Έρευνες από το περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences” αποκαλύπτουν ότι το εμφιαλωμένο νερό περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα, ένας αριθμός πολλαπλάσιος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Αυτά τα νανοπλαστικά, λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους, μπορούν να διεισδύσουν σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος, και ακόμη και στα έμβρυα μέσω του πλακούντα.
Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού ανέρχεται σχεδόν σε 400 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με πάνω από 30 εκατομμύρια τόνους να καταλήγουν στα ύδατα και την ξηρά. Τα πλαστικά, που δεν διασπώνται εύκολα, μετατρέπονται σε μικρότερα σωματίδια, διατηρώντας τη χημική τους σύνθεση.
Advertisment
Μία μελέτη του 2018 αναφέρει περίπου 325 πλαστικά σωματίδια ανά λίτρο εμφιαλωμένου νερού, αλλά νεότερες έρευνες έχουν πολλαπλασιάσει αυτόν τον αριθμό. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα σωματίδια είναι νανοπλαστικά.
Η πρόσφατη έρευνα χρησιμοποίησε τη μικροσκοπία διεγερμένης σκέδασης Ραμάν, μια τεχνική που εφηύρε ένας από τους συγγραφείς, ο βιοφυσικός του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, Γουέι Μιν. Μέσω αυτής της τεχνικής, αναλύθηκαν εμφιαλωμένα νερά από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας μια τεράστια ποσότητα πλαστικών σωματιδίων, εκ των οποίων το 90% ήταν νανοπλαστικά
Ποια υλικά εντοπίστηκαν
Μεταξύ των πλαστικών που ανακαλύφθηκαν στη μελέτη ήταν το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), κάτι που δεν εκπλήσσει καθώς πολλά μπουκάλια νερού είναι φτιαγμένα από αυτό το υλικό. Υπάρχει πιθανότητα τα μικροσκοπικά κομμάτια PET να εισχωρούν στο νερό κατά τη συμπίεση ή τη θέρμανση των μπουκαλιών.
Advertisment
Επίσης, διαπιστώθηκε η παρουσία πολυαμιδίου, μιας μορφής νάιλον, που πιθανώς προέρχεται από πλαστικά φίλτρα χρησιμοποιούμενα στη διαδικασία καθαρισμού του νερού πριν την εμφιάλωση. Άλλα συνηθισμένα πλαστικά που εντοπίστηκαν από τους ερευνητές περιλαμβάνουν το πολυστυρένιο, το χλωριούχο πολυβινύλιο και το μεθακρυλινό πολυμεθύλιο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επτά τύποι πλαστικών που εντοπίστηκαν αντιστοιχούν μόλις στο 10% των σωματιδίων που βρέθηκαν στα δείγματα, αφήνοντας την υπόλοιπη σύνθεση τους άγνωστη. Αν όλα αυτά τα σωματίδια είναι νανοπλαστικά, τότε ο αριθμός τους θα μπορούσε να φτάσει τις δεκάδες εκατομμύρια ανά λίτρο. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει επίσης να εξετάσει το νερό από τη βρύση, το οποίο έχει δείξει να περιέχει μικροπλαστικά σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το εμφιαλωμένο νερό.
Τι ανέφεραν οι αναλυτές
Ο Μπεϊζάν Γιαν, συγγραφέας της μελέτης και χημικός περιβάλλοντος στο Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εργάζεται επίσης πάνω σε ένα πρόγραμμα που εξετάζει τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά που καταλήγουν στα λύματα από το πλύσιμο ρούχων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αυτά τα σωματίδια μπορεί να φτάνουν τα εκατομμύρια ανά φορτίο δέκα κιλών.
Προγραμματίζει επίσης να αναπτύξει μαζί με την ομάδα του φίλτρα για τη μείωση της ρύπανσης από τα οικιακά και εμπορικά πλυντήρια ρούχων. Παράλληλα, η ομάδα συνεργάζεται με ειδικούς σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας για τη μέτρηση των νανοπλαστικών σε ανθρώπινους ιστούς και την αξιολόγηση των αναπτυξιακών και νευρολογικών επιπτώσεων τους.