10 προειδοποιητικά σημάδια ότι η οικειότητα στη σχέση «αργοπεθαίνει»

Η οικειότητα της σχέσης είναι το καταφύγιο συναισθηματικής ασφάλειας που οι αφοσιωμένοι σύντροφοι μοιράζονται μόνο μεταξύ τους.

10 προειδοποιητικά σημάδια ότι η οικειότητα στη σχέση «αργοπεθαίνει»

Η οικειότητα της σχέσης είναι το καταφύγιο συναισθηματικής ασφάλειας που οι αφοσιωμένοι σύντροφοι μοιράζονται μόνο μεταξύ τους. Είναι ένας χώρος που και οι δύο αγαπούν και προστατεύουν.

Όταν οι άνθρωποι είναι ερωτευμένοι, δημιουργούν μαζί αυτό το ασφαλές λιμάνι, θυσιάζοντας πρόθυμα ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνει άθικτο.

Advertisment

Δυστυχώς, η χαρά αυτής της υπόσχεσης δεν μπορεί πάντα να επιβιώσει από τις πολύπλοκες και απροσδόκητες προκλήσεις της ζωής. Καθώς οι σχέσεις ωριμάζουν, οι σύντροφοι μερικές φορές δεν έχουν τους πόρους για να καλλιεργήσουν την οικειότητά τους, απειλώντας αυτό που κάποτε τους κρατούσε δεμένους ο ένας με τον άλλον.

Για να αποφευχθεί αυτή η απώλεια, οι σύντροφοι πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια της μειούμενης οικειότητας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Όταν το κάνουν αυτό, οι περισσότεροι σύντροφοι μπορούν να ανακτήσουν τη σύνδεσή τους. Αλλά αν αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις, μπορεί να γίνει δύσκολο και μερικές φορές αδύνατο να ανακτήσουν την εγγύτητα και την ασφάλεια που κάποτε θεωρούσαν δεδομένη.

10 σημάδια της «ετοιμοθάνατης» οικειότητας

Advertisment

  1. Απόσταση. Όταν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, εκμεταλλεύεστε την ευκαιρία να είστε όσο το δυνατόν πιο κοντά ο ένας στον άλλον; Οι άνθρωποι που ανθίζουν ο ένας στην παρέα του άλλου βρίσκουν άνεση στη φυσική εγγύτητα. Επικεντρώνονται ο ένας στον άλλον όταν μοιράζονται εμπειρίες και απλώνουν το χέρι τους για σωματικό άγγιγμα για να ενισχύσουν αυτές τις συνδέσεις.

Φροντίσατε να βρίσκεστε σωματικά κοντά όποτε ήταν δυνατόν όταν ο έρωτάς σας ήταν καινούργιος; Το κάνετε ακόμα και τώρα;

  1. Χαιρετισμός. Στην αρχή των στενών σχέσεων, οι οικείοι σύντροφοι ανυπομονούν να δουν ο ένας τον άλλον μετά από καιρό που ήταν χώρια. Ακόμη και αν ο ένας είναι απασχολημένος και η σύνδεση είναι απροσδόκητη, σταματούν αυτό που κάνουν για να αναγνωρίσουν και να καλωσορίσουν την παρουσία του άλλου, συνήθως με σωματική στοργή.

Θυμάστε να είστε πρόθυμοι να συνδεθείτε με αυτόν τον τρόπο όταν ο έρωτάς σας ήταν καινούριος; Πώς είναι τώρα; Ένα “γεια” από το άλλο δωμάτιο δεν είναι το ίδιο με τον ενθουσιασμό πρόσωπο με πρόσωπο.

  1. Διάθεση για να του δώσετε προσοχή. Ένα από τα πιο προφανή σημάδια της υγιούς οικειότητας είναι το πώς ανταποκρίνεται ο κάθε σύντροφος στην επιθυμία του άλλου για αναγνώριση. Είτε πρόκειται απλώς για ένα σχόλιο, μια έκφραση του προσώπου ή ένα σωματικό άνοιγμα, αυτές οι ευπρόσδεκτες συμπεριφορές λένε: “Είμαι εδώ. Τι χρειάζεσαι;” Όταν αυτές οι προσφορές για σύνδεση αγνοούνται, η οικειότητα κινδυνεύει.

Όταν ο έρωτάς σας ήταν καινούριος, ο σύντροφός σας σταμάτησε ό,τι έκανε, ανυπομονώντας να συνδεθεί; Πώς είναι τώρα; Πρέπει να πιέσετε για να πάρετε μια απάντηση;

  1. Άγγιγμα. Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν πολύ θετικά στο σωματικό άγγιγμα, ενώ άλλοι δεν χρειάζονται τόσο πολύ ή τόσο συχνά. Αλλά η οικειότητα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς στοργή, ειδικά όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους χρειάζεται την άνεση που προσφέρει το άγγιγμα. Όταν το άγγιγμα μειώνεται, μειώνεται και η αμοιβαία ικανοποιητική σύνδεση.

Όταν ο έρωτάς σας ήταν καινούργιος, απλώνατε τακτικά το χέρι σας για να αγγίξετε ο ένας τον άλλον με τρόπο που να τον φροντίζει και να τον εμπλέκει; Πώς είναι τώρα;

  1. Προτεραιότητα. Αν και το να είναι κανείς το πιο σημαντικό πρόσωπο για τον σύντροφό του είναι μια υπέροχη επιθυμία, δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα. Οι υποχρεώσεις της ζωής συχνά απαιτούν ότι η εργασία, η οικογένεια, η εκπαίδευση, οι οικονομικές πιέσεις, η απροσδόκητη ασθένεια, ακόμη και η πνευματική αναγέννηση μπορεί μερικές φορές να έχουν προτεραιότητα. Όμως, όταν κάποιος από τους δύο συντρόφους έχει ανάγκη, το να είσαι η νούμερο ένα προτεραιότητα πρέπει να τιμάται.

Όταν ο έρωτάς σας ήταν καινούργιος, μπορούσατε να βασιστείτε στο σύντροφό σας να βάλει τα πάντα στην άκρη όταν τον χρειαζόσασταν για να είναι εκεί για εσάς; Τώρα, αισθάνεστε ότι μπορείτε να το ζητήσετε αυτό μόνο αν πρόκειται για επείγουσα κρίση;

  1. Υπομονή. Οι άνθρωποι είναι εύκολα υπομονετικοί μεταξύ τους όταν είναι ερωτευμένοι. Συγχωρούν εύκολα και δίνουν χώρο στον άλλον για να ανθίσει, ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεται πάντα εγκαίρως στις προσδοκίες. Η οικειότητα θα μειωθεί γρήγορα όταν η υπομονή γίνει ανυπομονησία, ακολουθούμενη από κριτική και ακυρώσεις.

Όταν ο έρωτάς σας ήταν καινούργιος, ήσασταν πιο πρόθυμοι να συγχωρήσετε τον σύντροφό σας όταν έκανε κάτι που σας αναστάτωσε, αλλά τώρα βρίσκεστε όλο και πιο εκνευρισμένοι όταν συμβαίνει αυτό;

  1. Ενδιαφέρον όταν δεν είστε μαζί. Η επιθυμία και το ενδιαφέρον να γνωρίζετε τι περνάει ο σύντροφός σας όταν λείπει από τη σχέση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της φροντίδας. Οι σύντροφοι που θυμούνται εμπειρίες σημαντικές ο ένας για τον άλλον θυμούνται ποιες είναι αυτές και τις παρακολουθούν.

Όταν ο έρωτάς σας ήταν νέος, εσείς και ο σύντροφός σας θέλατε να γνωρίζετε για ό,τι έκανε ο άλλος όταν δεν ήσασταν μαζί, αλλά τώρα συχνά δεν δίνετε σημασία ή δεν θυμάστε;

  1. Αρνητικά σχόλια. Οι σύντροφοι ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Κάνουν θετικές δηλώσεις που κάνουν τους άλλους να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες φορές που υπάρχουν προκλήσεις και νεύρα, δεν θα πρέπει να κυριαρχεί η αρνητικότητα και οι τσακωμοί.

Όταν ο έρωτάς σας ήταν νέος, νιώθατε ενθάρρυνση και υποστήριξη από τον σύντροφό σας ακόμη και όταν πιστεύατε ότι δεν τα πηγαίνατε καλά; Πώς είναι τώρα; Μπορείτε ακόμα να βασίζεστε στο ότι θα είναι δίπλα σας όταν είστε πεσμένοι;

  1. Αποφυγή. Το αντίθετο της διαθεσιμότητας είναι η αποφυγή. Κάποτε και οι δύο σύντροφοι έθεταν τις ανάγκες του συντρόφου τους στο επίκεντρο και σε υψηλή προτεραιότητα, αλλά οι δικαιολογίες και η αναβλητικότητα μπορεί να έχουν αντικαταστήσει αυτό το καταφύγιο διαθεσιμότητας που κάποτε ήταν εγγυημένο.

Μπορείτε ακόμα να βασίζεστε ο ένας στον άλλον ότι θα είστε εκεί όταν χρειάζεται;

  1. Ενδιαφέρον για εμπειρίες μακριά από τον σύντροφο. Ακόμη και όταν ο ρομαντισμός είναι νέος, τα ζευγάρια δεν θέλουν πάντα να κάνουν τα ίδια πράγματα την ίδια στιγμή ο ένας με τον άλλον. Παρόλα αυτά, δίνουν προτεραιότητα σε πράγματα που μπορούν να μοιραστούν και δίνουν προτεραιότητα σε αυτές τις στιγμές κάθε μέρα. Η οικειότητα αποτυγχάνει όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους αρχίζει όχι μόνο να περνάει περισσότερο χρόνο μακριά από τον άλλον, αλλά είναι πιο ενεργητικός και ικανοποιημένος όταν συμβαίνει αυτό.

Όταν ο έρωτάς σας ήταν νέος, νιώθατε ότι ο σύντροφός σας ήταν πρόθυμος να μοιραστεί μαζί σας εμπειρίες αλλά τώρα βρίσκει περισσότερη χαρά και ολοκλήρωση μακριά σας;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση