«Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση, καλούμαστε να αλλάξουμε τον εαυτό μας» | Viktor Frankl

Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση, καλούμαστε να αλλάξουμε τον εαυτό μας.

«Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση, καλούμαστε να αλλάξουμε τον εαυτό μας» | Viktor Frankl

Η αποτυχία είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής, είτε πρόκειται για έναν επιχειρηματικό στόχο που δεν επετεύχθη, είτε για μια προσωπική φιλοδοξία που δεν έγινε πραγματικότητα. Πολλοί τη βλέπουν ως ένδειξη αδυναμίας, αλλά στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πιο ισχυρές ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη. Το ερώτημα είναι, πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αποτυχία σε εφαλτήριο για την επιτυχία;

Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα ανθρώπων που απέτυχαν, μόνο και μόνο για να αναδειχθούν ισχυρότεροι στη συνέχεια. Ο Τόμας Έντισον, όταν προσπαθούσε να αναπτύξει την ηλεκτρική λάμπα, χρειάστηκε πάνω από 1.000 αποτυχημένες προσπάθειες. Όταν τον ρώτησαν για αυτές, είπε: «Δεν απέτυχα. Βρήκα 1.000 τρόπους που δεν λειτουργούν». Αυτή η προοπτική είναι ο θεμέλιος λίθος για να δούμε την αποτυχία ως μάθημα.

Advertisment

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να ανακάμψουμε μετά από μια αποτυχία.

Η πρώτη αντίδραση μετά από μια αποτυχία συχνά είναι συναισθηματική. Νιώθουμε απογοήτευση, θυμό ή ακόμα και ντροπή. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να αφήσουμε αυτά τα συναισθήματα να υποχωρήσουν για να δούμε καθαρά την κατάσταση.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως:

  • Τι ακριβώς πήγε στραβά;
  • Ήταν κάτι που μπορούσα να ελέγξω ή ήταν εξωτερικοί παράγοντες;
  • Ποια είναι τα δεδομένα που μπορώ να αξιοποιήσω για να βελτιωθώ;

Για παράδειγμα, η Όπρα Γουίνφρεϊ απολύθηκε από την πρώτη της δουλειά ως δημοσιογράφος επειδή, σύμφωνα με τους εργοδότες της, δεν ταίριαζε για την τηλεόραση. Αντί να το δει ως το τέλος της καριέρας της, το ανέλυσε και εστίασε στα δυνατά της σημεία, οδηγώντας την στη δημιουργία της παγκόσμιας επιτυχίας της.

Advertisment

Η αντικειμενική ανάλυση μας βοηθά να βρούμε τα λάθη αλλά και τις ευκαιρίες που κρύβονται μέσα στην αποτυχία.

Η στάση μας απέναντι στην αποτυχία καθορίζει τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσουμε. Εδώ είναι που η θετική προοπτική γίνεται απαραίτητη. Αυτό δεν σημαίνει να αγνοείς τα προβλήματα, αλλά να βλέπεις την αποτυχία ως ένα προσωρινό εμπόδιο και όχι ως μόνιμη κατάσταση.Η πρακτική της ευγνωμοσύνης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Κάθε φορά που αποτυγχάνεις, σκέψου:

  • Τι έμαθα από αυτή την εμπειρία;
  • Ποια ικανότητά μου δοκιμάστηκε και ενισχύθηκε;
  • Πώς μπορώ να προχωρήσω με περισσότερη αυτοπεποίθηση;

Η τεχνική της «γνωστικής αναδόμησης», που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία, βοηθά να αντικαταστήσουμε αρνητικές σκέψεις με πιο ενδυναμωτικές. Για παράδειγμα, αντί να πεις «Δεν είμαι αρκετά καλός/ή», μπορείς να σκεφτείς «Αυτή ήταν μια ευκαιρία να βελτιώσω τις δεξιότητές μου».

Η αποτυχία δεν πρέπει να οδηγεί σε αδράνεια. Αντίθετα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο δράσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους: Διαιρούμε τον μεγάλο μας στόχο σε μικρότερα βήματα.
  • Αναζήτηση υποστήριξης: Ένας μέντορας ή φίλος μπορεί να μας παρέχει πολύτιμη καθοδήγηση.
  • Διαρκής μάθηση: Μπορούμε να επιλέξουμε ένα σεμινάριο, κάποια σχετικά βιβλία ή να αναζητήσουμε άλλες πηγές που μας ενδυναμώνουν.

Η ιστορία του Μάικλ Τζόρνταν είναι χαρακτηριστική. Όταν αποκλείστηκε από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του, χρησιμοποίησε την απογοήτευση ως καύσιμο για να προπονηθεί σκληρότερα. Το αποτέλεσμα; Έγινε ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία.

Η αποτυχία είναι το έδαφος για την ανάπτυξη

Ο Βίκτορ Φρανκλ, που έζησε αδιανόητες δυσκολίες, έγραψε: «Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση, καλούμαστε να αλλάξουμε τον εαυτό μας.» Η αποτυχία σε καλεί να κάνεις ακριβώς αυτό. Να γίνεις πιο σοφός, πιο δυνατός, πιο ευέλικτος.

Η ζωή δεν είναι ένας διαγωνισμός τελειότητας. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο πτώσεις και ανόδους. Κάθε φορά που αποτυγχάνεις, θυμήσου: έχεις επιβιώσει στο 100% των δυσκολιών σου μέχρι σήμερα. Κι αυτό, από μόνο του, είναι απόδειξη της δύναμής σου.

Η αποτυχία μπορεί να μοιάζει με το τέλος, αλλά στην πραγματικότητα είναι η αρχή. Είναι η στιγμή που σε καλεί να κοιτάξεις βαθύτερα στον εαυτό σου και να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι. Αγκαλιάζοντας τα συναισθήματά σου, επαναπλαισιώνοντας την εμπειρία και κάνοντας μικρά βήματα, μπορείς να μετατρέψεις την αποτυχία σε κάτι όμορφο: σε μάθημα.

Και την επόμενη φορά που θα νιώσεις να πέφτεις, να θυμάσαι, μπορείς πάντα να σηκωθείς. Και κάθε φορά που το κάνεις, γίνεσαι πιο δυνατός.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Εσωτερικός Κριτής: Το αόρατο εμπόδιο στην Οικονομική Ευεξία (Financial Wellness) και πώς να τον νικήσεις
Είστε το καλύτερο πράγμα που σας έχει συμβεί ποτέ;
time
sunaisthimatikos ekviasmos

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση