Ο άνθρωπος έχει με το άγχος μια σχέση για την οποία δεν ρωτήθηκε και καλείται να διαχειριστεί

Οι άνθρωποι που συμβιώνουν μαζί με το άγχος δεν είναι ούτε υπέρ ήρωες ούτε έχουν μαγικές δυνάμεις για να το αντέξουν.

Ο άνθρωπος έχει με το άγχος μια σχέση για την οποία δεν ρωτήθηκε και καλείται να διαχειριστεί

Οι άνθρωποι που συμβιώνουν μαζί με το άγχος δεν είναι ούτε υπέρ ήρωες ούτε έχουν μαγικές δυνάμεις για να το αντέξουν. Είναι κανονικά όντα που με μεγάλη δυσκολία και προσπάθεια στριμώχνουν τις υποχρεώσεις τους, τις καθημερινές δραστηριότητες ή τις στιγμές που αφιερώνουν στον εαυτό τους, ταυτόχρονα με το πηγαίο και δυσάρεστο συναίσθημα άγχους.

Είναι μια σχέση για την οποία δεν ρωτήθηκαν και καλούνται να την διαχειριστούν όσο το δυνατόν πιο ήπια και αναίμακτα προς αυτούς. Είναι ένα κακό προξενιό που δεν σπέρνει τίποτα καλό και καταστρέφει το χωράφι. Διαρκεί πολλές φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα και εξαντλεί τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα που το φέρει.

Advertisment

Τα άτομα που βιώνουν περιοδικό ή χρόνιο άγχος, κρίσεις άγχους, κρίσεις πανικού, μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή κακοήθες άγχος, υποφέρουν όλες τις ώρες τις ημέρας και τις νύχτας. Με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η προσωπική και η κοινωνική τους ζωή. Δεν φοράνε μπέρτα ούτε μάσκα για να κερδίζουν έξτρα αντοχές. Νιώθουν σαν να παίζουν σε κάποιο παιχνίδι γυμνωμένοι κουβαλώντας ένα σακί υπέρβαρο. Σαν να πρέπει να περπατήσουν πάνω σε κομμάτια γυαλιών χωρίς να ματώσουν.

Καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να το αντιμετωπίσουν με όποιους τρόπους πιστεύουν πως θα το διώξουν. Με τον ύπνο, με την γυμναστική, με την ομοιοπαθητική, με εναλλακτικές θεραπείες, με φιλικές επαφές. Άλλοτε καταφεύγουν στο αλκοόλ που προφέρει στιγμιαία και μερική χαλάρωση ή στην υπερβολική κατανάλωση τροφής για να νιώσουν την όποια πληρότητα και ηρεμία. Ασυνείδητα έχουν φάει όλα τους τα αρνητικά συναισθήματα. Δίχως όμως αυτά να εξαλειφθούν!

Η μεγαλύτερη απόφαση που θα τους επιφέρει την λύτρωση είναι η παραδοχή της βοήθειας που χρειάζονται από έναν ειδικό και η αποδοχή της προβληματικής κατάστασης – σχέσης. Άτομο και άγχος!

Advertisment

Όχι, δεν θα λυθούν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής του δυτικού πολιτισμού κατά αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να τις εξαφανίσει! Ο ειδικός ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής-ψυχολόγος δεν κατέχει τη Θεία Φώτιση ούτε είναι ένας αντίστοιχος Βούδας. Είναι ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας ο οποίος θα συνεργαστεί μαζί με τους ανθρώπους για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το άγχος με έναν πιο λειτουργικό και μόνιμο τρόπο. Θα βοηθήσει να σπάσουν τα δεσμά και οι φαύλοι κύκλοι που το προκαλούν!

Δεν μιλάμε και δεν θα πρέπει να μιλάμε για κανέναν στιγματισμό εν έτει 2023 στις ψυχικές ασθένειες. Δεν θα πρέπει να περνάει από το μυαλό κανενός ανθρώπου ότι θα στιγματιστεί, γιατί δεν είναι στίγμα πιά! Έχουν δοθεί πολλοί αγώνες και έχει χυθεί πολλή μελάνη για την αποπεριθωριοποίηση της ψυχικής υγεία.

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που συμβιώνουν με το άγχος και τις επιπλοκές του, δεν δημιουργεί υπερήρωες που το αντέχουν. Δημιουργεί την ανάγκη για μια ολιστική επαγγελματική προσέγγιση στην αποδόμηση του. Με σκοπό την ανακούφιση ή και την απαλλαγή από αυτό.
Χωρίς παραβολές, χωρίς παραμύθια, χωρίς φωνές και απόψεις που σε απομακρύνουν από τον στόχο αυτό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση