, ,

4 συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσετε για να βελτιώσετε την πέψη σας

Η κατανόηση των τρόπων βελτίωσης της πέψης σας συνεπάγεται τη δημιουργία καλών και υγιών διατροφικών συνηθειών!

4 συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσετε για να βελτιώσετε την πέψη σας

4 συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσετε
για να βελτιώσετε την πέψη σας

Όταν έχουμε κακή πέψη, τα σώματά μας καταπονούνται, καθώς τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού μας δεν κατανέμονται αποτελεσματικά στα σημεία του σώματός μας και κάπου εκεί ξεκινούν και τα προβλήματα υγείας. Τα πιο κοινά είναι η αίσθηση κόπωσης και η χρόνια κούραση, η διατροφική ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες διατροφικές διαταραχές, όπως επίσης και η πρόωρη γήρανση.

Advertisment

Αν θέλετε να λάβετε δράση για τη βελτίωση της πέψης σας, χρειάζεται να είστε πιο προσεκτικοί ως προς το τι τρώτε και πίνετε. Η δημιουργία βέλτιστων διατροφικών συνηθειών είναι το κλειδί για την συνολική μας ευεξία και θα επιτρέψει στο πεπτικό μας σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά και σωστά.

Δείτε επίσης: 10λεπτες ασκήσεις του κορμού που θα αποτοξινώσουν το πεπτικό σας σύστημα

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την πέψη μας;

Αν και η συνειδητή επιλογή των τύπων τροφής που καταναλώνουμε αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στη σωστή λειτουργία της πέψης, υπάρχουν και άλλες συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της λειτουργίας και να την στηρίξουν, ενδυναμώνοντάς τη:

Advertisment

1. Η καλή στάση του σώματος

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/4-sinithies-axizei-yiothetisete-veltiosete-pepsh-sas/

Οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από προβλήματα πέψης και αυτό οφείλεται στην στάση του σώματος τους. Όταν στεκόμαστε λανθασμένα (καμπουριασμένοι ώμοι, κυρτωμένη πλάτη), πιέζουμε αρκετά την πεπτική περιοχή και δεν της παρέχουμε τον μέγιστο χώρο, ώστε να λειτουργεί σωστά. Ανοίγοντας τους ώμους μας και ισιώνοντας την πλάτη, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το φαγητό, δημιουργούμε αρκετό χώρο για το πεπτικό σύστημα και δεν προσθέτουμε επιπλέον πίεση, κάτι που βελτιώνει τη συνολική πέψη.

2. Αποφεύγετε τα υγρά ενώ τρώτε

Αν και είναι καλό να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πρόσληψη του κατά τη διάρκεια των γευμάτων και αμέσως μετά από αυτά μπορεί να αποβεί βλαβερή για το πεπτικό σας σύστημα. Τα πεπτικά ένζυμα στο σάλιο μας είναι σημαντικότατα για τη διάσπαση των φαγητών που εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν το φαγητό, σκοτώνοντας τα βακτήρια με φυσικό τρόπο. Όταν πίνουμε νερό, το στόμα μας αυτόματα παράγει λιγότερο σάλιο και όχι όσο χρειάζεται για να βοηθήσει σε μια αποτελεσματική πεπτική διαδικασία.

Η πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων και αμέσως μετά, επίσης αραιώνει το οξύ του στομάχου που είναι τόσο απαραίτητο, το οποίο διασπά το φαγητό και ξεχωρίζει όλα τα θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας χρειάζεται. Δεν θέλουμε η πέψη να λειτουργεί κάτω από περισσότερη πίεση και να μην είναι όσο αποτελεσματική γίνεται, οπότε μείνετε μακριά από το νερό για τουλάχιστον μία ώρα, αφού έχετε φάει.

3. Προσεκτικό μάσημα και κατάποση

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/4-sinithies-axizei-yiothetisete-veltiosete-pepsh-sas/

Το σώμα και ο νους μας είναι αλληλένδετα και γι’ αυτό πρέπει να εστιάσουμε στο πώς τρώμε ακριβώς. Το πώς νιώθουμε και σκεφτόμαστε επηρεάζει άμεσα το σώμα μας και αυτό αντανακλάται στη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Ποια ήταν η τελευταία φορά που πραγματικά σκεφτήκατε τι είναι αυτό που τρώτε; Που νιώσατε όντως τις υφές, τις γεύσεις και μυρίσατε τα αρώματα; Οι πολυάσχολες, αγχώδεις ζωές μας έχουν δώσει μια πληθώρα επιλογών μαζί με γρήγορους, άνετους τρόπους διατροφής, οι οποίοι απομακρύνονται κατά πολύ όμως από τη σημασία της εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης για το φαγητό που βρίσκεται μπροστά μας.

Χρησιμοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις, ενώ τρώμε, επιβραδύνουμε και τη διαδικασία, και με αυτό τον τρόπο μπορούμε πραγματικά να νιώσουμε στο μέγιστο τις εξαιρετικές ποικιλίες γεύσεων και το πώς νιώθουμε κάθε φορά που τις δοκιμάζουμε. Μαζί με τη γεύση και τη μυρωδιά, αρχίστε να νιώθετε το φαγητό στο στόμα μας, προσέξτε περισσότερο όσο μασάτε, σκεφτείτε την υπέροχη ικανότητα του σώματος σας να μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια και υγεία, όσο εσείς απλά κάθεστε εκεί! Αυτή η σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα μπορεί να επιτύχει μια πιο υγιή πεπτική διαδικασία.

4. Χαλαρώστε όταν τρώτε

Συνεχίζοντας με τη σύνδεση νου – σώματος, η δημιουργία ενός χαλαρού περιβάλλοντος θα χαλαρώσει και εσάς τους ίδιους και θα δημιουργήσει την καλύτερη δυνατή πεπτική λειτουργία. Πολλοί άνθρωποι αποκαλούν το πεπτικό σύστημα ως τον «δεύτερο εγκέφαλο», επειδή είναι τόσο ευαίσθητος σε συναισθηματικές αλλαγές.

Ποτέ μην υποτιμάτε το ρόλο του μυαλού στο πόσο υγιής σωματικά μπορεί να είστε. Το να έχετε μια συγκεκριμένη νοοτροπία και μια υγιή στάση απέναντι στις διατροφικές σας συνήθειες, όπως και το να εκτιμάτε τον μαγικό πραγματικά τρόπο που το σώμα μας είναι ικανό να λειτουργεί, μπορεί να αποτελέσουν τα καλύτερα εργαλεία για μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Η κατανόηση των τρόπων βελτίωσης της πέψης σας συνεπάγεται τη δημιουργία καλών και υγιών διατροφικών συνηθειών!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση