, ,

Ρόμπερτ Νατζέμυ: «Η αγάπη είναι επιλογή»

Γιατί να επιλέξουμε την αγάπη; Σε τι ωφελεί τη ζωή μας; Τι έχουμε να κερδίσουμε απ’ αυτήν; Αυτές οι ερωτήσεις φαίνονται να είναι σε

Ρόμπερτ Νατζέμυ: «Η αγάπη είναι επιλογή»

Γιατί να επιλέξουμε την αγάπη; Σε τι ωφελεί τη ζωή μας; Τι έχουμε να κερδίσουμε απ’ αυτήν; Αυτές οι ερωτήσεις φαίνονται να είναι σε αντίθεση με το τελικό νόημα της αγάπης, που είναι να υπερβούμε τη φυλακή της αποκλειστικής ταύτισης με τον προσωπικό μας εαυτό. Αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι χρήσιμο να βοηθήσουμε αυτόν τον εγωκεντρικό εαυτό να καταλάβει πόσα πολλά έχει να κερδίσει επιλέγοντας την αγάπη αντί για τον φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης, την ξεχωριστότητα, την αυτοπροστασία, την πίκρα, τη μνησικακία, τον πόνο και τον θυμό.

Έχουμε ήδη αναφέρει τα προφανή -αποδεδειγμένα τώρα και από την επιστήμη – οφέλη για την υγεία και τη θεραπεία μας. Εδώ θα επικεντρωθούμε στα συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά οφέλη.

Advertisment

Η επιλογή της αγάπης σημαίνει ξεπέρασμα του φόβου, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο προς την υγεία, ευτυχία και επιτυχία. Καθώς απομακρύνουμε τα εσωτερικά εμπόδια της αγάπης, αναγκα- στικά ξεπερνούμε τους φόβους και τις αμφιβολίες μας για την αξία μας, την ασφάλεια και την ελευθερία μας.

Η επιλογή της αγάπης μάς φέρνει σε άμεση επαφή και αντιμετώπιση των παλιών πεποιθήσεων και προγραμματισμών, παρουσιάζοντάς μας την επιλογή να προχωρήσουμε προς την απελευθέρωση απ’ αυτά ή να παραμείνουμε στη λιμνάζουσα ψευδαίσθηση της ασφάλειας.

Η επιλογή της αγάπης μάς επιτρέπει να ωριμάσουμε συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας, πνευματικής αντίληψης και ενέργειας. Μπορούμε τότε να έχουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα, χαρά και επιτυχία στη ζωή μας.

Advertisment

Η επιλογή της αγάπης, όταν κάποιος μας βλάπτει, σημαίνει να μάθουμε τα μαθήματα της ζωής και να απελευθερωθούμε από τον κύκλο του καρμικού πόνου. Επιλέγοντας να συγχωρούμε και να αγαπάμε, διακόπτουμε -τουλάχιστον για τον εαυτό μας- τον κύκλο του κακού, του θυμού, του μίσους και του πόνου.

Η επιλογή της αγάπης μας δίνει την ενέργεια να απελευθερωθούμε από προσκολλήσεις και συνήθειες που εμποδίζουν τη ροή της ενέργειας και της αγάπης.

Η επιλογή της αγάπης μάς ενθαρρύνει να θυμόμαστε και να θέτουμε σε εφαρμογή πνευματικές αλήθειες στην καθημερινή μας ζωή, αυξάνοντας έτσι την πνευματική μας εξέλιξη.

Η επιλογή της αγάπης εμπνέει τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Τότε εμείς και ολόκληρη η κοινωνία βιώνουμε αυτήν τη μεγάλη έκφραση της αγάπης. Όλοι μας γινόμαστε πιο αγαπημένοι.

Η επιλογή της αγάπης μάς χαρίζει ειρήνη, επειδή βιώνουμε αρμονία με τη συνείδησή μας και τα υψηλά ιδανικά. Νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και με τη ζωή μας.

Η επιλογή της αγάπης μας κάνει σοφότερους και δυνατότερους σε όλα τα επίπεδα. Η αληθινή αγάπη πηγάζει μόνο από τη σοφία και τη δύναμη.

Η επιλογή της αγάπης απομακρύνει το πέπλο της άγνοιας που περιορίζει τον προγραμματισμένο νου μας.

Η επιλογή της αγάπης μας επιτρέπει να κάνουμε στους άλλους ό,τι θα θέλαμε να κάνουν εκείνοι σε μας. Μας επιτρέπει να είμαστε ο ανώτερος εαυτός μας. Να είμαστε το πρόσωπο που πραγματικά θέλουμε να είμαστε.

Η επιλογή της αγάπης μας ευθυγραμμίζει με τον σκοπό μας και αυτό μάς δίνει ειρήνη, νόημα και πληρότητα.

Αγαπώντας τους άλλους δημιουργούμε ατμόσφαιρα αγάπης, κατανόησης και εμπιστοσύνης. Τότε προσελκύουμε και χαιρόμαστε την ίδια αγάπη, κατανόηση και εμπιστοσύνη εκ μέρους των άλλων.

Οι άλλοι επιζητούν και χαίρονται τη δική μας παρουσία. Γινόμαστε πηγή αγάπης, συμπόνιας, υπηρεσίας, παρηγοριάς και ενθάρρυνσης. Βιώνουμε ενότητα και φιλία. Χαιρόμαστε την ομορφιά τού να αγαπάμε και να μας αγαπούν.

Μπορούμε να επιλέξουμε την αγάπη αντί του φόβου, της άγνοιας, της πικρίας, του πόνου, του θυμού, του μίσους, της εκδίκησης και της ξεχωριστότητας. Αξίζει να αντιμετωπίσουμε κάθε φανταστικό κίνδυνο και αμφιβολία σχετικά με την αξία μας, την ασφάλεια, την ελευθερία μας και την ανάγκη για έλεγχο. Μπορούμε να επιλέξουμε την αγάπη ακόμα κι απέναντι στον φόβο και τον πόνο της απόρριψης και του θανάτου.

Δεν υπάρχει τίποτε υψηλότερο, τίποτε ομορφότερο από την αγάπη – αξίζει όλες τις θυσίες, όλες τις ψευδαισθήσεις. Η αγάπη μας επιτρέπει να βιώνουμε τον ανώτερο εαυτό μας. Καμία γνώση, καμία σοφία ή πειθαρχία δεν ανοίγει την πύλη για τα ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας, ειρήνης και ευτυχίας τόσο εύκολα όσο η αγάπη.

Το απόσπασμα αποτελεί προδημοσίευση από το βιβλίο του Ρόμπερτ Νατζέμυ “Η αγάπη είναι επιλογή” που κυκλοφορεί από την Key books. Δείτε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση