,

Άσχημη αναπνοή; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας

Βάσει των πρόσφατων επιστημονικών ευρημάτων, φαίνεται ότι η φροντίδα του στόματος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη

Άσχημη αναπνοή; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας

Βάσει των πρόσφατων επιστημονικών ευρημάτων, φαίνεται ότι η φροντίδα του στόματος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife, η φροντίδα του εσωτερικού του στόματος μπορεί να είναι κρίσιμη για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έρευνα αναφέρει ότι τα στοματικά βακτήρια, ειδικά αυτά που σχετίζονται με τη φλεγμονή στα ούλα, τον στοματικό καρκίνο και τη δυσοσμία του στόματος, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Advertisment

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα αντισώματα κατά του στοματικού βακτηρίου Fusobacterium nucleatum σχετίζονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων υποδεικνύει πιθανή τρέχουσα ή παλαιότερη λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτήριο.

Συνολικά, αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της στοματικής υγιεινής όχι μόνο για την αισθητική και την αποφυγή οδοντικών προβλημάτων, αλλά και για την προαγωγή της γενικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας αναδεικνύουν την σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ λοιμώξεων και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η στεφανιαία νόσος, ευθύνοντας για ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων παγκοσμίως, εξακολουθεί να είναι αντικείμενο έντονης επιστημονικής προσοχής.

Advertisment

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 3.500 Ελβετούς, οι άνθρωποι με αντισώματα κατά του Fusobacterium nucleatum εμφάνισαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Επιπλέον, η γενετική προδιάθεση για στεφανιαία νόσο επηρέασε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Η σύνδεση μεταξύ φλεγμονών που προκαλούνται από λοιμώξεις και καρδιαγγειακών παθήσεων ανοίγει τον δρόμο για πιθανές προληπτικές παρεμβάσεις. Εάν μελλοντικές έρευνες επαληθεύσουν τη σχέση μεταξύ του βακτηρίου F. nucleatum και καρδιαγγειακών παθήσεων, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για καινοτόμες στρατηγικές στον εντοπισμό υψηλού κινδύνου ατόμων και την πρόληψη καρδιαγγειακών συμβάντων.

Η σημασία της έρευνας αυτής είναι ευρύτερη από την κλασική προσέγγιση της στεφανιαίας νόσου, καθώς ενδείκνυται για πιθανές παρεμβάσεις σε επίπεδο λοιμώξεων και φλεγμονών, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: Hodel, F., et al. (2024). Infectious agents as predictors of myocardial infarction and other major adverse cardiovascular events: A 12-year longitudinal cohort study. PLOS Medicine. doi: 10.1371/journal.pmed.1003959

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση