Η άποψη για το σώμα σας καθορίζει το βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή σας. Το Πανεπιστήμιο Τσάπμαν μόλις δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας εθνικής μελέτης σχετικά με τους παράγοντες που συνδέονται με την ικανοποίηση όσον αφορά την εμφάνιση και το σωματικό βάρος. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 12.000 Αμερικανούς ενήλικες, οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην προσωπικότητα, τις πεποιθήσεις σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις, την αυτοεκτίμηση, την παρακολούθηση τηλεόρασης και τα προσωπικά χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης
Advertisment
Κακή κυκλοφορία του αίματος; 6 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τη βελτιώσετε
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ενεργοποιείται η αντίδραση στρες
Τι δείχνει η στάση του σώματος για τη μελλοντική υγεία της μέσης σας
Advertisment
«Ένα ποσοστό της επιδημίας παχυσαρκίας μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις κοινωνικές δομές που περιβάλλουν τον ιδανικό τύπο σώματος», δηλώνει ο Peter Muennig, βοηθός καθηγητή στον τομέα Διαχείρισης της Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μέιλμαν. Τα νεότερα άτομα, όσοι ανήκουν στη λευκή φυλή και οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από τις αρνητικές πεποιθήσεις σχετικά με την εικόνα του σώματός τους και οι συγκεκριμένες ομάδες πλήττονται σε υπερβολικό βαθμό από ασθένειες και θνησιμότητα που σχετίζονται με τον δείκτη μάζας σώματος».
Για τις γυναίκες, ο βαθμός ικανοποίησης που έχουν για τη γενική τους εμφάνιση είναι ο τρίτος ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της συνολικής ικανοποίησης που νιώθουν από τη ζωή τους. Πρώτα έρχεται ο βαθμός ικανοποίησης από την οικονομική τους κατάσταση και τον ερωτικό τους σύντροφο. Για τους άντρες, η ικανοποίηση που νιώθουν για την εμφάνισή τους είναι ο δεύτερος ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της συνολικής ικανοποίησής τους από τη ζωή, ενώ πρώτη έρχεται η οικονομική τους κατάσταση.
Ο David Frederick, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Chapman και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δηλώνει τα εξής: «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι πεποιθήσεις των αντρών και των γυναικών για το σωματικό βάρος και την εμφάνισή τους είχε σημαντικό ρόλο στο πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν από τη ζωή τους συνολικά».
Οι ερευνητές τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το κοινωνικό στρες επηρεάζει αρνητικά την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία. Υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στο πραγματικό και το επιθυμητό βάρος ενός ατόμου είτε πρόκειται για σωματικό είτε για ψυχικό.
«Πολύ λίγοι άντρες (24%) και γυναίκες (20%) ένιωθαν πολύ ή πάρα πολύ ικανοποιημένοι με το βάρος τους και μόνο οι μισοί ήταν εξαιρετικά ικανοποιημένοι», αναφέρει ο δρ Frederick. «Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με την έμφαση που δίνεται στο πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες να δείχνουν λεπτές και για τους άντρες να δείχνουν αθλητικοί ή / και αδύνατοι. Φαίνεται λοιπόν ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας προτού οι Αμερικανοί πραγματικά νιώσουν ευχαριστημένοι με το σώμα τους».
Οι άνθρωποι που ήταν δυσαρεστημένοι με το σωματικό τους βάρος ανέφεραν σημαντικά λιγότερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η άποψη των ανθρώπων για τις σχέσεις τους – γνωστή ως «στυλ προσκόλλησης» – επηρεάζεται από το πώς οι άνθρωποι νιώθουν για το σώμα τους. Οι άνθρωποι με «αγχώδες» στυλ προσκόλλησης συχνά ανησυχούν για τις ερωτικές τους σχέσεις και φοβούνται ότι οι σύντροφοί τους θα τους εγκαταλείψουν. Οι γυναίκες που διέθεταν περισσότερο το αγχώδες στυλ προσκόλλησης ένιωθαν πιο δυσαρεστημένες με την εμφάνιση και το βάρος τους.
Ο δρ Frederick τονίζει: «Το αίσθημα δυσαρέσκειας που νιώθουμε απέναντι στο σώμα μας και το αγχώδες στυλ προσκόλλησης μπορεί να τροφοδοτήσει το ένα το άλλο. Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο σίγουροι για την εμφάνισή τους φοβούνται πιο πολύ ότι ο/η σύντροφός τους θα τους εγκαταλείψει, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες τους σχετικά με την εμφάνισή τους».
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δυσαρεστημένοι άνθρωποι είχαν υψηλότερο επίπεδο νευρωτισμού, περισσότερο αγχώδες στυλ προσκόλλησης και περνούσαν περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Αντιθέτως, οι ικανοποιημένοι άνθρωποι ήταν πιο ανοιχτοί, ευσυνείδητοι, εξωστρεφείς, πιο ασφαλείς όσον αφορά το στυλ προσκόλλησης και ένιωθαν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση από τη ζωή τους.
Άλλα σημαντικά ευρήματα περιλαμβάνουν τα εξής:
• Όσοι παρακολουθούν περισσότερες ώρες τηλεόραση την εβδομάδα είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με την εμφάνιση και το βάρος τους.
• Όσοι είναι πιο ικανοποιημένοι με την εμφάνιση και το βάρος τους αναφέρουν πιο ασφαλές στυλ προσκόλλησης σε αντίθεση με όσους έχουν αγχώδες και απορριπτικό στυλ προσκόλλησης.
• Όσοι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με την εμφάνισή τους, αναφέρουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους γενικά αλλά και από τη σεξουαλική τους ζωή, τους φίλους, τους ερωτικούς συντρόφους, την οικογένεια και την οικονομική τους κατάσταση. • Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) έχει έντονη επίδραση στον βαθμό δυσαρέσκειας για την εμφάνιση και το σωματικό βάρος.
«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την υψηλή συσχέτιση της δυσαρέσκειας που νιώθει κάποιος όσον αφορά το σώμα του καθώς και τους παράγοντες που συνδέονται με τη δυσαρέσκεια στους ενήλικες κατοίκους των ΗΠΑ», λέει ο δρ Frederick.
Η μελέτη που είχε τίτλο «Η σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση και την ικανοποίηση από το σωματικό βάρος σε ένα δείγμα κατοίκων των ΗΠΑ: προσωπικότητα, στυλ προσκόλλησης, παρακολούθηση τηλεόρασης, αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση από τη ζωή», δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Body Image». Οι συμμετέχοντες ήταν 12.176 ενήλικες στις ΗΠΑ ηλικίας από 18 ως 65 ετών, οι οποίοι δήλωσαν το ύψος, το βάρος και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.