, ,

Πόσο γερή είναι η καρδιά σας; Κάντε το νέο τεστ μέτρησης καρδιαγγειακού κινδύνου

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα το PREVENTTM (Predicting Risk of cardiovascular disease EVENTs), ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως αναφέρεται

Πόσο γερή είναι η καρδιά σας; Κάντε το νέο τεστ μέτρησης καρδιαγγειακού κινδύνου

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα το PREVENTTM (Predicting Risk of cardiovascular disease EVENTs), ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως αναφέρεται σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Linkedin. Το εργαλείο αυτό σχεδιάστηκε για την πρωτογενή πρόληψη, είναι δηλαδή κατάλληλο για άτομα ηλικίας 30-79 ετών χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, η εκτίμηση του απόλυτου κινδύνου που παρέχει το PREVENTTM μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς και τους ασθενείς να λαμβάνουν αποφάσεις για παρεμβάσεις που στοχεύουν σε συνήθειες του τρόπου ζωής και στην εξέταση έναρξης φαρμακευτικής αγωγής.

Advertisment

Το νέο μοντέλο της εφαρμογής προσφέρει νέα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν τη νεφρική υγεία και τον μεταβολισμό, την κοινωνική αποστέρηση (όπως η ανεργία και η φτώχεια), τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, και την εκτίμηση του κινδύνου σε βάθος 30 ετών. Παράλληλα, τονίζεται ότι η φυλή δεν λαμβάνεται υπόψη στους παράγοντες κινδύνου, καθώς η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στην αξιολόγηση του ατόμου βάσει των συγκεκριμένων αναγκών υγείας του. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο υπολογιστής PREVENT πέρασε δοκιμές και διατηρεί την ίδια ακρίβεια ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής ομάδας.

Το νέο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου PREVENT φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την εκτίμηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η νέα εκδοχή του εργαλείου λαμβάνει υπόψιν βαθύτερους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, προσθέτοντας έτσι ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην αξιολόγηση του κινδύνου. Αυτή η προσέγγιση αντανακλά την αναγνώριση του ότι οι συνθήκες διαβίωσης και ο περιβάλλοντας χώρος επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του ατόμου.

Advertisment

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εξισώσεις του PREVENTTM προέρχονται από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα Καρδιαγγειακής-Νεφρικής-Μεταβολικής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και έχουν επικυρωθεί μέσω μεγάλου δείγματος ανθρώπων. Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία του εργαλείου.

Επιπλέον, η εξέλιξη προς την ενσωμάτωση νέων μοντέλων που λαμβάνουν υπόψη δείκτες όπως η αιμοσφαιρίνη A1c, ο λόγος αλβουμίνης/κρεατινίνης και ο δείκτης κοινωνικής αποστέρησης υπόσχεται ακόμη περισσότερη ακρίβεια στην πρόβλεψη του κινδύνου.

Για να δοκιμάσετε το βασικό τεστ, μπορείτε να πατήσετε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση