,

Σύνδρομο λευκού πνεύμονα | Ανησυχία προκαλεί η έξαρση της πνευμονίας που «χτυπάει» τα παιδιά

Παγκόσμιος συναγερμός έχει προκληθεί από την έξαρση μιας μορφής πνευμονίας που επηρεάζει τα παιδιά, γνωστή ως σύνδρομο του “λευκού πνεύμονα”. Αρχικά εντοπισμένη στην Κίνα,

Σύνδρομο λευκού πνεύμονα | Ανησυχία προκαλεί η έξαρση της πνευμονίας που «χτυπάει» τα παιδιά

Παγκόσμιος συναγερμός έχει προκληθεί από την έξαρση μιας μορφής πνευμονίας που επηρεάζει τα παιδιά, γνωστή ως σύνδρομο του “λευκού πνεύμονα”. Αρχικά εντοπισμένη στην Κίνα, η ασθένεια έχει πλέον εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές, όπως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στην περιοχή του Οχάιο στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί 145 περιπτώσεις παιδιών ηλικίας 3 έως 14 ετών με συμπτώματα της νόσου από τον Αύγουστο.

Η πνευμονία αυτή διαδίδεται κυρίως μέσω βακτηρίων όπως ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, ο αδενοϊός και το μυκόπλασμα της πνευμονίας. Στην Κίνα και τη Δανία, παρατηρήθηκε ένα ξέσπασμα αυτής της νόσου, με τον μέσο όρο της ηλικίας των παθόντων να είναι τα οκτώ χρόνια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, και κόπωση, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και πονοκέφαλοι, πονόλαιμος, φτέρνισμα, και διάρροια.

Advertisment

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι ένα βακτήριο που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις και επηρεάζει την επένδυση του αναπνευστικού συστήματος. Η νόσος μεταδίδεται μέσω βήχα και φτερνίσματος, κυρίως σε περιβάλλοντα όπως σχολεία, νοικοκυριά, και νοσοκομεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάρρωση γίνεται στο σπίτι με αντιβιοτικά.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνει την κάλυψη του στόματος κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα και το συχνό πλύσιμο των χεριών για την πρόληψη της διασποράς της νόσου. Παρόλο που δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, οι βασικές πρακτικές υγιεινής μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της εξάπλωσής της.

Η αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά, ειδικά στην Κίνα, ενδέχεται να συνδέεται με την πλήρη άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω του κοροναϊού. Η Μαρία Φαν Κερκχόβε, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Επιδημικής και Πανδημικής Ετοιμότητας και Πρόληψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξήγησε ότι οι περιορισμοί βοήθησαν στην προστασία των παιδιών από τη μόλυνση με παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά μετά την άρση τους, τα κρούσματα αναπνευστικών νοσημάτων αυξήθηκαν.

Advertisment

Στο Οχάιο, η υγειονομική περιφέρεια της κομητείας Γουόρεν σημείωσε αύξηση στα κρούσματα πνευμονίας, χωρίς όμως να έχουν συνδεθεί αυτά με τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί σε άλλες χώρες. Η αύξηση των κρουσμάτων στην κομητεία είναι σημαντική, αλλά δεν θεωρείται ασυνήθιστη. Ο Δρ. Ρόμπερτ Φρενκ, παιδίατρος στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου παίδων του Σινσινάτι, τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνιστά κάτι ασυνήθιστο, επισημαίνοντας ότι παρόμοια ξεσπάσματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν.

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας, που αποτελεί τον κύριο παθογόνο παράγοντα, προκαλεί ήπιες αλλά συχνές λοιμώξεις. Τα συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από την τυπική πνευμονία, με τα πρώτα σημάδια να εμφανίζονται μετά από 1 έως 4 εβδομάδες από την μόλυνση. Στις ΗΠΑ, καταγράφονται περίπου δύο εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, με την ασθένεια να φτάνει στο αποκορύφωμά της κάθε τρία έως επτά χρόνια.

Παρά τον ανησυχητικό αριθμό των κρουσμάτων, η Υγειονομική Περιφέρεια του Οχάιο και το CDC τονίζουν ότι η ασθένεια δεν είναι ασυνήθιστη και μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με αντιβιοτικά. Ως μέτρα προληπτικής φροντίδας, συνιστούν την κάλυψη του στόματος κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα και το συχνό πλύσιμο των χεριών. Ενώ δεν υπάρχει εμβόλιο για την πνευμονία από μυκόπλασμα, οι βασικές πρακτικές υγιεινής είναι κρίσιμες για την αποφυγή της εξάπλωσης του βακτηρίου.

Πηγή: www.independent.co.uk/news/health/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση