Όταν απορρίπτω εμένα, απορρίπτω τη ζωή

Πολλοί από εμάς, αρνούμαστε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας επειδή ίσως δεν έχουμε τις επιτυχίες που ονειρευόμασταν ή δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να χάσουμε

Όταν απορρίπτω εμένα, απορρίπτω τη ζωή

Πολλοί από εμάς, αρνούμαστε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας επειδή ίσως δεν έχουμε τις επιτυχίες που ονειρευόμασταν ή δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να χάσουμε το βάρος που θέλουμε.

Το μυστικό όμως για να πετύχουμε όλα όσα αναζητάμε, είναι να αγαπήσουμε και να αποδεχτούμε κάθε μικρό ή μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας. Χωρίς όρους.

Advertisment

Σκέψου..

Αν εγώ δεν αγαπώ τον εαυτό μου και τον απορρίπτω, γιατί το σώμα μου να με κρατάει υγιή;

Τι σημαίνει αυτό;

Advertisment

Ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας, συνδέονται άρρηκτα με την υγεία του σώματός μας. Μόνο όταν βρεθεί σε γαλήνη και αρμονία η ψυχή και ο νους, θα γαληνεύσει και το σώμα.

Πώς οι σκέψεις μου, γίνονται η ζωή μου

Αυτό που επιλέγουμε να σκεφτούμε, να αισθανθούμε ή να πούμε, είναι αυτό το οποίο θα δημιουργήσει τις εμπειρίες στη ζωή μας.

Για παράδειγμα, αν βιώνω μέσα μου άγχος, θυμό και μνησικακία, αυτά θα εξωτερικεύω στο περιβάλλον μου και άρα, αυτά θα λαμβάνω πίσω. Εάν αντίθετα, βιώνω μέσα μου γαλήνη, αγάπη και αρμονία, αυτά θα εκδηλώνω και έξω από εμένα και άρα, αυτά θα λαμβάνω από τη ζωή.

Όσο διατηρώ μία δυσάρεστη στάση απέναντι στη ζωή και στον εαυτό μου, τόσο θα βιώνω δυσάρεστες εμπειρίες στο σώμα και την καθημερινότητά μου.

Σκέψου.. πόσος εγκλωβισμένος θυμός, ανησυχία ή μίσος, ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό, μπορεί να κρύβουμε μέσα μας.
Από αυτό ακριβώς το σημείο, ξεκινάει και η εκάστοτε διαταραχή του σώματος.

Τι είναι οι Ψυχοσωματικές Διαταραχές

Η αδυναμία μας να διαχειριστούμε με υγιή και αποτελεσματικό τρόπο τις στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουμε, είτε αυτές είναι χρόνιες, είτε είναι προσωρινές αλλά έντονες, επηρεάζει σημαντικά την σωματική μας κατάσταση.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του τοξικού stress που βιώνει ο οργανισμός μας σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι ψυχοσωματικές διαταραχές.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Δερματίτιδες
  • Καούρες
  • Διαταραχές ύπνου
  • Burn Out
  • Παχυσαρκία
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Χρόνιοι πόνοι κ.α.

Οι Ψυχοσωματικές διαταραχές, λειτουργούν ως Αμυντικός Μηχανισμός «προστατεύοντάς» μας, από την κατάσταση που μας αγχώνει, είτε απομακρύνοντάς μας από αυτή, είτε με εκτόνωση του οργανισμού μας, μέσα από το εκάστοτε σύμπτωμα.

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα, είναι ότι οι φαρμακευτικές αγωγές, αδυνατούν να θεραπεύσουν τις ψυχοσωματικές διαταραχές κι αυτό διότι στοχεύουν απλά στην μείωση το συμπτώματος και όχι στην θεραπεία της πρωτογενούς αιτίας.

Τί είναι η «Σύνδεση πρωτογενούς αιτίας και αποτελέσματος» στις ψυχοσωματικές διαταραχές
Κάθε φορά που νιώθεις έντονο άγχος για κάτι, πιθανότατα παρουσιάζεις καούρες, πονοκεφάλους, αδυναμία ή ακόμα και κρίσεις πανικού. Αυτό όμως, είναι μόνο το αποτέλεσμα.

Αν σκάψουμε λίγο βαθύτερα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η πηγή αυτού του άγχους, η Πρωτογενής δηλαδή αιτία, είναι κάποια κατάσταση που αντιμετωπίζεις, για παράδειγμα στην εργασία ή στο οικογενειακό σου περιβάλλον.

Ή πιθανότατα να είναι περιοριστικές πεποιθήσεις που φέρεις για τον εαυτό σου, καταπιεσμένα συναισθήματα ή η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των δυσκολιών στην καθημερινότητά σου.
Έτσι, κάθε μία από τις στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνεις, από τη στιγμή που αδυνατείς να την διαχειριστείς με υγιή τρόπο, δημιουργεί εντοπισμένα, σωματικά προβλήματα.

Η σύνδεση Πρωτογενούς αιτίας και αποτελέσματος, είναι η σύνδεση μεταξύ της αρχικής πηγής του Stress και της εντοπισμένης ψυχοσωματικής διαταραχής

Παρακάτω σου δίνω μερικά παραδείγματα:

Οι στομαχικές διαταραχές σημαίνουν ότι δεν μπορείς να «χωνέψεις» μία κατάσταση που βιώνεις, φοβάσαι ή/και νιώθεις ανασφάλεια.

Ο πόνος στον αυχένα, ότι υπάρχει ανικανότητα ευελιξίας σου σε διάφορες καταστάσεις της ζωής σου.
Μέσω της παχυσαρκίας, προσπαθείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από κάτι ή κάποιον.

Η λύση

Για να εξαλείψουμε λοιπόν μόνιμα, τις εκάστοτε ψυχοσωματικές διαταραχές, είναι να εισχωρήσουμε στον εαυτό μας.

Να εντοπίσουμε την Πρωτογενή πηγή της διαταραχής, να εμβαθύνουμε στο μήνυμα που αυτή μας στέλνει, να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς αφήσαμε να δημιουργηθεί και έπειτα, να μάθουμε να την διαχειριζόμαστε με υγιή και αποτελεσματικό τρόπο, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και αγάπη για τον εαυτό και τη ζωή μας.

Με ποιον τρόπο

Μέσα από το Health Coaching και τον N.L.P. (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό), μπορείς να μάθεις να παίρνεις τον έλεγχο του νου και των συναισθημάτων σου, να απελευθερώνεσαι από stress και περιοριστικές πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό και τον κόσμο γύρω σου, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την αυτοπεποίθηση και ενσυνειδητότητα που χρειάζεσαι, για να πάρεις τα ηνία της ζωής και της υγείας σου.

Παράλληλα, μέσα από τις θεραπείες Reiki και Quantum Therapy, μπορείς δουλέψεις και σε ενεργειακό επίπεδο, προσφέροντας στο σώμα και την ψυχολογία σου μία άμεση κατάσταση γαλήνης, ισορροπίας και ευεξίας, προωθώντας ταυτόχρονα τον πανίσχυρο μηχανισμό της αυτοθεραπείας του σώματος σου.

Τα ηνία της ζωής σου, τα κρατάς εσύ. Η επιλογή, είναι στο χέρι σου.

Ελένη Μαρκογιαννάκη health coach

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση