,

5 μύθοι για το πρωινό φαγητό που καταρρίπτονται

Ανατρέπουμε 5 από τους πιο διαδεδομένους μύθους που σχετίζονται με το πρωινό.

5 μύθοι για το πρωινό φαγητό που καταρρίπτονται

Το πρωινό φαγητό, αν και συχνά ανακηρύσσεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, έχει περιβάλλει τον εαυτό του με μύθους και παρεξηγήσεις για δεκαετίες. Σε αυτό το άρθρο, θα ανατρέψουμε πέντε από τους πιο διαδεδομένους μύθους που σχετίζονται με το πρωινό, αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα πίσω από αυτούς.

Μύθος 1ος: Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Παρά την πανάρχαια ρήση ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, έρευνες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα και η σημασία του πρωινού μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των ατόμων. Για ορισμένους, ένα πλούσιο πρωινό γεύμα μπορεί να εκκινήσει το μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας ενώ άλλοι μπορεί να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας και να κατανοήσετε τις δικές σας διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις αντί να προσχωρήσετε τυφλά σε αυτή την πεποίθηση.

Advertisment

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια εξέτασε τις επιδράσεις του πρωινού στη γνωστική λειτουργία και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ ορισμένα παιδιά είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ μετά την κατανάλωση πρωινού, άλλα δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές. Αυτό υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος του πρωινού στη γνωστική λειτουργία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και η άποψη ότι το πρωινό είναι καθολικά κρίσιμο μπορεί να μην είναι ακριβής.

Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έχουν αμφισβητήσει την ιδέα ότι το πρωινό είναι απαραίτητο για τη διαχείριση του βάρους. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ή της παράλειψης πρωινού στην απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες. Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο ομάδων.

Αυτό υποδηλώνει ότι το πρωινό μπορεί να μην είναι τόσο κρίσιμο για τη διαχείριση του βάρους όσο πιστεύαμε προηγουμένως.

Advertisment

Μύθος 2ος: Η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε αύξηση του βάρους

Η ιδέα ότι η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους είναι μια κοινή παρανόηση. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, πολυάριθμες μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει σημαντική διαφορά στο βάρος μεταξύ των ατόμων που τρώνε πρωινό και εκείνων που το παραλείπουν.

Το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του βάρους έγκειται στη διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ της πρόσληψης και της δαπάνης θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και στην προσοχή στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται αντί να εστιάζουμε σε ένα μόνο γεύμα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition ανέλυσε τις συνήθειες πρωινού περισσότερων από 3.000 συμμετεχόντων και τη σχέση τους με το σωματικό βάρος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που παρέλειπαν τακτικά το πρωινό δεν είχαν σημαντικά υψηλότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τακτικά πρωινό. Αυτό υποδηλώνει ότι η παράλειψη του πρωινού από μόνη της δεν οδηγεί απαραίτητα σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath διερεύνησε τις επιπτώσεις της παράλειψης του πρωινού στην όρεξη και την πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η παράλειψη του πρωινού δεν οδήγησε σε υπερκατανάλωση τροφής ή αυξημένη κατανάλωση θερμίδων αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η παράλειψη του πρωινού δεν οδηγεί αυτόματα σε αντισταθμιστική υπερκατανάλωση τροφής, καταρρίπτοντας περαιτέρω τον μύθο ότι η παράλειψη του πρωινού προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.

Μύθος 3ος: Το πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά

Τα δημητριακά έχουν γίνει συνώνυμο του πρωινού σε πολλούς πολιτισμούς. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας αυστηρός κανόνας ότι το πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι η συμπερίληψη μιας ποικιλίας τροφίμων στο πρωινό σας, όπως φρούτα, λαχανικά και πηγές πρωτεΐνης, μπορεί να προσφέρει ένα πιο ισορροπημένο διατροφικά ξεκίνημα της ημέρας. Επομένως, ήρθε η ώρα να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας πέρα από τα δημητριακά όταν πρόκειται για επιλογές πρωινού.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition συνέκρινε τις επιδράσεις ενός πρωινού με βάση τα δημητριακά με ένα πρωινό με βάση τα αυγά στον κορεσμό και την πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν το πρωινό με βάση τα αυγά ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο χορτάτα και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν το πρωινό με βάση τα δημητριακά.

Αυτό υποδηλώνει ότι ένα πρωινό που περιλαμβάνει πηγές πρωτεΐνης, όπως τα αυγά, μπορεί να έχει πιο ικανοποιητική και ενδεχομένως πιο υγιή επίδραση στη ρύθμιση της όρεξης.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients εξέτασε τη διατροφική σύνθεση των διαφόρων τύπων πρωινού και τον αντίκτυπό τους στην υγεία. Η ανασκόπηση υπογράμμισε ότι ένα πρωινό που περιέχει ένα μείγμα μακροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, μπορεί να παρέχει μια πιο ισορροπημένη και διατηρήσιμη πηγή ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι η διαφοροποίηση των επιλογών μας για πρωινό πέρα από τα δημητριακά μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο θρεπτικό ξεκίνημα της ημέρας.

Μύθος 4ος: Ο καφές μπορεί να αντικαταστήσει το πρωινό

Αν και ο καφές είναι ένα αγαπημένο πρωινό συστατικό για πολλούς, δεν υποκαθιστά ένα ισορροπημένο πρωινό. Αν και μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση στην εγρήγορση και την ενέργεια, ο καφές δεν παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα παρείχε ένα ισορροπημένο γεύμα. Ως εκ τούτου, το να βασίζεστε μόνο στον καφέ για πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και πτώση της ενέργειας αργότερα μέσα στην ημέρα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE διερεύνησε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ενός πρωινού μόνο με καφεΐνη σε σύγκριση με ένα ισορροπημένο πρωινό στις γνωστικές επιδόσεις και τη διάθεση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ισορροπημένο πρωινό είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ και ανέφεραν καλύτερη διάθεση σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο καφεΐνη. Αυτό υποδηλώνει ότι το πρωινό παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη γνωστική λειτουργία και την ευεξία, τα οποία ο καφές από μόνος του δεν μπορεί να προσφέρει.

Ο καφές επίσης, είναι διουρητικός, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει την παραγωγή ούρων και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες χωρίς επαρκή ενυδάτωση από άλλες πηγές. Η έναρξη της ημέρας με ένα ισορροπημένο πρωινό που περιλαμβάνει υγρά, όπως νερό ή τσάι από βότανα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης και να υποστηρίξει τη συνολική ευεξία.

Μύθος 5ος: Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη έχει αποκτήσει τη φήμη ενός βασικού θρεπτικού συστατικού για τη διαχείριση του βάρους και τον κορεσμό, οδηγώντας στην πεποίθηση ότι ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη είναι απαραίτητο. Αν και η πρωτεΐνη είναι πράγματι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, ένα ισορροπημένο πρωινό που περιλαμβάνει ένα μείγμα υδατανθράκων, πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών είναι πιο ευεργετικό για τη συνολική υγεία και τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition συνέκρινε τις επιδράσεις του πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες στην όρεξη και την πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ το πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οδήγησε αρχικά σε αυξημένο αίσθημα πληρότητας, δεν οδήγησε σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων αργότερα μέσα στην ημέρα σε σύγκριση με το πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Αυτό υποδηλώνει ότι η συνολική σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών του πρωινού, και όχι μόνο η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και της πρόσληψης τροφής.

Μια ανασκόπηση επίσης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients υπογράμμισε τη σημασία της συμπερίληψης υδατανθράκων στο πρωινό για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και των επιπέδων ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού και ένα πρωινό που περιλαμβάνει υδατάνθρακες μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα καύσιμα στον εγκέφαλο και τους μυς για να λειτουργήσουν βέλτιστα.

Όπως είδαμε, αρκετοί μύθοι περιβάλλουν την έννοια του πρωινού. Αυτές οι παρανοήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ανάγκες και οι προτιμήσεις του καθενός είναι διαφορετικές. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιο άλλο.

Είναι ζωτικής σημασίας να ακούτε το σώμα σας, να πειραματίζεστε με διαφορετικές επιλογές πρωινού και να δίνετε προσοχή στο πώς αισθάνεστε μετά το φαγητό για να καθορίσετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Είτε πρόκειται για ένα ισορροπημένο γεύμα με ένα μείγμα μακροθρεπτικών συστατικών είτε για μια πιο ελαφριά επιλογή, όπως ένα smoothie ή ένα γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς είτε ακόμη και για διαλείπουσα νηστεία, η εύρεση μιας ρουτίνας πρωινού που υποστηρίζει τη συνολική σας ευεξία και ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο ζωής σας είναι το κλειδί.

Μη φοβάστε λοιπόν να ξεφύγετε από τα παραδοσιακά πρότυπα πρωινού και να υιοθετήσετε μια ρουτίνα πρωινού που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση