,

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει κρίση πανικού και πώς αντιμετωπίζεται

Οι κρίσεις πανικού αναφέρονται σε ξαφνικές εκδηλώσεις έντονου φόβου, συνοδευόμενες από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει κρίση πανικού και πώς αντιμετωπίζεται

Οι κρίσεις πανικού ή άγχους αναφέρονται σε ξαφνικές εκδηλώσεις έντονου φόβου, συνοδευόμενες από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, ακόμα και σε απουσία πραγματικού κινδύνου ή εμφανούς αιτίας. Συχνά, κάποιος που βιώνει μια τέτοια κρίση μπορεί να αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο, να φοβάται ότι πεθαίνει ή να πιστεύει ότι υφίσταται καρδιακή προσβολή. Παρόλο που δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, οι κρίσεις πανικού μπορούν να είναι εξαιρετικά αγχωτικές και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Συνήθως, οι κρίσεις πανικού προκαλούνται από την ενεργοποίηση της αντίδρασης “μάχης ή φυγής” του σώματος, η οποία οδηγεί σε γρήγορη αναπνοή και αυξημένη απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιταχυνόμενο καρδιακό ρυθμό, εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια, και άλλα σωματικά συμπτώματα. Οι κρίσεις μπορούν να προκύψουν λόγω διάφορων παραγόντων, όπως γενετική προδιάθεση, έντονο στρες, ευαίσθητος χαρακτήρας στο στρες ή αλλαγές στη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού σε καταστάσεις όπως κοινωνικές εκδηλώσεις, δημόσιες ομιλίες ή σε στιγμές έντονου στρες.

Advertisment

Κατά την διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ένα άτομο μπορεί να βιώσει μια πληθώρα συμπτωμάτων, όπως αίσθημα επικείμενης καταστροφής, φόβος απώλειας ελέγχου, γρήγορος καρδιακός ρυθμός, εφίδρωση, δύσπνοια, ναυτία, πόνος στο στήθος, και ζαλάδα, μεταξύ άλλων. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως 20 λεπτά και συχνά εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση.

Είναι σημαντικό να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια εάν βιώσει κανείς τέτοια συμπτώματα, καθώς η διαχείριση των κρίσεων πανικού απαιτεί ειδική προσέγγιση και η απουσία θεραπείας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Επιπλέον, τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων σοβαρών ιατρικών καταστάσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από ειδικό.

Ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης

Για την αντιμετώπιση κρίσεων πανικού και άγχους, είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθηθεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, και τεχνικές αυτοβοήθειας.

Advertisment

Η ψυχοθεραπεία, ειδικά η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη διαχείριση του πανικού και του άγχους. Μέσω της θεραπείας, τα άτομα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αλλάζουν αρνητικούς τρόπους σκέψης που συμβάλλουν στα συμπτώματα του πανικού.

Επιπρόσθετα, φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συνταγογραφηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ή τη μείωση της συχνότητας των κρίσεων. Η αγωγή συχνά περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά ή αντιαγχωτικά φάρμακα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού γιατρού.

Τεχνικές αυτοβοήθειας και διαχείρισης στρες είναι επίσης σημαντικές για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων πανικού. Ασκήσεις όπως η βαθιά αναπνοή, διαλογισμός και χαλάρωση μυών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

The absent father effect | Η επίδραση του απόντα πατέρα στην κόρη
Yoga για παιδιά: Τα οφέλη και εύκολες ασκήσεις με ζωάκια για πριν τον ύπνο
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση