,

Εποχική κατάθλιψη: Συμπτώματα, αιτίες και πώς να την διαχειριστούμε

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με τις αλλαγές των εποχών – η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) αρχίζει και

Εποχική κατάθλιψη: Συμπτώματα, αιτίες και πώς να την διαχειριστούμε

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με τις αλλαγές των εποχών – η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) αρχίζει και τελειώνει περίπου τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο.

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους με SAD, τα συμπτώματά σας αρχίζουν το φθινόπωρο και συνεχίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες, απορροφώντας την ενέργειά σας και κάνοντάς σας να αισθάνεστε κυκλοθυμία. Τα συμπτώματα αυτά συχνά υποχωρούν κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Λιγότερο συχνά, η SAD προκαλεί κατάθλιψη την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού και επιλύεται κατά τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες.

Advertisment

Η θεραπεία της SAD μπορεί να περιλαμβάνει φωτοθεραπεία (φωτοθεραπεία), ψυχοθεραπεία και φάρμακα.

Μην απορρίπτετε αυτό το ετήσιο συναίσθημα ως απλώς μια περίπτωση “χειμωνιάτικης μελαγχολίας” ή μια εποχική δυσθυμία που πρέπει να ξεπεράσετε μόνοι σας. Λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε τη διάθεση και τα κίνητρά σας σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής εμφανίζονται στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα και εξαφανίζονται κατά τις πιο ηλιόλουστες ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Σπανιότερα, τα άτομα με το αντίθετο πρότυπο έχουν συμπτώματα που αρχίζουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν ήπια και να γίνονται πιο σοβαρά καθώς προχωρά η εποχή.

Advertisment

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της SAD μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα ατονίας, θλίψης ή κατάθλιψης το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε σας άρεσαν
  • Χαμηλή ενέργεια και αίσθημα υποτονικότητας
  • Προβλήματα με τον υπερβολικό ύπνο
  • Έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες, υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αισθάνεστε απελπισμένοι, άχρηστοι ή ένοχοι
  • Σκέψεις ότι δεν θέλετε να ζήσετε

Φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη εποχική κατάθλιψη

Τα συμπτώματα που αφορούν ειδικά τη χειμερινή SAD, η οποία μερικές φορές ονομάζεται χειμερινή κατάθλιψη, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικός ύπνος
  • Αλλαγές στην όρεξη, ιδίως επιθυμία για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
  • Αύξηση του σωματικού βάρους
  • Κόπωση ή χαμηλή ενέργεια

Ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή εποχική κατάθλιψη

Τα συμπτώματα που αφορούν ειδικά την εποχική συναισθηματική διαταραχή που εμφανίζεται το καλοκαίρι, η οποία μερικές φορές ονομάζεται καλοκαιρινή κατάθλιψη, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα στον ύπνο (αϋπνία)
  • Κακή όρεξη
  • Απώλεια βάρους
  • Ταραχή ή άγχος
  • Αυξημένη ευερεθιστότητα

Εποχικές αλλαγές και διπολική διαταραχή

Τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Σε ορισμένα άτομα με διπολική διαταραχή, τα επεισόδια μανίας μπορεί να συνδέονται με μια συγκεκριμένη εποχή. Για παράδειγμα, η άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί να επιφέρουν συμπτώματα μανίας ή μια λιγότερο έντονη μορφή μανίας (υπομανία), άγχος, διέγερση και ευερεθιστότητα. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Είναι φυσιολογικό να έχετε κάποιες μέρες που αισθάνεστε πεσμένοι. Αλλά αν αισθάνεστε πεσμένοι για μέρες συνεχόμενα και δεν έχετε κίνητρο να κάνετε δραστηριότητες που συνήθως σας ευχαριστούν, επισκεφθείτε έναν ειδικό Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχουν αλλάξει οι συνήθειες του ύπνου και η όρεξή σας, αν στρέφεστε στο αλκοόλ για παρηγοριά ή χαλάρωση ή αν αισθάνεστε απελπισμένοι ή σκέφτεστε την αυτοκτονία.

Αιτίες

Η αιτία της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής παραμένει άγνωστη. Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο περιλαμβάνουν:

Το βιολογικό σας ρολόι (κιρκάδιος ρυθμός). Το μειωμένο επίπεδο ηλιακής ακτινοβολίας το φθινόπωρο και το χειμώνα μπορεί να προκαλέσει SAD χειμερινής εμφάνισης. Αυτή η μείωση του ηλιακού φωτός μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας και να οδηγήσει σε αισθήματα κατάθλιψης.

Τα επίπεδα σεροτονίνης. Η πτώση της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου (νευροδιαβιβαστής) που επηρεάζει τη διάθεση, μπορεί να παίζει ρόλο στη SAD. Το μειωμένο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει πτώση της σεροτονίνης που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Επίπεδα μελατονίνης. Η αλλαγή της εποχής μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των επιπέδων μελατονίνης του σώματος, η οποία παίζει ρόλο στα πρότυπα ύπνου και στη διάθεση.

Παράγοντες κινδύνου

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή διαγιγνώσκεται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Και η SAD εμφανίζεται συχνότερα σε νεότερους ενήλικες από ό,τι σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εποχικής συναισθηματικής διαταραχής περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό. Τα άτομα με SAD μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν συγγενείς εξ αίματος με SAD ή άλλη μορφή κατάθλιψης.

Να έχετε μείζονα κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να επιδεινωθούν εποχιακά εάν έχετε μία από αυτές τις καταστάσεις.

Χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D. Μέρος της βιταμίνης D παράγεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της δραστηριότητας της σεροτονίνης. Η λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία και η μη λήψη αρκετής βιταμίνης D από τις τροφές και άλλες πηγές μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα.

Επιπλοκές

Λάβετε σοβαρά υπόψη τα σημάδια και τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους κατάθλιψης, η SAD μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κοινωνική απόσυρση
  • Προβλήματα στο σχολείο ή στην εργασία
  • Κατάχρηση ουσιών
  • Άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή διατροφικές διαταραχές
  • Αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορά

Πρόληψη

Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος να προληφθεί η ανάπτυξη της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Ωστόσο, αν λάβετε μέτρα έγκαιρα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, ίσως μπορέσετε να αποτρέψετε τη χειροτέρευσή τους με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί να είστε σε θέση να προλάβετε σοβαρές αλλαγές στη διάθεση, την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας, καθώς μπορείτε να προβλέψετε την εποχή του έτους κατά την οποία μπορεί να ξεκινήσουν αυτά τα συμπτώματα. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών, ειδικά εάν η SAD διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί πριν τα συμπτώματα επιδεινωθούν.

Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι χρήσιμο να ξεκινήσουν τη θεραπεία πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων που κανονικά θα ξεκινούσαν το φθινόπωρο ή το χειμώνα και στη συνέχεια να συνεχίσουν τη θεραπεία μετά τη στιγμή που τα συμπτώματα θα έφευγαν κανονικά. Άλλοι άνθρωποι χρειάζονται συνεχή θεραπεία για να αποτρέψουν την επιστροφή των συμπτωμάτων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση