, ,

Τι στο καλό είναι η επιτυχία τέλος πάντων;

Σε αυτό το κεφάλαιο θα μιλήσουμε για έναν όρο ο οποίος είναι αρκετά παρεξηγημένος στις μέρες μας. Ίσως βέβαια, πριν είκοσι χρόνια, να ήταν

Τι στο καλό είναι η επιτυχία τέλος πάντων;

Σε αυτό το κεφάλαιο θα μιλήσουμε για έναν όρο ο οποίος είναι αρκετά παρεξηγημένος στις μέρες μας. Ίσως βέβαια, πριν είκοσι χρόνια, να ήταν ακόμα πιο παρεξηγημένος από όσο είναι σήμερα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και σήμερα δεν εξακολουθεί να είναι. Θα μιλήσουμε για την επιτυχία. Θα μάθουμε πώς να βρούμε τους στόχους και το νόημα στη ζωή μας, πώς να θέτουμε τους στόχους μας, πώς να υπερνικούμε την αναβλητικότητα, να μην τα παρατάμε ποτέ και να τους πετυχαίνουμε.

Πριν μπούμε στο σύστημα της επιτυχίας, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει επιτυχία. Για πολλούς από εμάς επιτυχημένος θεωρείται ο άνθρωπος που έχει υλικά αγαθά, έχει πολλά χρήματα, φοράει ακριβά ρούχα, κυκλοφορεί με ακριβά αυτοκίνητα, ταξιδεύει σε εξωτικά μέρη, ξενυχτάει στα μπουζούκια ή έχει πτυχία, κύρος και κοινωνική αναγνώριση. Για κάποιους άλλους η επιτυχία έχει πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να σημαίνει τη γαλήνη της ψυχής, την ηρεμία, τις ποιοτικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, μια δεμένη οικογένεια, το να κάνει κανείς όσο καλύτερα μπορεί τη δουλειά του κλπ.

Advertisment

Κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά την επιτυχία και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός. Επιτυχία σημαίνει επίτευξη στόχου. Από τη στιγμή που ο καθένας από μας θέτει διαφορετικούς στόχους, ορίζει διαφορετικά την επιτυχία για τον εαυτό του. Οπότε, όταν διαβάζεις τη λέξη επιτυχία σε αυτό το βιβλίο, θέλω να θυμάσαι πως αναφέρομαι στη δική σου επιτυχία. Μπορεί να θέλεις να αλλάξεις κάποιες συμπεριφορές, να αναπτύξεις κάποιες δεξιότητες, να βελτιώσεις την καριέρα σου ή τις σχέσεις σου, ακόμα και να βελτιώσεις τη σχέση με τον εαυτό σου. Να κερδίζεις περισσότερα χρήματα, να αλλάξεις το σώμα σου, να ξεκινήσεις μια επιχείρηση ή να πάρεις το πτυχίο σου.

Οποιοιδήποτε κι αν είναι οι δικοί σου στόχοι στις επόμενες σελίδες θα βρεις το σύστημα που θα σε βοηθήσει να τους κατακτήσεις. Επίσης, στις επόμενες σελίδες, θα αποκτήσεις πλήρη διαύγεια ως προς το «γιατί» σου, τους λόγους για τους οποίους θέλεις να πετύχεις τους στόχους που έχεις βάλει και θα μάθεις πώς να προστατεύεις τους στόχους και τα όνειρά σου από οποιονδήποτε και οτιδήποτε.

Τον Μάρτιο του 2019, τρεις μήνες αφού είχα ξεκινήσει το blog μου, δύο μήνες αφού είχα ξεκινήσει τη σελίδα μου στο facebook και έναν μήνα αφού είχα ξεκινήσει τη σελίδα μου στο Instagram, άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο σε μένα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου.

Advertisment

Από τον Μάιο του 2018, δούλευα σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σκάφη του κόσμου. Ένα σκάφος το οποίο νοικιαζόταν από μεγιστάνες παγκοσμίου βεληνεκούς και ταξίδευε στα ομορφότερα μέρη του κόσμου. Εκείνο το καλοκαίρι, ξεκινήσαμε από την Ελλάδα και ταξιδέψαμε στη Μεσόγειο, Ισπανία, Ιταλία, νότια Γαλλία και Σαρδηνία. Ήταν ένα γεμάτο καλοκαίρι, με αμέτρητες ώρες δουλειάς, ξενύχτια, υπερβολική κούραση, καθώς και υπέροχες στιγμές. Οι περισσότεροι άνθρωποι, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον χώρο του Yachting, δεν γνωρίζουν πόσο απαιτητική, σκληρή και πολύωρη είναι αυτή η δουλειά. Ο μέσος όρος εργασίας κάθε μέρα είναι 14-16 ώρες, κάτω από τον ήλιο ή μέσα στη θάλασσα, χωρίς ρεπό, μέχρι να τελειώσει το ταξίδι. Είναι ένας χώρος ο οποίος ανταμείβει πάρα πολύ καλά, αλλά δεν συγχωρεί και είναι εξαιρετικά απαιτητικός. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με σκάφη πολλών εκατομμυρίων.

Το πρώτο μας διάλειμμα το κάναμε τον Σεπτέμβριο του 2018. Αγκυροβολήσαμε στη νότια Γαλλία, περιμένοντας νέα από την εταιρεία για τον επόμενο ναύλο μας. Εκείνο το διάστημα περνούσαμε τις μέρες μας πολύ ήσυχα. Από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα δουλεύαμε πάνω στο σκάφος και μετά μπορούσαμε να βγούμε από το σκάφος και να επισκεφτούμε την υπέροχη νότια Γαλλία. Εγώ, βέβαια, δεν έφευγα από το σκάφος στις 5 που τελείωνα τη δουλειά μου. Εμένα μέχρι τις 8. Έκανα γυμναστική και διάβαζα τουλάχιστον για 3 ώρες κάθε μέρα. Λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας το καλοκαίρι, είχα μείνει αρκετά πίσω στην προσωπική μου εξέλιξη και προσπαθούσα να καλύψω το χαμένο έδαφος.

Ένα βράδυ, αποφάσισα να μην βγω καθόλου και να τελειώσω ένα καταπληκτικό βιβλίο που διάβαζα τότε. Πήρα λοιπόν το βιβλίο μου, έφτιαξα ένα καφεδάκι και κατευθύνθηκα προς την πλώρη του σκάφους για να διαβάσω. Μετά από αρκετή ώρα, ένας συνάδελφος, ο Νεκτάριος ο ηλεκτρολόγος του σκάφους, ήρθε και κάθισε μαζί μου. Αρχικά, με ρώτησε τι διαβάζω. Μετά, όμως, μου έκανε μια ερώτηση που με έβαλε σε πολλές σκέψεις εκείνο το βράδυ. «Παναγιώτη» μου είπε «τι έχεις σκοπό να κάνεις στη ζωή σου; Θα μείνεις για πάντα ναυτικός ή θα ξεκινήσεις κάτι δικό σου; Αν έχεις σκοπό να μείνεις για πάντα ναυτικός, πρέπει να ξέρεις πως το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου θα βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου, την οικογένειά σου και τους φίλους σου. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να το κάνεις για πάντα αυτό το επάγγελμα; Το ξέρω πως οι αμοιβές είναι μεγάλες, αλλά αξίζουν τόσες θυσίες;»

Η αλήθεια είναι πως μέχρι τότε δεν είχα βάλει τον εαυτό μου στη διαδικασία να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Παρ’ όλες τις δυσκολίες της δουλειάς ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Ήξερα πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα ήθελα να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση, όμως μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί τι συγκεκριμένα θα ήθελα να κάνω.

Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, το μυαλό μου έτρεχε σαν τρελό και δεν κατάφερα να κοιμηθώ. Ήμουν σίγουρος μόνο για ένα πράγμα. Δεν ήθελα να κάνω αυτή τη δουλειά για πάντα. Ήθελα να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Αλλά δεν ήξερα τι.

Αυτή η σκέψη με βασάνισε για αρκετό καιρό. Μια ημέρα, καθώς άκουγα ένα podcast επιχειρηματικότητας, ο Evan Carmichael, επιχειρηματίας κοινωνικού μάρκετινγκ, συγγραφέας και εμψυχωτής, είπε κάτι που με συγκλονίζει ακόμα και σήμερα:

Σταμάτησα το podcast και ταξίδεψα στην πιο δύσκολη στιγμή μου. Τη στιγμή που μου άλλαξε τη ζωή για πάντα. Εκείνο το βράδυ του Απριλίου, που νόμιζα πως ο πατέρας μου θα πέθαινε στα χέρια μου. Και αναρωτήθηκα ποιον είχα ανάγκη περισσότερο εκείνη την περίοδο της ζωής μου. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Ο άνθρωπος που είχα τότε περισσότερη ανάγκη από οποιονδήποτε άλλο ήταν κάποιος που θα με καθοδηγούσε, θα με συμβούλευε και θα με βοηθούσε να βγω από τον βούρκο, να βρω τον δρόμο μου και να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Αλλά τέτοιος άνθρωπος δεν υπήρχε τότε στη ζωή μου και έπρεπε να τα ψάξω και να τα βρω όλα μόνος μου στον τομέα της αυτοβελτίωσης. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. «Αυτό πρέπει να κάνω» σκέφτηκα.

«Να γίνω ένας τέτοιος άνθρωπος». Ξεκίνησα λοιπόν να κατεβάζω ιδέες, να σκέφτομαι πιθανά ονόματα για την εταιρεία μου και κρατούσα ημερολόγιο και σημειώσεις για όλες αυτές τις ιδέες.
Στις 8 Δεκεμβρίου του 2018 γυρίσαμε στην Ελλάδα. Ζήτησα και πήρα έναν μήνα άδεια άνευ αποδοχών. Ήθελα να ξεκουραστώ και να ξεκινήσω την εταιρεία μου. Το πρώτο μου βήμα ήταν να φτιάξω το blog www.successhype.com. Εκεί κατέγραφα τις ιδέες, την πρόοδο και τις εμπειρίες που είχα μέχρι τότε στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης. Τον Ιανουάριο του 2019, όπως σου έχω πει, άρχισα να εξασκούμαι στη δημόσια ομιλία. Επίσης, ξεκίνησα τη σελίδα στο Facebook για να αναρτώ τα άρθρα μου και έναν μήνα μετά τη σελίδα μου στο Instagram.

Η απήχηση τόσο του blog, όσο και της σελίδας στο Facebook αυξανόταν με πολύ γοργούς ρυθμούς και έπρεπε να αφιερώνω τουλάχιστον τέσσερεις με πέντε ώρες την ημέρα για να τα κρατώ ενεργά.
Στα μέσα Μαρτίου, ανακοινώθηκε από τον καπετάνιο μας, πως σε δέκα μέρες θα φεύγαμε από την Ελλάδα για να ξεκινήσουμε τα ναύλα. Αυτό μας εξέπληξε, γιατί όλοι ξέραμε πως θα φεύγαμε τέλη Μαΐου και μου δημιούργησε δύο σοβαρά προβλήματα. Αν φεύγαμε από τον Μάρτιο, θα λείπαμε περίπου 9 μήνες από την Ελλάδα. Είχα ήδη περάσει ένα δύσκολο καλοκαίρι με την Εύη, λόγω της απόστασης, και δεν ήθελα να το περάσω ξανά και για μεγαλύτερο διάστημα. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν θα μου έμενε χρόνος για το Success Hype. Θα έπρεπε να το σταματήσω, μέχρι να επιστρέψω στην Ελλάδα. Σκέφτηκα το εξής:

«Για τους επόμενους 9 μήνες, θα δουλεύω 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 (τουλάχιστον) ώρες την ημέρα. Αν αυτές τις ώρες τις αφιερώσω στην εταιρεία μου, τι θα συμβεί;» Έτσι, πήρα τη δεύτερη μεγάλη απόφαση: Να παραιτηθώ από την εταιρεία και να αφιερώσω τον χρόνο και την ενέργειά μου στο Success Hype.

Την επόμενη κιόλας ημέρα, ενημέρωσα τον καπετάνιο, τον λοστρόμο και τον ύπαρχο για την απόφασή μου. Έστειλα με email την παραίτησή μου στην εταιρεία και περίμενα τα νέα τους. Έτσι κι αλλιώς, έπρεπε να παραμείνω για ακόμα 15 ημέρες στο σκάφος, όπως όριζε το συμβόλαιό μου.
Όταν την επόμενη μέρα μπήκα στο σκάφος, με κάλεσε ο καπετάνιος. Μου είπε πώς η ιδιοκτήτρια του σκάφους, μια καταπληκτική γυναίκα, στεναχωρήθηκε όταν πληροφορήθηκε την παραίτησή μου και ήθελε να μου μιλήσει.

Όταν τη συνάντησα, με ρώτησε για ποιους λόγους αποφάσισα να παραιτηθώ. Της μίλησα και της εξήγησα πως ο λόγος ήταν καθαρά προσωπικός και πως δεν είχα κανένα πρόβλημα με εκείνη ή οτιδήποτε είχε να κάνει με το σκάφος. Της είπα πως ήθελα να δοκιμάσω την τύχη μου ξεκινώντας τη δική μου επιχείρηση και πως, δυστυχώς, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου φόρτου εργασίας στο σκάφος, δεν θα μπορούσα να τα συνδυάσω και τα δύο. Δεν προσπάθησε καθόλου να με μεταπείσει. Όντας μια απίστευτα επιτυχημένη επιχειρηματίας, νομίζω πως χάρηκε κιόλας. Το μόνο που μου είπε ήταν πως, αν ποτέ χρειαζόμουν την βοήθεια της, να μη δίσταζα να επικοινωνήσω μαζί της.

Χάρηκα τόσο πολύ εκείνη την στιγμή! Η ιδιοκτήτρια και το πλήρωμα του σκάφους λυπήθηκαν με την παραίτησή μου, αλλά κανείς δεν προσπάθησε να μου αλλάξει γνώμη. Όλοι μου έδωσαν την ευχή τους. Όλοι, εκτός από έναν…
Εκείνο το απόγευμα, λίγο πριν σχολάσω, ήρθε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, ας τον πούμε Δημήτρη, και μου είπε πως ήθελε να μου μιλήσει. Κάθισα απέναντί του και ξεκίνησε τη συζήτηση.

«Έμαθα πως παραιτήθηκες, γιατί θέλεις να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Τι θέλεις να κάνεις;»
«Δεν είμαι σίγουρος ακόμα. Έχω ξεκινήσει το blog, το Facebook και το Instagram. Όμως δεν ξέρω ακόμη πώς θα κερδίσω χρήματα από αυτό. Το μόνο που ξέρω, είναι το όραμά μου».
«Και ποιο είναι αυτό;»
«Το όραμά μου είναι όλα τα εργαλεία, τις στρατηγικές και τις γνώσεις που βοήθησαν εμένα να αλλάξω τη ζωή μου και να πετύχω τους στόχους μου, να τα επικοινωνήσω στα νέα παιδιά, ώστε να μη χρειαστεί να περάσουν ό,τι πέρασα εγώ. Θέλω να είμαι αυτός που είχα ανάγκη στην πιο δύσκολη στιγμή μου».

Τότε ο κύριος αυτός άρχισε να μου απαριθμεί όλους τους λόγους για τους οποίους αυτή η ιδέα δεν επρόκειτο να πετύχει. Ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για όλα αυτά. Ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάζουν φωτογραφίες για τα κοινωνικά μέσα και να πίνουν καφέδες. Και συνέχισε
«Παναγιώτη, πιστεύω πως η ιδέα σου δεν πρόκειται να πετύχει. Είσαι ήδη σε μια πολύ προνομιακή θέση. Βγάζεις 3.500 ευρώ το μήνα στα 27 σου χρόνια. Ποιος άλλος στην ηλικία σου βγάζει τόσα λεφτά; Κανένας. Σε 2 χρόνια θα έχεις πάρει προαγωγή και θα βγάζεις τουλάχιστον 6.000 ευρώ. Αυτή είναι η επιτυχία. Όχι να ασχολείσαι με τους πιτσιρικάδες. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να ανακαλέσεις την παραίτησή σου και να μείνεις στη δουλειά».

Μου μιλούσε για τουλάχιστον 15 λεπτά, χωρίς σταματημό, προσπαθώντας να με πείσει να ανακαλέσω την παραίτησή μου και να συνεχίσω να δουλεύω εκεί. Όλη αυτήν την ώρα τον άκουγα προσεκτικά, χωρίς να τον διακόπτω. Και μόλις τελείωσε, του είπα «Κύριε Δημήτρη, με όλον τον σεβασμό που σας έχω, στα @ρχίδι@ μου τι πιστεύετε. Εγώ θα το δοκιμάσω και ας μην πετύχει. Δικαίωμά μου είναι». Ο κύριος Δημήτρης κεραυνοβολήθηκε. Με κοιτούσε με ανοιχτό το στόμα, σαν χάνος. Δεν πίστευε στ’ αυτιά του… Σηκώθηκε από την καρέκλα εμφανώς ενοχλημένος. «Εμείς οι δύο δεν θα ξαναμιλήσουμε ποτέ» είπε και έφυγε από το γραφείο.

Εκείνο που με ενόχλησε και του μίλησα μ’ αυτόν τον τρόπο ήταν ότι κύριος Δημήτρης προφανώς ενδιαφερόταν μόνο για το καλό της εταιρείας του και καθόλου για το δικό μου. Προσπάθησε με άκρως χειριστικό τρόπο να με μεταπείσει να μείνω στη δουλειά, έχοντας στο μυαλό του μόνο το δικό του συμφέρον και της εταιρείας του.

Στη ζωή μας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να επιβάλουν σε μας τα δικά τους πιστεύω και τα θέλω τους, τον δικό τους δρόμο για την επιτυχία. Όσο εμείς δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει για μας επιτυχία, δεν θα μπορούμε εύκολα να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να μην παρασυρθούμε από τέτοιου είδους ανθρώπους.

Έχεις δύο επιλογές: Να προστατεύσεις το όνειρό σου ή να αφήσεις τους άλλους να το καταστρέψουν.

Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι σου, στις επόμενες σελίδες θα βρεις τις στρατηγικές και τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να τους πετύχεις.

Μπορεί να θέλεις:

• Να κερδίσεις περισσότερα χρήματα.

• Να πετύχεις επαγγελματικά.

• Να αναπτύξεις κάποιες δεξιότητες.

• Να πραγματοποιήσεις κάποιες αλλαγές.

• Να είσαι ο καλύτερος πατέρας ή η καλύτερη μητέρα που μπορείς.

• Να είσαι ο καλύτερος δάσκαλος που μπορείς για τους μα- θητές σου.

• Να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση.

• Να διακριθείς σε ένα άθλημα ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτό που έχει σημασία είναι να το θέλεις ΕΣΥ. Να είναι η δική σου επιλογή. Ακόμα κι αν δεν ξέρεις τι θέλεις, μην ανησυχείς, διότι οι επόμενες σελίδες θα σε βοηθήσουν να το βρεις. Ακόμα κι αν ξεκινάς από το μηδέν, θα σε βοηθήσουν να φτάσεις όπου δεν μπορείς ή νομίζεις ότι δεν μπορείς. Ετοιμάσου λοιπόν για ένα υπέροχο ταξίδι προς τον δρόμο για την ΔΙΚΗ σου επιτυχία.

Μην προσπαθείς να βρεις τον έτοιμο δρόμο. Ετοίμασε τον εαυτό σου για τον δρόμο.

Να θυμάσαι: Μην προσπαθείς να βρεις τον έτοιμο δρόμο. Ετοίμασε τον εαυτό σου για τον δρόμο.

Να θυμάσαι: «Ο στρωμένος δρόμος είναι κάποιου άλλου».

Απόσπασμα από το βιβλίο “Από το μηδέν φτάσει όπου δεν μπορείς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση