,

Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες, αυτό είναι γεγονός. Οι γρήγοροι ρυθμοί, η αποξένωση και η ψυχολογική πίεση της καθημερινότητας έχουν διαμορφώσει

Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες, αυτό είναι γεγονός. Οι γρήγοροι ρυθμοί, η αποξένωση και η ψυχολογική πίεση της καθημερινότητας έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον όπου η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη και η διατήρηση σταθερών σχέσεων αποτελούν πρόκληση.

Η συντροφικότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι για τη ζωή πολλών ανθρώπων και η αλήθεια είναι πως σήμερα, που το φλερτ “περνά” σε μεγάλο βαθμό από τα social media, το να φλερτάρει κάποιος δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Advertisment

Πιθανότατα, έχει τύχει στους περισσότερους από μας να ξεκινάμε μια επικοινωνία/επαφή με κάποιο άτομο που μας ενδιαφέρει ερωτικά και ενώ όλα δείχνουν να πάνε καλά, το άτομο αυτό εξαφανίζεται. Με τη μία ή σταδιακά.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν, αντί να μιλήσουν με ειλικρίνεια για τα συναισθήματά τους, να απομακρύνονται χωρίς καμία εξήγηση.

Τι είναι το soft ghosting

Το soft ghosting αναφέρεται στη συμπεριφορά κατά την οποία ένα άτομο μειώνει σταδιακά το επίπεδο επικοινωνίας ή αλληλεπίδρασής του με τον άνθρωπο που έχει ξεκινήσει να σχετίζεται, χωρίς να διακόψει πλήρως την επαφή. Σε αντίθεση με το “παραδοσιακό” ghosting όπου κάθε επαφή σταματά απότομα, το soft ghosting περιλαμβάνει μια πιο σταδιακή μείωση της επικοινωνίας.

Advertisment

Στο soft ghosting το άτομο μπορεί να απαντά σε μηνύματα, αλλά οι απαντήσεις του είναι συχνά σύντομες, στερούνται ενθουσιασμού, ενώ μπορεί να απαντά στο μήνυμα μετά από πολλές ώρες ή και μέρες, κάτι που δεν έκανε προηγουμένως.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να στείλει μια μονολεκτική απάντηση, να στείλει ένα emoji ή απλώς να κάνει “μου αρέσει” στο μήνυμα που του έχει σταλεί.

Ενώ η προσέγγιση και οι προθέσεις πίσω από το “παραδοσιακό” ghosting και το soft ghosting διαφέρουν, ο στόχος είναι συχνά ο ίδιος: να δημιουργηθεί απόσταση ή/και να τερματιστεί η επικοινωνία/σχέση.

Το soft ghosting μπορεί να θεωρηθεί από αυτό που το κάνει ένας λιγότερο σκληρός τρόπος απεμπλοκής σε σύγκριση με το ghosting. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η διακοπή επικοινωνίας και η συναισθηματική απόσταση μεταξύ των ατόμων που εμπλέκονται.

Και οι δύο μορφές ghosting είναι ιδιαίτερα συχνές σήμερα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι καμία από τις δύο προσεγγίσεις δεν θεωρείται υγιής διαχείριση/κατάσταση.

Μελέτη του 2021, στην οποία συμμετείχαν φοιτήτριες, έδειξε ότι το 65% των ερωτηθείσων που έκαναν ghosting, ένιωσαν άγχος και ενοχή για αυτό που έκαναν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτού του άγχους επικεντρωνόταν στην πιθανότητα να συναντηθούν οι δύο πλευρές ή να “πέσουν ο ένας πάνω στον άλλον” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σημάδια του soft ghosting

  • Αρχίζουν να απαντούν στα μηνύματά σας όλο και πιο καθυστερημένα.
  • Τα μηνύματά τους είναι σύντομα, χωρίς ενθουσιασμό.
  • Σπάνια ή ποτέ δεν παίρνουν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν μια συζήτηση ή να προτείνουν να περάσετε χρόνο μαζί, παρόλο που το συνήθιζαν προηγουμένως.
  • Αν προτείνετε να συναντηθείτε, μπορεί να βρίσκουν δικαιολογίες για να το αποφύγουν.
  • Ακυρώνουν τελευταία στιγμή ό,τι έχετε προγραμματίσει να κάνετε μαζί, όπως το να βγείτε μια βόλτα.
  • Φαίνονται να ενδιαφέρονται λιγότερο για τη ζωή, τα ενδιαφέροντα και την καθημερινότητά σας.
  • Όταν ρωτάτε για τη συμπεριφορά τους, μπορεί να δίνουν αόριστες δικαιολογίες. πχ ότι είναι απασχολημένοι ή αγχωμένοι, χωρίς να δώσουν πολλές λεπτομέρειες.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, για αυτό και είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη διάφορους παράγοντες για την απόμακρη στάση του ανθρώπου που σας ενδιαφέρει, πριν βγάλετε συμπεράσματα (π.χ. μπορεί να είναι απασχολημένοι λόγω δουλειάς, προσωπικών υποχρεώσεων ή άλλων ευθυνών).

Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι, προβληματισμένοι, αγχωμένοι ή μπερδεμένοι λόγω αυτής της αλλαγής στη συμπεριφορά του ατόμου που βγαίνετε, ίσως θα πρέπει να κάνετε μια συζήτηση μαζί του, ρωτώντας τον αν όντως απομακρύνεται.

Soft ghosting: Γιατί το κάνουν οι άνθρωποι

Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν soft ghosting για διάφορους λόγους. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο απώτερος στόχος του soft ghosting είναι η δημιουργία απόστασης ή ο τερματισμός μιας σχέσης, αλλά με πιο “απαλό” τρόπο.

Το soft ghosting μπορεί να θεωρηθεί ως ένας λιγότερο σκληρός τρόπος απεμπλοκής, καθώς συχνά καθοδηγείται από την επιθυμία του “θύτη” να μην πληγωθεί πολύ το “θύμα”.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και απογοήτευση λόγω της έλλειψης σαφήνειας στις προθέσεις του άλλου.

Όπως γράφει η ψυχολόγος Anna Drescher στο simplypsychology, οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν soft ghosting για διάφορους λόγους:

  • Αρχικά, με το soft ghosting μπορεί κάποιος να θέλει να αποφύγει μια άμεση και δυνητικά άβολη συζήτηση για το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει την επαφή.
  • Ορισμένα άτομα βρίσκουν ευκολότερο να απεμπλακούν σταδιακά, παρά να επικοινωνήσουν ξεκάθαρα την έλλειψη ενδιαφέροντός τους.
  • Τα άτομα που αισθάνονται άβολα με μια πιθανή σύγκρουση μπορεί να χρησιμοποιήσουν το soft ghosting, επειδή φοβούνται την αντίδραση του άλλου ατόμου.
  • Το αρχικό ενδιαφέρον μπορεί να έχει ξεθωριάσει και ο “θύτης” να συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει συμβατότητα, οπότε το “κόβει” εκεί.
  • Επιπλέον, είναι και αυτοί που θέλουν να αποφύγουν τη δέσμευση. Αν για παράδειγμα θεωρήσουν ότι το άλλο άτομο επιδιώκει δέσμευση, μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται σταδιακά.

Εάν κάποιος δεν είναι σίγουρος για τα δικά του συναισθήματα ή το ενδιαφέρον του για το άλλο άτομο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το soft ghosting ως μέσο για να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει τη λήψη οριστικής απόφασης.

Μπορεί να θέλουν να κρατήσουν την “πόρτα” ελαφρώς ανοιχτή, χωρίς να χρειάζεται να δεσμευτούν πλήρως ή να τερματίσουν τη σχέση.

Επιπλέον, ορισμένα άτομα μπορεί να χρησιμοποιήσουν το soft ghosting ως στρατηγική για να μετρήσουν το επίπεδο ενδιαφέροντος του άλλου. (Το γνωστό “φτύνω για να δω αν θα κολλήσει”).

Τέλος, μερικοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις προθέσεις τους με σαφήνεια.

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση