, ,

Η Γαλλία θέλει να κάνει την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα

Το γαλλικό κοινοβούλιο έχει αρχίσει να συζητά τις κινήσεις για να γίνει η Γαλλία η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κατοχυρώσει την άμβλωση

Η Γαλλία θέλει να κάνει την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα

Το γαλλικό κοινοβούλιο έχει αρχίσει να συζητά τις κινήσεις για να γίνει η Γαλλία η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κατοχυρώσει την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα, εξασφαλίζοντας στις γυναίκες πρόσβαση στα μέσα για να τερματίσουν οικειοθελώς την εγκυμοσύνη τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόντ-Μορετί, δήλωσε την Τετάρτη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι απλώς μια ελευθερία όπως κάθε άλλη, «διότι επιτρέπει στις γυναίκες να αποφασίζουν για το μέλλον τους». Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Ορόρ Μπερζέ, υπουργός αρμόδια για την ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων, που είπε ότι «αυτή η ψηφοφορία θα είναι μία από τις πιο σημαντικές και αξιοσημείωτες αυτού του Κοινοβουλίου».

Advertisment

Ωστόσο, η συνταγματική αλλαγή απαιτεί τη συμφωνία και των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου, της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, και η τελική διατύπωση της σημαντικής αλλαγής στο Σύνταγμα πρέπει να αποφασιστεί πριν από μια πιθανή ψηφοφορία τον Μάρτιο. Πολλοί βουλευτές της Δεξιάς αναμένεται να έχουν αντιρρήσεις, ενώ αυτοί της Ακροδεξιάς αναμένεται να μην την ψηφίσουν. Αυτή την εβδομάδα, ο Ζεράρ Λαρσέρ, ο δεξιός προέδρος της Γερουσίας, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση απειλείται στη Γαλλία και ότι το Σύνταγμα δεν είναι ένας «κατάλογος κοινωνικών δικαιωμάτων».

Αρκετά κόμματα στη Γαλλία, από την Αριστερά έως το Κέντρο, άρχισαν να πιέζουν για την εγγραφή του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973, Ρόου εναντίον Γουέιντ, η οποία αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και τη νομιμοποιούσε σε εθνικό επίπεδο. Οι βουλευτές της γαλλικής Αριστεράς χαιρέτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης Μακρόν.

Η Μαρί-Νοέλ Μπατιστέλ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε στο Κοινοβούλιο: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τις γυναίκες, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να δουν τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται». Η Ματίλντ Πανό από το αριστερό κόμμα La France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία) τόνισε: «Σήμερα η Γαλλία μιλάει στον κόσμο».

Advertisment

Νόμος για την προστασία των γυναικών στη Γερμανία 
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Guardian, σε μία σχετική εξέλιξη στη Γερμανία την Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που απαγορεύει την παρενόχληση των γυναικών οι οποίες εισέρχονται ή εξέρχονται από κλινικές αμβλώσεων. Τον νόμο προώθησε το υπουργείο Οικογένειας και ονομάστηκε «νόμος για την παρενόχληση στο πεζοδρόμιο».

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα 16 κρατίδια της Γερμανίας θα πρέπει να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των γυναικών και του προσωπικού σε συμβουλευτικά κέντρα και κλινικές αμβλώσεων. Οποιοσδήποτε παραβιάζει τον νόμο, θα αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ. Ο νόμος ψηφίστηκε ως αντίδραση στη μεγάλη αύξηση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στις εισόδους των ιατρείων, των κλινικών και των συμβουλευτικών κέντρων, τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από rosa.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση