καλάθι του παντοπωλείου.

Μπουφές ζεστού φαγητού

Αν αποφασίσετε να επιλέξετε φαγητό από μπουφέ ζεστού φαγητού, προσέξτε τη θερμοκρασία διατήρησης. Τα ζεστά φαγητά πρέπει να διατηρούνται σε υψηλή θερμοκρασία, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος πολλαπλασιασμού βακτηριακών παθογόνων. Προτιμήστε μπουφέ που τηρούν υψηλές προδιαγραφές θερμοκρασίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επιλέξετε καθαρούς μπουφές και λαβίδες σερβιρίσματος για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις.

Advertisment

Συνεπώς, ενώ τα παραπάνω τρόφιμα μπορεί να φαίνονται ευκολά διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις συστάσεις των ειδικών για την ασφάλεια των τροφίμων και να προστατεύετε την υγεία σας. Είναι πάντα σημαντικό να ενημερώνεστε και να λαμβάνετε προφυλάξεις όταν επιλέγετε τρόφιμα για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση