,

Νέα μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος επιτυγχάνει μια δημιουργική κατάσταση ροής

Η αβίαστη, απολαυστική παραγωγικότητα είναι μια κατάσταση συνείδησης που εκτιμάται και επιδιώκεται από τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, των τεχνών, της έρευνας, της εκπαίδευσης και

Νέα μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος επιτυγχάνει μια δημιουργική κατάσταση ροής

Η αβίαστη, απολαυστική παραγωγικότητα είναι μια κατάσταση συνείδησης που εκτιμάται και επιδιώκεται από τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, των τεχνών, της έρευνας, της εκπαίδευσης και από οποιονδήποτε άλλον θέλει να παράγει μια ροή δημιουργικών ιδεών και προϊόντων. Αυτή είναι η ροή, ή η αίσθηση ότι βρίσκεστε «στη ζώνη». Μια νέα μελέτη νευροαπεικόνισης από το Εργαστήριο Ερευνών Δημιουργικότητας του Πανεπιστημίου Drexel είναι η πρώτη που αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος φτάνει στην κατάσταση δημιουργικής ροής.

Η μελέτη απομόνωσε την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη ροή κατά τη διάρκεια μιας δημιουργικής εργασίας: του αυτοσχεδιασμού τζαζ. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση δημιουργικής ροής περιλαμβάνει δύο βασικούς παράγοντες: εκτεταμένη εμπειρία, η οποία οδηγεί σε ένα δίκτυο εγκεφαλικών περιοχών εξειδικευμένων για τη δημιουργία του επιθυμητού τύπου ιδεών, καθώς και την απελευθέρωση του ελέγχου – «αφήνοντας το να πάει» – για να επιτραπεί σε αυτό το δίκτυο να λειτουργήσει με ελάχιστη ή καθόλου συνειδητή επίβλεψη.

Advertisment

Με επικεφαλής τον John Kounios, PhD, καθηγητή στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών και διευθυντή του Εργαστηρίου Έρευνας Δημιουργικότητας, και τον David Rosen, PhD, πρόσφατο απόφοιτο του Κολλεγίου και μεταδιδακτορικό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins – η ομάδα καθόρισε ότι τα αποτελέσματά της υποδηλώνουν ότι η δημιουργική ροή μπορεί να επιτευχθεί με την εκπαίδευση των ανθρώπων να απελευθερώνουν τον έλεγχο όταν έχουν αποκτήσει αρκετή εμπειρία σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

«Η ροή αναγνωρίστηκε και μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον πρωτοπόρο ψυχολόγο Mihaly Csikszentmihalyi», δήλωσε ο Kounios. «Την όρισε ως «μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι εμπλέκονται τόσο πολύ σε μια δραστηριότητα που τίποτε άλλο δεν φαίνεται να έχει σημασία- η εμπειρία είναι τόσο ευχάριστη που οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να την κάνουν ακόμη και με μεγάλο κόστος, για την καθαρή χαρά του να την κάνουν»».

Ο σημείωσε ότι παρόλο που η ροή αποτελεί εδώ και καιρό θέμα που γοητεύει το κοινό καθώς και το επίκεντρο εκατοντάδων μελετών συμπεριφορικής έρευνας, δεν έχει υπάρξει συναίνεση σχετικά με το τι είναι η ροή. Η νέα τους μελέτη αποφάσισε μεταξύ διαφορετικών θεωριών για το πώς εμπλέκεται η ροή όταν οι άνθρωποι παράγουν δημιουργικές ιδέες.

Advertisment

Θεωρία: Είναι η ροή μια κατάσταση υπερσυγκέντρωσης;

Μια άποψη είναι ότι η ροή μπορεί να είναι μια κατάσταση εξαιρετικά εστιασμένης συγκέντρωσης ή υπερσυγκέντρωσης που αποκλείει τις ξένες σκέψεις και άλλους περισπασμούς για να επιτρέψει ανώτερη απόδοση σε μια εργασία. Μια σχετική θεωρία που βασίζεται σε πρόσφατες έρευνες σχετικά με τη νευροεπιστήμη της δημιουργικότητας είναι ότι η ροή συμβαίνει όταν το «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» του εγκεφάλου, μια συλλογή εγκεφαλικών περιοχών που συνεργάζονται όταν ένα άτομο ονειροπολεί ή ενδοσκοπεί, παράγει ιδέες υπό την εποπτεία του «δικτύου εκτελεστικού ελέγχου» στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου, το οποίο κατευθύνει τα είδη των ιδεών που παράγει το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας. Ο Kounios το παρομοίασε με την αναλογία ενός ατόμου που «εποπτεύει» μια τηλεόραση επιλέγοντας την ταινία που προβάλλει.

Εναλλακτική θεωρία: Ροή είναι η εμπειρογνωμοσύνη συν την απελευθέρωση

Μια εναλλακτική θεωρία της δημιουργικής ροής είναι ότι μέσα από χρόνια έντονης εξάσκησης, ο εγκέφαλος αναπτύσσει ένα εξειδικευμένο δίκτυο ή κύκλωμα για να παράγει αυτόματα ένα συγκεκριμένο είδος ιδεών, στην προκειμένη περίπτωση μουσικές, με ελάχιστη συνειδητή προσπάθεια. Κατά την άποψη αυτή, το δίκτυο εκτελεστικού ελέγχου χαλαρώνει την εποπτεία του, ώστε ο μουσικός να μπορεί να «αφεθεί» και να επιτρέψει σε αυτό το εξειδικευμένο κύκλωμα να λειτουργήσει με «αυτόματο πιλότο» χωρίς παρεμβάσεις.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι το κλειδί αυτής της αντίληψης είναι η ιδέα ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εκτεταμένη εμπειρία σε μια εργασία ή που δυσκολεύονται να απελευθερώσουν τον έλεγχο θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν βαθιά δημιουργική ροή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν την άποψη της δημιουργικής ροής «εμπειρία συν απελευθέρωση».

Οι ερευνητές δοκίμασαν αυτές τις ανταγωνιστικές θεωρίες της δημιουργικής ροής καταγράφοντας ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG) υψηλής πυκνότητας από 32 κιθαρίστες τζαζ, μερικοί με μεγάλη εμπειρία και άλλοι με λιγότερη εμπειρία. Κάθε μουσικός αυτοσχεδίασε σε έξι lead sheets (τραγούδια) της τζαζ με προγραμματισμένη συνοδεία ντραμς, μπάσου και πιάνου και βαθμολόγησε την ένταση της εμπειρίας ροής που βίωσε για κάθε αυτοσχεδιασμό.

Οι 192 ηχογραφημένοι αυτοσχεδιασμοί τζαζ, ή «λήψεις», που προέκυψαν, παίχτηκαν στη συνέχεια σε τέσσερις ειδικούς της τζαζ ξεχωριστά, ώστε να μπορέσουν να αξιολογήσουν τον καθένα από αυτούς ως προς τη δημιουργικότητα και άλλες ιδιότητες. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα για να ανακαλύψουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου σχετίζονταν με τις λήψεις υψηλής ροής (σε σύγκριση με τις λήψεις χαμηλής ροής).

Οι μουσικοί με υψηλή εμπειρία βίωναν τη ροή πιο συχνά και πιο έντονα από τους μουσικούς με χαμηλή εμπειρία. Αυτό δείχνει ότι η εμπειρία επιτρέπει τη ροή. Ωστόσο, η εμπειρογνωμοσύνη δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργική ροή.

Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι η κατάσταση υψηλής ροής σχετιζόταν με αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές της ακοής και της αφής του αριστερού ημισφαιρίου που εμπλέκονται στην ακοή και την εκτέλεση μουσικής. Είναι σημαντικό ότι η υψηλή ροή συσχετίστηκε επίσης με μειωμένη δραστηριότητα στην ανώτερη μετωπιαία έλικα του εγκεφάλου, μια περιοχή εκτελεστικού ελέγχου. Αυτό συνάδει με την ιδέα ότι η δημιουργική ροή σχετίζεται με μειωμένο συνειδητό έλεγχο, δηλαδή με το να αφήνεται κανείς ελεύθερος (βλ. Εικόνα 2). Αυτό το φαινόμενο που είχε υποτεθεί προηγουμένως έχει ονομαστεί «παροδική υπομετωπικότητα».

Μπροστινή όψη του εγκεφάλου. Οι μουσικοί της τζαζ παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές του μετωπιαίου λοβού όταν βρίσκονταν σε κατάσταση υψηλής ροής.

Για τους μουσικούς υψηλής εμπειρίας, η ροή συνδέθηκε με μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές της ακοής και της όρασης. Ωστόσο, εμφάνισαν επίσης μειωμένη δραστηριότητα σε τμήματα του δικτύου προεπιλεγμένων λειτουργιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το δίκτυο προεπιλεγμένων λειτουργιών δεν συνέβαλε πολύ στη δημιουργία ιδεών που σχετίζονται με τη ροή σε αυτούς τους μουσικούς (βλ. Εικόνα 3).

Αντίθετα, οι μουσικοί με χαμηλή εμπειρία εμφάνισαν μικρή εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη ροή.

Εσωτερικές όψεις της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου που δείχνουν περιοχές μειωμένης εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν οι μουσικοί με υψηλή εμπειρία βρίσκονταν σε κατάσταση υψηλής ροής (σε σύγκριση με την κατάσταση χαμηλής ροής). Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν βασικούς κόμβους του δικτύου προεπιλεγμένων λειτουργιών του εγκεφάλου.

«Μια πρακτική συνέπεια αυτών των αποτελεσμάτων είναι ότι οι παραγωγικές καταστάσεις ροής μπορούν να επιτευχθούν με την εξάσκηση για τη δημιουργία τεχνογνωσίας σε μια συγκεκριμένη δημιουργική διέξοδο σε συνδυασμό με την εκπαίδευση για την απόσυρση του συνειδητού ελέγχου όταν έχει επιτευχθεί αρκετή τεχνογνωσία», δήλωσε ο Kounios. «Αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέες τεχνικές για την καθοδήγηση των ανθρώπων να παράγουν δημιουργικές ιδέες».

Ο Kounios πρόσθεσε: «Αν θέλετε να είστε σε θέση να ρέετε ιδέες με ευχέρεια, τότε συνεχίστε να εργάζεστε πάνω σε αυτές τις μουσικές κλίμακες, τα προβλήματα της φυσικής ή ό,τι άλλο θέλετε να κάνετε δημιουργικά -κωδικοποίηση υπολογιστών, συγγραφή μυθιστορημάτων – ό,τι θέλετε. Αλλά στη συνέχεια, προσπαθήστε να αφεθείτε. Όπως έλεγε ο μεγάλος τζαζίστας Τσάρλι Πάρκερ, “Πρέπει να μάθεις το όργανό σου. Μετά, εξασκείσαι, εξασκείσαι, εξασκείσαι. Και μετά, όταν τελικά ανεβαίνεις εκεί πάνω στην εξέδρα της μπάντας, ξέχνα τα όλα αυτά και απλά ξεκίνα”».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς η συνείδηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή των συναισθημάτων μας
Η ντροπή «στοιχειώνει» τους εργαζόμενους γονείς που δίνουν μάχη να τα προλάβουν όλα
Συνείδηση: Η απώλεια της αλήθειας
Τι συμβαίνει στην καρδιά και στο σώμα μας όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση