,

Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Το λαχανικό – θαύμα στη μείωση του κοιλιακού λίπους και τον περιορισμό των κινδύνων υγείας που απορρέουν από παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο

Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Το λαχανικό – θαύμα στη μείωση του κοιλιακού λίπους και τον περιορισμό των κινδύνων υγείας που απορρέουν από παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποκαλύπτει μια νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ Open. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Chung Ang της Νότιας Κορέας υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ότι η καθημερινή κατανάλωση kimchi σχετίζεται με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.

Το kimchi είναι ένα δημοφιλές κορεατικό λάχανο, που έχει υποστεί ζύμωση. Είναι ήδη αναγνωρισμένο για τα οφέλη του στην πεπτική υγεία, την εγκεφαλική λειτουργία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προηγούμενες μελέτες είχαν αναδείξει τις ωφέλιμες ιδιότητες των βακτηρίων του kimchi στην αποφυγή της παχυσαρκίας. Αυτή η νέα μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης kimchi και των μειωμένων κινδύνων κοιλιακής, αλλά και συνολικής παχυσαρκίας.

Advertisment

Η κοιλιακή παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, καθώς το βάρος συγκεντρώνεται γύρω από κρίσιμα όργανα, όπως το πάγκρεας και το ήπαρ. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 115.000 Κορεατών, ηλικίας άνω των 40 ετών, που συμμετείχαν στη μελέτη Health Examinees, η οποία εξετάζει περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες σε χρόνιες ασθένειες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης διαφόρων τύπων kimchi.

Παράλληλα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για το ύψος, το βάρος, τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την περίμετρο μέσης των συμμετεχόντων, υιοθετώντας ελαφρώς διαφορετικά κριτήρια για την κοιλιακή παχυσαρκία σε σύγκριση με τα αμερικανικά πρότυπα, καθώς ορίστηκε με περίμετρο μέσης τουλάχιστον 88.9 εκατοστών για τους άνδρες και 83.8 εκατοστών για τις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια καμπύλη σχήματος J, υποδηλώνοντας ότι η μέτρια κατανάλωση kimchi μείωσε τον επιπολασμό της παχυσαρκίας, όμως η υπερβολική κατανάλωση αύξησε τη συσσώρευση λίπους. Η κατανάλωση έως και τριών μερίδων kimchi ημερησίως συνδέθηκε με 11% χαμηλότερη πιθανότητα παχυσαρκίας σε σύγκριση με τη λιγότερο συχνή κατανάλωση. Στους άνδρες, τρεις ή περισσότερες μερίδες λάχανου kimchi συνδέθηκαν με 10% χαμηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας και αυξημένου κοιλιακού λίπους.

Advertisment

Από την άλλη, οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο έως τρεις μερίδες καθημερινά παρουσίασαν επίσης 8% μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας, ενώ μία έως δύο μερίδες συνδέθηκαν με 6% μείωση των επιπέδων κοιλιακού λίπους. Επιπλέον, η περιορισμένη πρόσληψη kimchi συσχετίστηκε με 9% μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας και για τα δύο φύλα.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση δεν ήταν υγιεινή: Σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα kimchi την ημέρα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες ζύγιζαν περισσότερο, είχαν μεγαλύτερο μέγεθος μέσης και ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μέτρο είναι το κλειδί. «Δεδομένου ότι το kimchi είναι μια από τις κύριες πηγές πρόσληψης νατρίου, συνιστάται μια μέτρια κατανάλωση, με στόχο την πρόσληψη των πιθανών οφελών, χωρίς την επιβάρυνση με περιττές επιπτώσεις», τονίζουν οι ερευνητές.

Με πληροφορίες από www.ygeiamou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση