,

Αυλακώσεις στα νύχια: Τι είναι και τι δείχνουν για την υγεία μας

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στα νύχια ή γενικότερα στα δάχτυλά μας, εξετάζουμε πιθανώς ένα νέο σχέδιο μανικιούρ που θέλουμε να δοκιμάσουμε, ένα καινούριο “μανό”, ή

Αυλακώσεις στα νύχια: Τι είναι και τι δείχνουν για την υγεία μας

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στα νύχια ή γενικότερα στα δάχτυλά μας, εξετάζουμε πιθανώς ένα νέο σχέδιο μανικιούρ που θέλουμε να δοκιμάσουμε, ένα καινούριο “μανό”, ή ακόμη και να παραπονεθούμε για ένα νύχι που μας προκάλεσε πρόβλημα. Ιδιαίτερα όταν ανανεώνουμε το ακρυλικό ή gel μανικιούρ μηνιαία, η παρατήρηση της κατάστασης των νυχιών μας είναι σπάνια προτεραιότητα. Ωστόσο, το σώμα μας έχει τρόπους να μας ενημερώνει για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του. Ένας από αυτούς τους δείκτες υγείας μπορεί να είναι η κατάσταση των νυχιών μας.

Ενώ πολλοί από εμάς εστιάζουν στα άσπρα σημάδια στη βάση των νυχιών μας και ακούνε την κοινή – αλλά λανθασμένη – άποψη “χρειάζεσαι ασβέστιο”, λίγοι δίνουν σημασία στις αυλακώσεις ή τα βαθουλώματα που μπορεί να υπάρχουν. Αυτές οι μικρές “κυματοειδείς” αυλακώσεις μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια προβλημάτων υγείας.

Advertisment

Οι αυλακώσεις, στην πλειονότητά τους, είναι συχνά σημάδια γήρανσης. Σύμφωνα με τη δερματολόγο και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Yale, Mona Gohara, αυτές ονομάζονται “ρυτίδες των νυχιών” και υποδηλώνουν απλώς τις φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν καθώς γερνάμε. Οι διαμήκεις ραβδώσεις, που είναι οι γραμμές που εκτείνονται από την επιδερμίδα μας μέχρι την άκρη του νυχιού, είναι οι πιο συνηθισμένες και συνήθως δεν έχουν σοβαρές συνέπειες.

Γιατί, λοιπόν, συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στα νύχια μας; Κάποιοι έχουν γενετική προδιάθεση για αδύναμα, εύθραυστα νύχια που είναι επιρρεπή στο ξεφλούδισμα. Καθώς, όμως, μεγαλώνουμε, η κυκλοφορία αίματος προς τα άκρα μας μπορεί να επιβραδυνθεί, προκαλώντας έλλειψη οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στα νύχια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτές οι ραβδώσεις μπορεί να έχουν υποκείμενη αιτία, αντικατοπτρίζοντας πιθανά προβλήματα υγείας.

Σημαντικό είναι να είμαστε προσεκτικοί στα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας. Αν και δεν χρειάζεται να επικεντρωνόμαστε μανιωδώς στα νύχια μας καθημερινά, η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας μας.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση