, ,

Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας… να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια

Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε με ευαισθησία, τρυφερότητα και καλοσύνη τον εαυτό μας.

Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια

Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε με ευαισθησία, τρυφερότητα και καλοσύνη τον εαυτό μας. Να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια. Να τρώμε σωστά και υγιεινά, να κοιμόμαστε αρκετά. Να βάζουμε προτεραιότητες και όρια υπέρ του εαυτού μας και να ηρεμούμε μακριά από άγχη, υπερένταση, εξωτερικές πιέσεις και ψυχαναγκασμούς.

Κάνοντας τον απολογισμό μου παρατήρησα ότι τα τελευταία χρόνια, πριν τη διάγνωση της ασθένειας, είχα αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στους θεραπευομένους και στις απαιτήσεις της εργασίας μου. Αφιέρωνα πολλές ώρες στις ατέλειωτες ατομικές συνεδρίες και στα πολυήμερα σεμινάρια που διοργάνωνα και συντόνιζα, συχνά χωρίς διάλλειμα και χωρίς αναπλήρωση της χαμένης μου ενέργειας.

Advertisment

Είχα μπει για τα καλά στη θέση του «σωτήρα». Έπαιρνα βέβαια αρκετή ικανοποίηση από τη βοήθεια που πρόσφερα στους άλλους και είχα μεγάλη χαρά για το θετικό αποτέλεσμα και την αλλαγή των θεραπευομένων μου. Ξεχνούσα όμως τον εαυτό μου.

Έτσι, δέχθηκα την αναρρωτική άδεια σαν ένα υπέροχο δώρο, αναγκαίο και πολύ χρήσιμο για το σταμάτημα αυτής της ξέφρενης καθημερινότητάς μου.

Αποφάσισα επίσης να μετατρέψω τον λαθεμένο προγραμματισμό που είχα κληρονομήσει από τη μητέρα μου, δηλαδή «ότι αξίζω μόνο όταν είμαι χρήσιμη στους άλλους». Έβαλα στόχο να αποκτήσω έναν νέο δικό μου προγραμματισμό που έλεγε ότι «αξίζω να με φροντίζω και επιτρέπω και στους άλλους να με φροντίζουν».

Advertisment

Τότε αποφάσισα να χαμηλώσω τους έντονους ρυθμούς της ζωής μου, στράφηκα μέσα μου, αναζητώντας τι ικανοποιεί πλήρως την ψυχή μου. Θυμήθηκα τις περιόδους της ζωής μου που ήμουν ερωτευμένη και ευτυχισμένη. Είχε έρθει η ώρα να ερωτευτώ τον εαυτό μου ξανά και να του προσφέρω ό,τι βαθιά λαχταρούσε. Να συνδεθώ άλλη μια φορά με τις πηγές ευχαρίστησης!

Οι συνήθειές μου άλλαζαν μέρα με τη μέρα, οδηγώντας με σε μια «απολαυστική» ζωή.

Άρχισα να κάνω ζεστά μπάνια γεμίζοντας την μπανιέρα με χαλαρωτικά άλατα και να μου προσφέρω υπέροχα αναζωογονητικά μασάζ. Αποφάσισα να περνάω μεγαλύτερο διάστημα στην εξοχή, με περιπάτους στη φύση, στα γειτονικά πάρκα, στο κοντινό βουνό και στις παραλίες, ακούγοντας τους ήχους των πουλιών και των κυμάτων, μυρίζοντας τα λουλούδια, ξαπλώνοντας στο χορτάρι.

Έφτιαχνα καθημερινά θεραπευτικά ροφήματα από αποτοξινωτικά βότανα. Συνδέθηκα απόλυτα με τη φροντίδα και την απόλαυση των αισθήσεων. Εξασκήθηκα στη γιόγκα και στη χαλάρωση του σώματός μου (αλλά και της ψυχής μου) χρησιμοποιώντας για ενυδάτωση ωραία χειροποίητα λάδια με βότανα από το φαρμακείο της φύσης. Με ασκήσεις αναπνοής, απελευθέρωνα αρνητικά συναισθήματα και εισέπνεα καινούργια ενέργεια και αναζωογόνηση. Ένιωθα καθημερινά να αποφορτίζεται η ένταση χρόνων που είχε συσσωρευτεί.

Μεταμόρφωσα το σπίτι μου σε μια υπέροχη φωλιά, με μαλακές μαξιλάρες και όμορφα CD με ήχους φύσης, άκουγα καθοδηγούμενους διαλογισμούς που με ταξίδευαν σε εκπληκτικά εσωτερικά ταξίδια και σε απελευθερωτικούς εκφραστικούς χορούς! Φρόντισα το σπίτι μου, απελευθερώνοντάς το, πετώντας τα πολλά και μη χρήσιμα αντικείμενα που είχαν συσσωρευτεί.

Άνοιξα τις ντουλάπες μου και δώρισα στοιβαγμένα ρούχα που είχα πολύ καιρό να φορέσω σε ανθρώπους που τα είχαν πραγματικά ανάγκη. Άδειασα μέχρι και το πατάρι και το υπόγειο από πράγματα που μου θύμιζαν μνήμες του παρελθόντος, από τις οποίες ήθελα να απαλλαγώ. Μπήκα σε μια βαθιά πράξη κάθαρσης και τακτοποίησης της ζωής μου!

Δημιουργήθηκε έτσι ελεύθερος χώρος για να αναπνεύσει τόσο η ενέργεια του σπιτιού όσο κι εγώ η ίδια, έτσι ώστε να προσελκύσω νέα πράγματα στη ζωή μου. Καθάρισα ενεργειακά τον χώρο μου με φασκόμηλο και ευχές, και τον ανανέωσα με χρώματα, λουλούδια και αρωματοθεραπευτικά έλαια.

Αφού τελείωσα και με το σπίτι, ένιωσα τα κύτταρά μου να συμφωνούν στο δικαίωμα της χαλάρωσης και μου έδωσα την άδεια να τεμπελιάσω, καθώς είχα τόσο μεγάλη ανάγκη αυτή την παύση στη ζωή μου, να συνομιλήσω με την εσωτερική μου φωνή και να με αφουγκραστώ επιτέλους.

Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να έρθω σε επαφή με τις ανάγκες του εσωτερικού μου παιδιού. Σε αυτή την ευάλωτη φάση είχα παλινδρομήσει σε πιο μωρουδίστικα εξελικτικά στάδια. Εδώ χρειαζόταν να αναλάβω την ευθύνη της αυτοφροντίδας μου και ταυτόχρονα να μάθω να ζητάω φροντίδα από τους άλλους, επιλέγοντας με διάκριση τους κατάλληλους και διαθέσιμους ανθρώπους να μου την προσφέρουν.

Χρειάζεται να συνδεθούμε με τη βασίλισσα μέσα μας για να ξανακαθίσουμε στον θρόνο μας και να φορέσουμε το στέμμα μας. Να βγούμε από τον ρόλο της σταχτοπούτας, να σταματήσουμε να υπηρετούμε μόνο τους άλλους και να δεχθούμε υπηρεσίες και φροντίδα από τους άλλους.

Δεν θα ξεχάσω ότι μόλις άνοιξα τα μάτια μου από την εγχείρηση ευχαριστήθηκα πάρα πολύ τη νοσοκομειακή σούπα που τόλμησα να ζητήσω από τον αδερφό μου να με ταΐσει. Παρότι η σχέση μας δεν ήταν τόσο κοντινή, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μια αναδόμηση μέσω αυτής της θρεπτικής πράξης αγάπης.

Οργάνωσα επίσης όσο πιο αποτελεσματικά μπορούσα τις πηγές υποστήριξης στο περιβάλλον μου. Η σπιτονοικοκυρά μου προσφέρθηκε να αναλάβει κάποιες πρακτικές δουλειές του σπιτιού που η μετανοσοκομειακή μου ανημποριά ζητούσε. Η ομάδα των υπέροχων συνεργάτιδών μου ανέλαβε τη «θρέψη» μου, μου μαγείρευαν εναλλάξ και με τάιζαν καθημερινά με την αγάπη τους. Πολλοί φίλοι με επισκέπτονταν, από τους οποίους ζήτησα τις ατέλειωτες συζητήσεις μας να τις αντικαταστήσουμε
με δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι μου.

Αξιοποίησα το διαδίκτυο, ανεβάζοντας την εξής ανάρτηση: «Σας ευχαριστώ όλους για τις υπηρεσίες φροντίδας που μου προσφέρετε», στην οποία ανταποκρίθηκαν παλιοί ή νέοι φίλοι του Facebook, που, προς μεγάλη μου έκπληξη, μου πρόσφεραν εναλλακτικές θεραπείες καθώς και βόλτες στη θάλασσα με το αμάξι τους όσο εγώ ακόμη δεν μπορούσα να οδηγήσω! Μέχρι και εργασίες στον κήπο μού πρόσφεραν! Έτσι δημιουργήθηκε μια ολόκληρη ομάδα φροντίδας και εγώ απολάμβανα μια αφθονία από διαφορετικές υπηρεσίες, που με μεγάλη ευγνωμοσύνη δεχόμουν! Βίωσα έτσι το μεγαλείο της αυτοκρατόρισσας!

Απόσπασμα από το βιβλίο “Ανθίζοντας” που κυκλοφορεί από την Key Books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπάρχει τρόπος να γίνουν τα όνειρα σου πραγματικότητα;
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση