,

Η Virgin Atlantic πραγματοποίησε την πρώτη υπερατλαντική πτήση που χρησιμοποιήθηκε καύσιμο από μαγειρικό λάδι!

Η Virgin Atlantic πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή πτήση, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πρώτη υπερατλαντική διαδρομή που χρησιμοποιήθηκε καύσιμο από μαγειρικό λάδι. Η πτήση αυτή,

Η Virgin Atlantic πραγματοποίησε την πρώτη υπερατλαντική πτήση που χρησιμοποιήθηκε καύσιμο από μαγειρικό λάδι!

Η Virgin Atlantic πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή πτήση, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πρώτη υπερατλαντική διαδρομή που χρησιμοποιήθηκε καύσιμο από μαγειρικό λάδι. Η πτήση αυτή, που ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο και κατέληξε στο JFK της Νέας Υόρκης, είχε μεταξύ των επιβατών τον ιδρυτή της Virgin, Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Virgin Atlantic, Σάι Βάις.

Η πτήση πραγματοποιήθηκε με ένα Virgin Atlantic Boeing 787 Dreamliner, σηματοδοτώντας το πρώτο μεγάλο επιβατικό αεροσκάφος που διέσχισε τον Ατλαντικό ωκεανό χρησιμοποιώντας αποκλειστικά βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (Sustainable Aviation Fuel – SAF). Η αεροπορική εταιρεία είχε λάβει 1.5 εκατομμύρια ευρώ από την Βρετανική κυβέρνηση για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αυτή την πτήση, με στόχο την απόδειξη της αποτελεσματικότητας των SAF.

Advertisment

Τα SAF παράγονται από βιώσιμες πρώτες ύλες και έχουν χημική σύνθεση παρόμοια με τα παραδοσιακά ορυκτά αεροπορικά καύσιμα. Ωστόσο, τα SAF οδηγούν σε σημαντική μείωση των εκπομπών άνθρακα συγκριτικά με τα παραδοσιακά καύσιμα. Οι πρώτες ύλες για τα SAF περιλαμβάνουν μαγειρικό λάδι, μη φοινικέλαια, απόβλητα λίπους από ζώα ή φυτά, καθώς και στερεά απόβλητα, όπως χαρτί, υφάσματα, και υπολείμματα τροφίμων.

Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη σημασία της μείωσης των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της αεροπορίας, ιδίως δεδομένου του αναμενόμενου διπλασιασμού των αερομεταφορών έως το 2050. Τα SAF μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές έως και 80% συγκριτικά με τα συμβατικά καύσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μέγιστο βαθμό ανάμειξης 50% με κηροζίνη χωρίς να απαιτούνται τροποποιήσεις στους κινητήρες. Παρόλο που το κόστος των SAF είναι αυξημένο σε σχέση με τα παραδοσιακά καύσιμα, αναμένεται ότι η τεχνολογική εξέλιξη θα τα καταστήσει λιγότερο δαπανηρά στο μέλλον.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση