Κεφίρ: Γιατί αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας και τι πρέπει να προσέξετε

Κεφίρ: ένας απλός ορός για πολλούς, αλλά μια πηγή ζωής και ευεξίας για όσους ξέρουν να εκτιμούν την αξία του.

Κεφίρ: Τα σημαντικά του οφέλη, οι παρενέργειες και πώς παρασκευάζεται

Κεφίρ: ένας απλός ορός για πολλούς, αλλά μια πηγή ζωής και ευεξίας για όσους ξέρουν να εκτιμούν την αξία του. Αυτό το ιδιαίτερο προβιοτικό με ρίζες στις κοινωνίες της Κεντρικής Ασίας, είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό διατροφικό συμπλήρωμα.

Τα οφέλη από την κατανάλωση του κεφίρ

Υποστήριξη του Πεπτικού Συστήματος: Βελτιώνει την πεπτική διαδικασία και μπορεί να είναι χρήσιμο σε εντερικές διαταραχές.

Advertisment

Προβιοτικά: Ενισχύει την εντερική χλωρίδα, δηλαδή τα “καλά” βακτήρια στο στομάχι και το έντερο.
Ανοσοποιητικό Σύστημα

Ενίσχυση της Άμυνας: Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ψυχολογική Ευεξία: Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Advertisment

Υγιής Επιδερμίδα: Η ισορροπημένη εντερική χλωρίδα μπορεί να συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας, μειώνοντας τα συμπτώματα καταστάσεων όπως η ακμή.

Οστά: Περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη Κ2, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.

Πλούσιο σε Θρεπτικά Στοιχεία: Βιταμίνες όπως Β12, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Κεφίρ και Διαβήτης

Mελέτες που διεξάγονται, εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κεφίρ και του διαβήτη, αν και η έρευνα στον τομέα αυτόν είναι ακόμη σε εξέλιξη. Πολλές από αυτές τις μελέτες είναι προκλινικές ή πειραματικές και έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα.

Υπογλυκαιμικές Δράσεις

Οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με τη σχέση του κεφίρ με τον διαβήτη είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, αλλά υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που αφορά την ανικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα. Οι προβιοτικές ουσίες, όπως αυτές που περιέχονται στο κεφίρ, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη ρύθμιση της αντίστασης στην ινσουλίνη και της φλεγμονής, παράγοντες που συνδέονται με τον διαβήτη.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Medicinal Food” το 2015 παρουσίασε ότι τα ποντίκια που τράφηκαν με κεφίρ είχαν βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αντίστασης στην ινσουλίνη σε σύγκριση με τα ζώα που δεν έλαβαν κεφίρ.

Επιπλέον, μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα “Nutrition Research” και “British Journal of Nutrition” έχουν δείξει ότι οι προβιοτικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό, ένας παράγοντας που είναι στενά συνδεδεμένος με τον διαβήτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητες για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Επίσης, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί εάν επιλέξετε να αγοράσετε έτοιμο κεφίρ του εμπορίου καθώς πολλά από αυτά έχουν ενδείξεις ότι περιέχουν στέβια αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτα φρουκτόζη.

Κεφίρ και Προστάτης

Η σχέση ανάμεσα στο κεφίρ και την υγεία του προστάτη είναι ένα αντικείμενο που δεν έχει μελετηθεί εξαντλητικά, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη για την ευεργετική του επίδραση. Η κύρια δράση του κεφίρ, όπως και άλλων προβιοτικών, συνδέεται με την βελτίωση της εντερικής υγείας και της μικροβιακής ισορροπίας, παράγοντες που έχουν γενικά θετικό αντίκτυπο στην ανοσιακή απόκριση και τη φλεγμονή.

Ειδικά για τον προστάτη, η φλεγμονή και οι μικροβιακές λοιμώξεις είναι κύριοι παράγοντες που συχνά συνδέονται με προβλήματα όπως η προστατίτιδα. Επιπλέον, κάποιες προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα έχουν υποδείξει ότι οι προβιοτικές ουσίες μπορούν να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Αξίζει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι αυτές οι μελέτες είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες ισχυρισμούς με βάση αυτές.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Prostate Cancer and Prostatic Diseases” το 2017 πρότεινε ότι οι προβιοτικές ουσίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον προστάτη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν αναζητάτε τρόπους χρήσης του κεφίρ για θέματα υγείας, είναι προτιμότερο να το φτιάξετε μόνοι σας ή να πάρετε έτοιμα συμπληρώματα με ζωντανούς μικροοργανισμούς. Σε αυτό το άρθρο αναφέρουμε διεξοδικά τα οφέλη των προβιοτικών στο έντερο καθώς και τα πιο αξιόλογα προβιοτικά της αγοράς. Έντερο: Γιατί αποκαλείται δεύτερος εγκέφαλος και πώς θα το θωρακίσετε

Πώς φτιάχνουμε το κεφίρ

Η παρασκευή του κεφίρ είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που απαιτεί κάποια βασικά συστατικά και εργαλεία.

Υλικά

Κόκκοι κεφίρ (ξεκινήστε με περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας, θα τους βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)

1 λίτρο φρέσκου γάλακτος (κατά προτίμηση οργανικό ή πλήρες, ανεπεξέργαστο αν είναι δυνατόν)

Ένα γυάλινο βάζο με καπάκι

Διαδικασία

Προετοιμασία: Καθαρίστε όλα τα εργαλεία και τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσετε.

Συνδυασμός: Τοποθετήστε τους κόκκους κεφίρ στο γυάλινο βάζο και προσθέστε το γάλα.

Κάλυψη: Κλείστε το βάζο με το καπάκι ή καλύψτε το με ένα ύφασμα, στερεώνοντάς το με ένα λάστιχο ή κορδόνι.

Ζύμωση: Αφήστε το βάζο σε θερμοκρασία δωματίου για 12-48 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και το επιθυμητό επίπεδο ζύμωσης.

Ολοκλήρωση: Μόλις το κεφίρ φτάσει στην επιθυμητή συνοχή και γεύση, στραγγίστε το μείγμα για να απομονώσετε τους κόκκους του κεφίρ.

Επανάληψη: Οι κόκκοι κεφίρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά για την παρασκευή περισσότερου κεφίρ.

Αυτό είναι ένα βασικό πρότυπο, και μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες παραλλαγές, όπως η προσθήκη φρούτων ή μπαχαρικών για διαφορετικές γεύσεις.

Πόσο κεφίρ μπορούμε να καταναλώσουμε την ημέρα;

Η ποσότητα του κεφίρ που καταναλώνεται μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον άνθρωπο και την αντοχή του στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις διαιτητικές ανάγκες και τις ιατρικές συνθήκες. Ενώ δεν υπάρχει κάποια “προκαθορισμένη” ποσότητα, κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές είναι οι εξής:

Συνήθης Δοσολογία

Μια συνηθισμένη δοσολογία είναι από 1 έως 2 φλιτζάνια (240-480 ml) ανά ημέρα.

Προσαρμογή

Αν ξεκινήσετε τώρα την κατανάλωση του κεφίρ, ίσως θέλετε να ξεκινήσετε με μικρότερες ποσότητες και να αυξήσετε σταδιακά.

Ιατρικές Συνθήκες

Αν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα με την υγεία σας ή λαμβάνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να καταναλώνετε κεφίρ.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση του κεφίρ;

Ναι, υπάρχουν κάποιες παρενέργειες και προειδοποιήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν καταναλώνετε κεφίρ:

Παρενέργειες από την κατανάλωση του Κεφίρ

Το κεφίρ είναι γενικά ασφαλές. Ωστόσο, όπως με κάθε τρόφιμο ή συμπλήρωμα, υπάρχουν κάποιες πιθανές παρενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Για αρχή, το κεφίρ περιέχει λακτόζη, αν και σε μικρότερες ποσότητες συγκριτικά με το κανονικό γάλα. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα ίσως βιώσουν ενοχλήσεις, διάρροια ή άλλες παρενέργειες.

Επίσης, το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες όπως φουσκώματα και διάρροια. Σε άτομα με ανοσολογικές δυσλειτουργίες ή τα οποία λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, υπάρχει ο δυναμικός κίνδυνος των προβιοτικών να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Πηγές:

Probiotics in Urological Diseases

Hypoglycemic and hypolipidemic effects of kefir on alloxan-induced diabetes in rats

Kefir: A powerful probiotics with anticancer properti

Kefir: Nutritional, Microbiological and Health Benefits

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση