, ,

Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

«Γιατί να μην κάνουμε κάτι διαφορετικό;» προτείνετε στους συνεργάτες σας στο επαγγελματικό meeting και ύστερα αρχίζετε να αναλύετε το στρατηγικό σας σχέδιο. Όλα τα βλέμματα

Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες
Κοινοποίηση
Tweet

«Γιατί να μην κάνουμε κάτι διαφορετικό;» προτείνετε στους συνεργάτες σας στο επαγγελματικό meeting και ύστερα αρχίζετε να αναλύετε το στρατηγικό σας σχέδιο. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα πάνω σας.

Ο διευθυντής σας σάς κοιτάζει εντυπωσιασμένος και, συγχρόνως, αρκετά σαστισμένος. «Ναι, εξαιρετική ιδέα, αλλά αν δεν λειτουργήσει;» εκφράζει τον προβληματισμό του και, έπειτα, αποφασίζει να ακολουθήσει την πεπατημένη.

Advertisment

Και τώρα συλλογιστείτε πόσα «ναι αλλά» θάβουν την καινοτομία σε έναν βάλτο φαινομενικά λογικών ενστάσεων. Μήπως τελικά ο δράκος που απειλεί την πορεία σας είναι η ίδια η κλειστή σας στάση απέναντι στη ζωή;

Από τον «ναι αλλά» στον «ναι και» τρόπο ζωής

Ο Berthold Gunster στο ιδιοφυές Flip it από τις Εκδόσεις Διόπτρα σας ξεναγεί σε έναν κόσμο άπειρων δυνατοτήτων και μοναδικών υλοποιήσεων, που υπόσχεται να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά τον τρόπο που προσεγγίζετε τα εμπόδια στους διάφορους τομείς της καθημερινότητάς σας.

«Omdenken» είναι η ολλανδική τέχνη της Ανατρεπτικής Σκέψης, μιας θετικής θεωρίας που  σας διδάσκει πώς να μετατρέπετε τα προβλήματά σας σε ευκαιρίες, πραγματοποιώντας, έτσι, την κομβική μετάβαση από έναν «ναι αλλά» σε έναν «ναι και» τρόπο ζωής.

Advertisment

Με συνολικά περισσότερα από δώδεκα βιβλία πάνω στην αρχή αυτής της δημοφιλούς μεθόδου, που έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πέντε γλώσσες και έχουν γίνει best sellers, ο συγγραφέας και ομιλητής με διεθνή επίδραση Berthold Gunster, σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αλλαγής νοοτροπίας, που επαναπρογραμματίζει τον νου και το πεπρωμένο σας.

Ασφαλώς, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, έχετε την τάση να επιθυμείτε την άμεση επίλυσή του. Τι θα γινόταν, όμως, αν στο εξής απλώς το δεχόσασταν ως γεγονός, δίνοντας έμφαση σε ό,τι μπορεί να γίνει;

Εάν, για παράδειγμα, ο  τρίχρονος γιος σας δεν συνεργάζεται μαζί σας στο μεσημεριανό του γεύμα, αντί να σπαταλάτε όλη σας την ενέργεια πασχίζοντας να τον συνετίσετε, δοκιμάστε να του πείτε: «Δεν επιτρέπεται να φας όλο σου το φαγητό, γιατί έτσι θα δυναμώσεις και θα γίνεις ένα μεγάλο παιδί». Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα καθαρίσει το πιάτο του!

Στρατηγικές με σημείο εκκίνησης την αγάπη

Κάθε φορά που βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που θέλετε να τη δείτε ανατρεπτικά, ρωτήσετε τον εαυτό σας ποια προσέγγιση σας είναι απαραίτητη. Οι στρατηγικές που έχουν ως σημείο εκκίνησής τους την αγάπη, βασίζονται στο καλό που υπάρχει μέσα στους ανθρώπους, στις θετικές ευκαιρίες της παρούσας κατάστασης και στην αισιόδοξη πεποίθηση ότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν.

Μητέρα όλων θεωρείται η στρατηγική της αποδοχής. Δείξτε, λοιπόν, στους ανθρώπους ότι είστε πρόθυμοι να αποδεχτείτε τον τρόπο που σκέφτονται και αισθάνονται. Ακούγοντας προσεκτικά αυτό που θέλουν να σας πουν, ίσως και να εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.

Και αν επιθυμείτε να πάτε ένα βήμα παρακάτω, υιοθετήστε τη στρατηγική του σεβασμού, που συνίσταται σε πραγματική συμμετοχή στη συμπεριφορά ενός ατόμου, με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει πλήρη επίγνωση της αποδοχής σας.

«Δεν μπορώ να το κάνω» συνηθίζει να σας λέει ο φίλος σας πριν από κάθε του σημαντικό βήμα, προσπαθώντας να αποσπάσει τη φιλοφρόνηση ή την ηθική σας υποστήριξη.  Απαντήστε «λοιπόν ναι, μοιάζει κάπως δύσκολο για εσένα» και ξαφνικά θα αρχίσει να σας απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους δύναται να καταφέρει το οτιδήποτε!

Μυηθείτε στη στάση αναμονής! Συνειδητοποιώντας ότι δεν έχετε απάντηση εκείνη τη στιγμή και παίρνοντας αποστάσεις από το εμπόδιο, για να κάνετε κάτι άλλο στο μεταξύ, πιθανόν και να οδηγηθείτε στη λύση, ενώ θα αποκτήσετε περισσότερη πίστη στη διαισθητική νοημοσύνη σας.

Αντί να εξετάζετε συνεχώς την αιτία ενός προβλήματος, ακολουθήστε τη στρατηγική της ενίσχυσης, εξετάζοντας αυτό που λειτουργεί. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να βρείτε γιατί ορισμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν εγκληματική συμπεριφορά, αρχίστε στο εξής να εστιάζετε στο γιατί τόσο άλλοι ακολουθούν τους κανόνες.

Επιστρατεύοντας το πείσμα και την αποφασιστικότητα

Τι κάνετε, όμως, στην περίπτωση που ένα πρόβλημα απαιτεί πείσμα και αποφασιστικότητα; Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα που θεωρείτε λογικά, αλλά δεν υπάρχουν αποτελέσματα, τότε πειραματιστείτε ανοιχτά. Η επιχείρησή σας βυθίζεται σταδιακά στη χρεωκοπία; Επενδύστε σε μια καινούργια σειρά προϊόντων ή σε μια φρέσκια προσέγγιση των πωλήσεων.

Η στρατηγική της εστίασης θα σας βοηθήσει να προσηλωθείτε στον απώτερο σκοπό και τις αξίες σας και όχι στα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά σας στην πορεία προς την υλοποίηση του οράματός σας.

Και, ασφαλώς, όπου και αν είστε και ό,τι και αν κάνετε, όποιες και αν είναι οι δεξιότητές σας ή τα ταλέντα σας, συνεχίστε να επαναξιολογείτε και να αναθεωρείτε τις ιδέες ή τις ευκαιρίες που ίσως να παραβλέπατε, αξιοποιώντας τη στρατηγική της αναθεώρησης.

Όταν η πραγματικότητα μετατρέπεται σε εχθρικό πεδίο

Όταν η πραγματικότητα μετατρέπεται σε ένα εχθρικό πεδίο, τότε στοιχεία-κλειδιά αποδεικνύονται η διαχείριση, ο πειρασμός, η πειθώ και η συνεργασία.

Εφαρμόζοντας τη στρατηγική της εξάλειψης, κόβετε τις γέφυρες και κινήστε θαρρετά προς το άγνωστο. Αγωνίζεστε να τα φέρετε βόλτα με λίστες πραγμάτων που πρέπει να κάνετε; Ακολουθήστε ένα καινούριο σύστημα, όπως το να χρησιμοποιείτε περισσότερα σημειωματάρια ή υπενθυμίσεις στο ημερολόγιό σας.

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να νικήσετε τον εχθρό σας, υιοθετήστε τη στρατηγική της εισαγωγής και ενωθείτε μαζί του. Ως δάσκαλος έχετε συχνά διαπληκτισμούς με τους μαθητές σας σχετικά με τη χρήση κινητών μέσα στην τάξη; Εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας τη δύναμη της τεχνολογίας, παρακινώντας τους να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ως εργαλεία εκμάθησης.

Υποβαθμίστε τις διαφωνίες και υπερτονίστε τις ομοιότητες μέσω της στρατηγικής της συνεργασίας. Για παράδειγμα, το ξέρατε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής εκμάθησης γλώσσας του CNA συνδέει νεαρούς Βραζιλιάνους που έχουν τη διάθεση να μάθουν αγγλικά, αλλά δεν διαθέτουν τα χρήματα, με ηλικιωμένους Αμερικάνους, που είναι αρκετά απομονωμένοι κοινωνικά και θα ήθελαν κάποιον να μιλήσουν;

Έχετε μήπως αναρωτηθεί ποιο είναι το καλύτερο κίνητρο του ατόμου: ο φόβος ή η επιθυμία; Ασφαλώς, η ασφάλεια συνιστά μια βασική ανάγκη, ωστόσο η επιθυμία είναι γνήσια και αυθεντική. Και η στρατηγική της σαγήνης βασίζεται στο να αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων, πυροδοτώντας τους ευσεβείς πόθους τους.

Έμφαση στη δημιουργικότητα, την ευφυία και το χιούμορ

Ορισμένες φορές ο γρηγορότερος τρόπος να σκεφτείτε ανατρεπτικά ένα πρόβλημα είναι να αλλάξετε τους κανόνες του παιχνιδιού, δίνοντας έμφαση στη δημιουργικότητα, την ευφυία και το χιούμορ.

Υιοθετήστε τη στρατηγική της επίδειξης και αντί να κρύψετε μια δυσκολία σας, αναδείξτε ττην. Ο ψυχολόγος Πολ Βατζλάβικ, για να κουράρει επιτυχημένα έναν πωλητή που τραύλιζε, τον έβαλε να προσπαθεί σκόπιμα να μιμηθεί τον εαυτό του. Το αποτέλεσμα; Όσο περισσότερο πάσχιζε, τόσο πιο άνετα μιλούσε.

Δοκιμάστε την αντιστροφή ρόλων, προκειμένου να σπάσετε ένα αντιπαραγωγικό μοτίβο συμπεριφοράς και εμπιστευτείτε τη στρατηγική της αναστάτωσης για να μεταμορφώσετε δύσκολες καταστάσεις και νοοτροπίες που εγκλωβίζονται σε εμμονικό τρόπο σκέψης.

Δείτε την καλή πλευρά μιας αποτυχίας με τη βοήθεια της στρατηγικής της αντιστροφής. Μήπως, τελικά, το παιδί σας δεν τα καταφέρνει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, επειδή έχει μεγάλη ενσυναίσθηση και ενδιαφέρεται περισσότερο να υπερασπίζεται τους άλλους;

Μια νέα, επιθυμητή, αστραφτερή πραγματικότητα

Ο Berthold Gunster στο καινοτόμο Flip it σας ξεναγεί στον κόσμο της ανατρεπτικής σκέψης, εφοδιάζοντάς σας με όλες εκείνες τις αποτελεσματικές στρατηγικές που θα σας επιτρέψουν να λύσετε τα προβλήματά σας και να βαφτιστείτε ο δημιουργός όσων εμπειριών συνιστούν το προσωπικό σας σύμπαν.

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες που σας παρέχει ο συγγραφέας, μπορείτε να καταστρώσετε το σχέδιο δράσης σας και, ύστερα, να ξεκινήσετε με τόλμη και προσήλωση το ταξίδι σας. Τι περιμένετε λοιπόν; Ανοίξτε τα πανιά σας και βάλτε πλώρη!

 Ένα εκπληκτικό βιβλίο που σας ωθεί να μετατρέψετε την απογοήτευσή σας σε μια νέα, επιθυμητή, αστραφτερή πραγματικότητα, μια ρηξικέλευθη προσέγγιση ζωής που αναβαθμίζει την καθημερινότητά σας και ένα άκρως χρηστικό εγχειρίδιο που σας διδάσκει πώς να σκέφτεστε διαφορετικά.  Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Το μυστικό για να ξυπνήσουμε τον γίγαντα μέσα μας | Πώς να μετατρέψουμε τη ζωή μας σε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση