Η πρόσφατη υπόθεση ενός 54χρονου άνδρα που φυλακίστηκε αθώως για τη δολοφονία της 43χρονης συντρόφου του αναδεικνύει σοβαρές ελλείψεις στο ελληνικό δικαστικό σύστημα. Ο άνδρας πέρασε τρία ολόκληρα χρόνια στη φυλακή προτού αποδειχθεί η αθωότητά του, με καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή του και των γύρω του. Πόσα άλλα παρόμοια περιστατικά υπάρχουν και πώς μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον;
Το ιστορικό της υπόθεσης!
Ο 54χρονος άνδρας, που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της 43χρονης συντρόφου του στην Κω το 2014, αποδείχθηκε αθώος μετά από τρία χρόνια φυλάκισης. Ο άνδρας υποστήριζε από την αρχή ότι δεν είχε σχέση με το έγκλημα και ότι βρήκε τη γυναίκα σφαγμένη στο μπάνιο του σπιτιού τους. Το άλλοθι του επιβεβαιώθηκε από κάμερες ασφαλείας και εξέταση DNA.
Advertisment
Η αλήθεια βγήκε στο φως όταν ένας Πακιστανός, που συνελήφθη στη Γερμανία για κλοπή, αποδείχθηκε ότι είχε αφήσει δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό στο σημείο του εγκλήματος. Ο Πακιστανός ομολόγησε ότι είχε μπει στο διαμέρισμα για να κλέψει και ότι είχε βιάσει και σκοτώσει τη γυναίκα.
Ο 54χρονος, που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, δήλωσε δικαιωμένος και εξέφρασε τη λύπη του για τη φίλη του. Είπε ότι έζησε έναν εφιάλτη, που δύσκολα θ’ αφήσει πίσω.
Η εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα είναι ζωτική για τη δημοκρατία. Περιστατικά όπως αυτό υπονομεύουν αυτήν την εμπιστοσύνη και δημιουργούν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των θεσμών.
Σύμφωνα με την έρευνα του World Justice Project, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 32 όσον αφορά το δικαστικό σύστημα μεταξύ 128 χωρών (WJP Rule of Law Index 2020). Αυτό δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.
Η υπόθεση του 54χρονου αποτελεί μια μακάβρια υπενθύμιση ότι οι ελλείψεις στο δικαστικό μας σύστημα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης στο σύστημα. Πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην βρεθεί ποτέ ξανά αθώς στη φυλακή!
Advertisment