, , ,

Έλαιο μαύρου κύμινου: Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας;

Το μαύρο κύμινο είναι ένας από τους πιο χρησιμοποιημένους φαρμακευτικούς σπόρους της ιστορίας, γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το έλαιό

Έλαιο μαύρου κύμινου: Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας;

Το μαύρο κύμινο είναι ένας από τους πιο χρησιμοποιημένους φαρμακευτικούς σπόρους της ιστορίας, γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το έλαιό του μάλιστα ονομάζεται και «λάδι των Φαραώ», αφού βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών και άλλων αιγύπτιων Φαραώ. Στο παρόν άρθρο, εξετάζουμε την επιστήμη πίσω από τα οφέλη του μαύρου κύμινου, μα κυρίως του ελαίου του, προσθέτοντας επίσης τις πιθανές παρενέργειες και τους κινδύνους.

Τι είναι το μαύρο κύμινο;

Οι σπόροι του μαύρου κύμινου προέρχονται από το Nigella sativa που είναι ένα μικρό φυτό με μοβ, μπλε ή λευκά άνθη και το βρίσκουμε κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, στην Δυτική Ασία και στη Μέση Ανατολή. Οι σπόροι χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους των περιοχών αυτών ως φυσική θεραπεία για χιλιάδες χρόνια. Οι σπόροι επίσης προστίθενται ως καρύκευμα, σε τουρσί και σε ψωμί, όπως το κύμινο ή η ρίγανη.

Advertisment

Το έλαιό του περιέχει θυμοκινόνη, μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ουσία που εξετάζεται για την αντικαρκινική του ιδιότητα. Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν το έλαιο του μαύρου κύμινου σε μορφή κάψουλας ή να το εφαρμόσουν τοπικά για να ωφελήσουν την επιδερμίδα τους. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε έλαιο κατά τη διάρκεια μασάζ, σε σαμπουάν, σε σπιτικά προϊόντα και σε αρώματα.

Τα οφέλη του ελαίου από το μαύρο κύμινο

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πολλαπλά οφέλη του μαύρου κύμινου στην υγεία. Εντούτοις, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές έρευνες μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιήσει κύτταρα ή ζώα ως μοντέλα και υπάρχει περιορισμένος αριθμός ερευνών για τις επιδράσεις του στους ανθρώπους.

Απώλεια βάρους

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το μαύρο κύμινο μπορεί να μειώσει τον δείκτη μάζας σώματος. Οι συμμετέχοντες δεν ανέφεραν καμία σοβαρή παρενέργεια από την λήψη του συμπληρώματος. Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes & Metabolic Disorders το 2013 βρήκε ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να επιδρά σημαντικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Advertisment

Επιδερμίδα

Το μαύρο κύμινο αποδεικνύεται ευεργετικό για τις ακόλουθες δερματικές παθήσεις:

Έκζεμα: Σύμφωνα με μια μελέτη μικρής κλίμακας το 2013 που συνέκρινε τα θεραπευτικά οφέλη του N. sativa με φάρμακα, το έλαιο μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του εκζέματος στα χέρια.

Ακμή: Οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του μαύρου κύμινου βελτιώνουν την ακμή και συγκεκριμένα το έλαιό του. Σε μια έρευνα, το 58% των συμμετεχόντων αξιολόγησε την απόκρισή τους σε αυτή την θεραπεία ως καλή, ενώ το 35% ένιωσαν ότι τα συμπεράσματα ήταν μέτρια.

Ψωρίαση: Έρευνα του 2012 σε εργαστηριακά ποντίκια υποδεικνύει ότι το έλαιο έχει και αντιψωριακά οφέλη. Το έλαιο μάλιστα μπορεί να ενυδατώσει τα μαλλιά, να απαλύνει την υφή της επιδερμίδας, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το πεδίο.

Οφέλη για παθήσεις

Καρκίνος

Πρόσφατες μελέτες τονίζουν ότι η θυμοκινόνη στο έλαιο μαύρου κύμινου μπορεί να επιδράσει σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο ή απόπτωση σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων. Αυτά περιλαμβάνουν τα κύτταρα που εμπλέκονται στον καρκίνο του εγκεφάλου, στη λευχαιμία και στον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των ερευνών έχει χρησιμοποιήσει κύτταρα παρά ανθρώπους, οπότε οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο αποτελεσματικό είναι το έλαιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Λειτουργία του ήπατος και των νεφρών

Σύμφωνα με μελέτη του 2013 σε ποντίκια, το έλαιο μαύρου κύμινου μειώνει τις επιπλοκές της νόσου του ήπατος και των νεφρών και βελτιώνει τις δομές των οργάνων. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα αν αυτές οι επιδράσεις εμφανίζονται και στους ανθρώπους.

Διαβήτης

Σύμφωνα με άρθρο του Journal of Endocrinology & Metabolism, το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Και πάλι όμως αυτή η έρευνα αφορά σε ζώα, οπότε χρειάζεται η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας στους ανθρώπους.

Στειρότητα

Μια πειραματική δοκιμασία με την χορήγηση και ψευδοφαρμάκου σε άνδρες με προβλήματα γονιμότητας βρήκε ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να βελτιώσει την σπερματική κίνηση και να αυξήσει την ποσότητα.

Παρενέργειες και κίνδυνοι

Αν και το μαύρο κύμινο φαίνεται να προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία, το συμπλήρωμά του δεν αντικαθιστά την φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, όσοι λαμβάνουν κάποια αγωγή χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους πριν λάβουν κάποιο συμπλήρωμα τακτικά.

Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλέψει για τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και να συζητήσει μαζί σας τις πιθανές παρενέργειες. Ποτέ μην σταματάτε να λαμβάνετε τα φάρμακά σας χωρίς συμβουλή γιατρού. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους, αλλά και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Η τοπική χρήση του ελαίου μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό την πρώτη φορά να το δοκιμάσετε σε ένα μικρό σημείο του δέρματός σας για να ελέγξετε την αντίδραση του οργανισμού σας. Τέλος, η κατάποση του ελαίου μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως στομαχικές ενοχλήσεις, δυσκοιλιότητα και εμετό.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24680621

https://www.jofem.org/index.php/jofem/article/viewArticle/15/15

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23543440

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24044882

https://www.mdpi.com/1420-3049/18/9/11219

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767730/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3785163/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352241015000286

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3691594/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση