Το πένθος είναι επίπονη διαδικασία. Επίπονη και συχνά δεν θέλουμε να μοιραστούμε τον πόνο μας με κανέναν.
Ίσως γιατί νιώθουμε ότι κανένας δεν μπορεί να μας καταλάβει. Ίσως γιατί νιώθουμε ότι δεν έχουμε τη δύναμη να εξηγούμε. Ίσως γιατί κουραστήκαμε να εξηγούμε. Και ίσως άλλες φορές να νιώθουμε ότι θέλουμε απλά να παγώσουμε… να παγώσουμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, το χρόνο.
Advertisment
Κι έτσι επιλέγουμε να κλειστούμε. Επιλέγουμε τη σιωπή, επιλέγουμε τον σιωπηλό πόνο. Πονάμε όμως. Δεν θέλουμε να φάμε. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε συχνά. Και στο μυαλό μας επεξεργαζόμαστε συνέχεια εικόνες τραυματικές και ψυχοπιεστικές. Εικόνες που μας πόνεσαν και μας καταδιώκουν. Όμως…
Στο μυαλό σου πρέπει να έχεις ότι θα χρειαστεί χρόνος. Δεν μπορώ να σου απαντήσω πόσος χρόνος. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τους άλλους. Οπότε ο καθένας μας επηρεάζεται με έναν δικό του μοναδικό τρόπο. Ο καθένας μας θρηνεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Να θυμάσαι όμως ότι πρέπει να μιλήσεις. Μίλα, μην φοβάσαι. Μην σκέφτεσαι τι θα πούνε οι άλλοι για σένα. Κλάψε, αν θέλεις. Φώναξε, αν θέλεις. Μην διστάσεις. Δεν είναι ντροπή να κλαις. Δεν είναι ντροπή να βγάλεις από μέσα σου όλο αυτό το πένθος. Το άλυτο και σιωπηλό πένθος να φοβάσαι.
Advertisment
Προσπάθησε να βρεις όποιον τρόπο σε εκφράζει για να εκτονώσεις τα συναισθήματά σου. Γράψε. Μίλησε. Άκουσε μουσική. Ζωγράφισε. Γυμνάσου. Εκτόνωσέ το όμως. Και αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου, μην φοβάσαι. Ζήτησε βοήθεια. Γιατί ο αγώνας είναι πιο εύκολος, όταν δεν είναι μοναχικός.
Photo: Author/Depositphotos
Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας.
Είναι εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης – lecturer του New York College & του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Συνεργάζεται με εταιρίες σε θέματα εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και ενδυνάμωσης του προσωπικού τους.
Είναι επιστημονική συνεργάτης και αρθρογράφος ιστοσελίδων σε θέματα ψυχολογίας, διαχείρισης άγχους, σχέσεων, αυτό-βελτίωσης.
Κυκλοφορούν το παιδικό της παραμύθι με θέμα τη διαχείριση του θυμού «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» (2019) & ο οδηγός αυτό-βελτίωσης και διεκδίκησης νέων συμπεριφορών, με τίτλο «Αλλάζοντας Εμένα» (2020).
Το Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κάκτος το νέο της βιβλίο αυτό-εξέλιξης με τίτλο «100 Συμβουλές Αυτοεξέλιξης 100 Μαθήματα Αυτογνωσίας»
- Αν δεν λάβεις απάντηση… είναι μία απάντηση - 2 Απριλίου 2024
- Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση; - 15 Φεβρουαρίου 2024
- Γίνε φίλος με τον εαυτό σου και μίλα του όπως θα ήθελες να σου μιλάνε… - 30 Δεκεμβρίου 2023