, ,

Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους

Είναι μια από εκείνες τις υπέροχες μέρες, που έχετε ξυπνήσει γεμάτοι κέφι και ενέργεια, ενώ η αισιοδοξία πλημμυρίζει κάθε εκατοστό του κορμιού σας. Αισθάνεστε

Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους

Είναι μια από εκείνες τις υπέροχες μέρες, που έχετε ξυπνήσει γεμάτοι κέφι και ενέργεια, ενώ η αισιοδοξία πλημμυρίζει κάθε εκατοστό του κορμιού σας. Αισθάνεστε έτοιμοι να διεκδικήσετε και να κατακτήσετε τα πιο τρελά σας όνειρα όμως, ξαφνικά, οι αμφιβολίες κυριεύουν τον νου σας.

 «Αν δεν τα καταφέρω;», «Μήπως δεν προορίστηκα για σπουδαία επιτεύγματα;» σκέφτεστε και, έτσι, σύντομα νιώθετε ξανά ανασφαλείς, φοβισμένοι, αδύναμοι. Έχετε, όμως, ποτέ αναρωτηθεί πώς ακριβώς πραγματοποιείται μέσα σε λίγα μόλις λεπτά η μετάβασή σας από την αγαλλίαση και τη χαρά στο απόλυτο κενό; Και αν απλώς συναντήσατε στον δρόμο σας ένα ενεργειακό βαμπίρ;

Advertisment

Τα ενεργειακά βαμπίρ κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Ο διεθνώς επιτυχημένος Thomas Erikson, συγγραφέας του παγκόσμιου best seller Ανάμεσα σε Ηλίθιους, με το συναρπαστικό Ανάμεσα σε βαμπίρ από τις Εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζει διεξοδικά τα χαρακτηριστικά των διάφορων τύπων ενεργειακών βαμπίρ, επιτρέποντάς σας να τους αναγνωρίσετε εγκαίρως και εφοδιάζοντάς σας με πρακτικά εργαλεία, ψυχαγωγικές αυτοαξιολογήσεις και ιστορίες με τις οποίες μπορείτε να συσχετιστείτε, για να αναμετρηθείτε μαζί τους.

Τα ενεργειακά βαμπίρ πιθανόν να είναι άνθρωποι, καταστάσεις ή ακόμη και η ίδια σας η στάση απέναντι στα πράγματα. Συλλογιστείτε, για παράδειγμα, τον συνάδελφο που συνηθίζει να μιλάει ακατάπαυστα στη διάρκεια των συσκέψεων που κάνετε, τον φίλο που απαντά με ένα αδιάφορο «Α ναι;» στο χαρμόσυνο νέο της προαγωγής σας ή την ίδια την αναβλητική σας φύση, που σας έχει εγκλωβίσει στην πληκτική εργασιακή σας θέση την τελευταία πενταετία.

Advertisment

Είστε, λοιπόν, έτοιμοι να απαλλαγείτε από όσους σας κλέβουν την ενέργειά σας ή ακόμη και να αναγνωρίσετε στις περιγραφές τους ορισμένα δικά σας δυσλειτουργικά σας στοιχεία, προκειμένου να τα διορθώσετε;

Ο άκαμπτος τελειομανής

Στην πραγματικότητα, τα ενεργειακά βαμπίρ στήνουν ουρά έξω από την πόρτα σας. Ας ξεκινήσουμε από τον τελειομανή, που τρέμει τα λάθη και τις αποτυχίες, ενώ διακρίνεται για τη σκληρή δουλειά, την αυστηρή πειθαρχία και τη σχεδόν παθολογική του προσκόλληση στους κανόνες και τη λεπτομέρεια.

 Ο τελειομανής συνηθίζει να προκαλεί μια βαθιά αίσθηση αναξιότητας στους ανθρώπους, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό πλήγμα για την αυτοπεποίθησή τους. Για να τον αντιμετωπίσετε, δοκιμάστε να συμφωνείτε από πριν, και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια, ποιο πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα οποιασδήποτε πρωτοβουλίας αναλαμβάνετε.

Ύστερα, προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά χαρακτηριστικά του και, τελικά, δεχτείτε τον όπως ακριβώς είναι, αφού μπορεί να σας προκαλεί πονοκέφαλο με τους ψυχαναγκασμούς του, ωστόσο ποτέ δεν θα σας θέσει στο στόχαστρό του. Μάλιστα, συχνά θα θεωρεί πως σας βοηθάει να βελτιώσετε τη ζωή σας.

 Ο «γεννημένος για τα φώτα» drama queen

Τώρα στρώστε το κόκκινο χαλί, γιατί καταφτάνει ο αγαπημένος σας drama queen, που με το ντύσιμο, τη ζωντάνια του, την έφεσή του στο δράμα, τη διάθεση του για φλερτ ή την εκπληκτική γοητεία του επιδιώκει να στρέφει την προσοχή όλων πάνω του.

Σιχαίνεται τις διενέξεις αλλά ειδικεύεται στο να τις προκαλεί και ενώ είναι σχεδόν αστεία φιλικός, μπορεί ειδικά όταν αμφισβητείται μπροστά σε τρίτους, να γίνει απίστευτα ψυχρός εν ριπή οφθαλμού. Καλά το καταλάβατε: Η αντίφαση κυλάει στο αίμα του.

Εάν χρειαστεί να συναναστραφείτε μαζί του, παίξτε το παιχνίδι του, ακούγοντας πρόθυμα τους ατέλειωτους μονολόγους του και φροντίζοντας να του κάνετε συχνές ερωτήσεις, που θα τις ερμηνεύσει ως απόδειξη ότι τον συμπαθείτε και τον εκτιμάτε. Πείτε του πόσο σας εμπνέει και πόσα μαθαίνετε από αυτόν, απλώς και μόνο επειδή τον συναναστρέφεστε.

Η τρομοκρατία του τραμπούκου

Προσγειωθήκατε στο άβολο σύμπαν του τραμπούκου, ενός τύπου που συνηθίζει να αθετεί τις υποσχέσεις του, να κατηγορεί τους άλλους για τα δικά του λάθη και να πιστεύει ότι οι κανόνες υπάρχουν για να παραβιάζονται.

Ο τραμπούκος χαρακτηρίζεται από τις εντυπωσιακές συναισθηματικές μεταπτώσεις του, ωστόσο ασκεί έντονη έλξη στους ανθρώπους. Στους οργανισμούς βρίσκει τη θέση του όταν υπάρχει ανεπαρκή ηγεσία, ενώ στις προσωπικές σχέσεις οδηγεί τους συντρόφους σε συναισθηματική εξάντληση με τις επιπλήξεις, τις φωνές, τη λεκτική κακοποίηση και την ταπεινωτική μεταχείριση.

Αν το μοναδικό πράγμα που σας κρατάει κοντά του είναι ο φόβος σας να ψάξετε για άλλη δουλειά ή να βρείτε καινούργιο σύντροφο, τότε έφτασε ο καιρός να προχωρήστε, κρατώντας αλώβητη την ψυχική σας υγεία.

Οι σφιγμένες γροθιές του Παθητικοεπιθετικού

Να και ο Παθητικοεπιθετικός, που συνηθίζει να σφίγγει το σαγόνι ή τις γροθιές του αλλά αρνείται να παραδεχτεί ότι έχει εκνευριστεί. Σπάνια εκφράζει δικές τους ιδέες ή κάνει προτάσεις και, ασφαλώς, ουδέποτε αναλαμβάνει την ευθύνη για κάτι που πάει στραβά.

Στις ερωτικές σχέσεις, είναι ο τύπος που φεύγει από το δωμάτιο στη μέση μιας κουβέντας και στον επαγγελματικό χώρο ο συνάδελφος που αποφεύγει συστηματικά τα καθήκοντά του.

Εάν αναγκάζεστε εκ των πραγμάτων να συνυπάρχετε μαζί του, μην αφήνετε τις καταστροφικές μεταπτώσεις του να σας καταρρακώνουν. Αποφύγετε να επιβραβεύετε τη συμπεριφορά του, αλλά φροντίστε και να μην τη σχολιάζετε.

Αναζητήστε τα πράγματα που κάνει καλά και αναγνωρίστε τα, ενώ αν θέλετε να κάνει μια δουλειά, εξηγήστε του αναλυτικά πότε αυτή θα θεωρείται ολοκληρωμένη από μέρους του. Ασφαλώς, αν δεν διαθέτετε τον χρόνο ή την ενέργεια να ασχοληθείτε μαζί του, απλώς φύγετε.

Ο μονίμως δυστυχής Μάρτυρας

Και τώρα υποδεχτείτε στη σκηνή των ενεργειακών βαμπίρ τον Μάρτυρα, που αναζητά την αρνητική πλευρά σε κάθε είδηση, αντιδρά με φθόνο στην επιτυχία των τρίτων και πιστεύει ακράδαντα πως βρίσκεται στο στόχαστρο όλων.

Αν τον συναντήσετε, αποφύγετε να καταπέσετε ψυχολογικά εξαιτίας της επιλογής του να συνεχίσει να υποφέρει από το να αναλάβει τον έλεγχο της ζωής του. Στην περίπτωση που είναι φίλος σας, θέστε του κάποια φιλικά αλλά αδιαμφισβήτητα όρια και εφόσον πρόκειται για τον σύντροφό σας, προσπαθήστε να αποσαφηνίσετε το πρόβλημα, εξηγώντας του, ωστόσο, πως δεν θα μείνετε κοντά του αν αρνείται να κάνει κάτι.

Βοηθήστε τον Μάρτυρα λέγοντας του πως έχει τα φόντα να ξεφύγει από τη δυστυχία του, εντούτοις, όταν πλέον έχετε κάνει ότι μπορούσατε, αναρωτηθείτε αν αξίζετε μια τέτοια σχέση.

Ναρκισσιστής: Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Τι εξαιρετική τιμή! Στο κέντρο της σκηνής εμφανίζεται ο σπουδαιότερος, ο καλύτερος και ο πιο ωραίος: Ο ναρκισσιστής. Ο συναρπαστικός αυτός τύπος λατρεύει τον ανταγωνισμό, ωστόσο αντιδρά άσχημα όταν χάνει, ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκμεταλλευτεί τους άλλους για να πετύχει τον σκοπό του.

Συνηθίζει να μεταφράζει την κριτική σε έκφραση φθόνου, υποφέρει από έμφυτη ανικανότητα να δει τα δικά του λάθη και συνεχώς γκρινιάζει ότι τον κακομεταχειρίζονται και τον παρεξηγούν.

 Για να τον διαχειριστείτε αποτελεσματικά, δώστε του χώρο να μιλήσει για τον εαυτό του και, ασφαλώς, προετοιμαστείτε να ακούσετε αδιαμαρτύρητα μια μακρά εξιστόρηση υπερβολών και ψεμάτων.

Καθώς, όμως, ο συγκεκριμένος τύπος ενεργειακού βαμπίρ είναι ο πιο δύσκολος, αν εμπλέκεστε σε μια πιο στενή σχέση μαζί του, αποδεχτείτε ότι δεν θα αλλάξει ποτέ και απομακρυνθείτε.

Με την πρώτη ευκαιρία, αναζητήστε και την υποστήριξη ενός ικανού ψυχαναλυτή, για να αντιμετωπίσετε τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, που ενδεχομένως να σας προκάλεσε η συναναστροφή μαζί του.

Μπορείτε να αλλάξετε μόνο τον εαυτό σας

Ο Thomas Erikson στο διαφωτιστικό Ανάμεσα σε βαμπίρ σας ξεναγεί στον μυστηριώδη και επικίνδυνο κόσμο των ενεργειακών βαμπίρ, καταστρώνοντας για εσάς έναν αποτελεσματικό χάρτη αντιμετώπισης όσων προσώπων, καταστάσεων ή δικών σας συνηθειών σας σάς κρατούν πίσω και, συγχρόνως, υπενθυμίζοντας σας πως δεν μπορείτε να αλλάξετε κανέναν, μπορείτε, όμως, να αναλάβετε την ευθύνη για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους άλλους.

Ένα βιβλίο που σας διδάσκει να εστιάζετε στα σημαντικά, μια συνειδητοποίηση πως η ζωή είναι πολύ σύντομη για να μην απολαμβάνετε τη συντροφιά όσων υπέροχων ανθρώπων συμβάλλουν στην εξέλιξή σας και ένα συναρπαστικό εγχειρίδιο μεταμόρφωσης της καθημερινότητας σας σε πεδίο εσωτερικής ηρεμίας και συνεχούς προόδου. Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση