, ,

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Η μητέρα μου είναι σοφός άνθρωπος. Όταν ήμουν μικρός, μου άρεσε πολύ να μιλάω (ακόμα μου αρέσει). Στο σχολείο, τα πήγαινα καλά στα μαθήματα,

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Η μητέρα μου είναι σοφός άνθρωπος. Όταν ήμουν μικρός, μου άρεσε πολύ να μιλάω (ακόμα μου αρέσει). Στο σχολείο, τα πήγαινα καλά στα μαθήματα, αλλά ο έλεγχος ανέφερε πάντα το πάθος μου
«γυμνάζω» τις φωνητικές μου χορδές μιλώντας σχεδόν ακατάπαυστα. Μια μέρα, η μητέρα μου με έβαλε κάτω και μου είπε: «Ρόμπιν, ο Θεός σού έδωσε δύο αφτιά και ένα στόμα για να ακούς δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάς». Καταπληκτική παρατήρηση (αν και ακόμα προσπαθώ να την εφαρμόσω).

Ένας από τους καλύτερους τρόπους που ξέρω για να δείξετε ότι εκτιμάτε κάποιον και να αναπτύξετε μαζί του έναν βαθύ συναισθηματικό δεσμό είναι να τον ακούτε με προσοχή. Όταν τον ακούτε –όχι μόνο με το μυαλό, αλλά με όλη σας την ύπαρξη– του περνάτε ένα μήνυμα: «Υπολογίζω όσα λες και είμαι αρκετά ταπεινός για να δίνω βάση στα λόγια σου».

Advertisment

Ελάχιστοι είναι καλοί στο να ακούν. Πολλές φορές, όταν κάθομαι δίπλα σε κάποιον στο αεροπλάνο, αρχίζει να μιλάει, κι έπειτα από έξι ώρες, όταν πια είμαστε έτοιμοι να προσγειωθούμε, μιλάει ακόμα – χωρίς να με έχει ρωτήσει το όνομά μου ή από πού είμαι, τι δουλειά κάνω ή τι βιβλία έχω διαβάσει.

Πράγμα που μου δείχνει όχι μόνο ότι δεν έχει αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «αισθητηριακή οξύτητα» (την ικανότητα να δίνει κανείς προσοχή στις ενδείξεις του περιβάλλοντός του), αλλά και ότι μάλλον δεν τον άκουγαν πολύ όταν ήταν μικρός. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ακούω σημαίνει να περιμένω ωσότου σταματήσει ο άλλος να μιλάει για να απαντήσω. Και το λυπηρό είναι ότι ενώ ο άλλος μιλάει, αντί να τον προσέχουμε, εμείς σκεφτόμαστε τι θα απαντήσουμε.

Ο Έλιοτ Σπίτσερ, γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, είπε κάτι που μου άρεσε πολύ: «Μη μιλάς ποτέ όταν μπορείς να γνέψεις». Αν μάθετε να ακούτε, θα γίνετε καλύτεροι επιχειρηματίες, οικογενειάρχες και άνθρωποι. Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε. Να γίνετε οι καλύτεροι ακροατές. Δείξτε έντονο ενδιαφέρον για όσα σας λένε οι άλλοι. Και δείτε πώς θα αντιδράσουν. Είναι βέβαιο ότι θα σας ερωτευτούν.

Advertisment

Το απόσπασμα είναι Για μια υπέροχη ζωή – Επίτομη έκδοση, Robin Sharma. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr. Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση