Από συγκρούσεις με τους συναδέλφους ή την οικογένεια μέχρι μια απλή κυκλοφοριακή συμφόρηση, η καθημερινότητά μας είναι βυθισμένη στο στρες. Αυτοί οι ψυχοκοινωνικοί στρεσογόνοι παράγοντες πληγώνουν τα συναισθήματά μας και ο εγκέφαλός μας είναι εφοδιασμένος με στρατηγικές τις οποίες χρησιμοποιεί για να τα ρυθμίζει: μπορεί να χρησιμοποιήσουμε αυτοέλεγχο για να μην εστιάσουμε μόνο στ’ αρνητικά ή αναπλασιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις υπό διαφορετικό φως ώστε να ανακουφιστούμε.
Ζώντας στην ψηφιακή εποχή, έχουμε υιοθετήσει συνήθειες που εμποδίζουν τις προσπάθειες του εγκεφάλου μας να ρυθμίσει τα συναισθήματα. Ο εγκέφαλός μας καταγράφει τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε, όχι όπως πραγματικά συμβαίνουν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δυσλειτουργικό.
Advertisment
Αλλά υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τέτοια εμπόδια. Μαθαίνοντας πώς να αναμένουμε μια στρεσογόνα κατάσταση, πώς να μειώσουμε την ένταση της αντίδρασης και πώς να επιταχύνουμε την «ανάρρωσή» μας μπορεί να μειώσει τελικά κατά πολύ την επίδραση του στρες στην ψυχική μας υγεία.
7 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να παραμείνουμε ήρεμοι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης
1. Προτιμήστε την πρωινή γυμναστική
Το 2015, ερευνητές από το Βερολίνο βρήκαν ότι μια ομάδα νεαρών συμμετεχόντων που ασκούνταν το πρωί μείωσαν την απόκριση της κορτιζόλης στο ψυχολογικό στρες. Και σύμφωνα με μια άλλη μελέτη στο Maryland των ΗΠΑ, η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει το άγχος που αντιμετωπίζουμε μετά από ένα ξαφνικό, απροσδόκητο σοκ.
2. Αφιερώστε χρόνο με έναν κοντινό σας φίλο
Μία έρευνα του 2003 στη Ζυρίχη παρατήρησε ότι μια ομάδα υγιών ανδρών είχαν μικρότερη απόκριση στο στρες όταν έρχονταν αντιμέτωποι με μια στρεσογόνα εμπειρία, αν είχαν περάσει λίγο χρόνο με τον αγαπημένο τους φίλο λίγο πριν. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια όταν υπάρχει ανθρώπινη σύνδεση.
Advertisment
3. Ξεκινήστε τη μέρα με λίγο χρόνο έξω
Παρατηρώντας τον φυσικό κόσμο μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώστε ταχύτερα από μια πιθανή στρεσογόνα εμπειρία, σύμφωνα με μια έρευνα του 2013 από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες κοιτούσαν φωτογραφίες φύσης, οπότε ακόμα κι αν δεν έχετε τη δυνατότητα ενός κήπου ή ενός πάρκου, απλά και μόνο λίγες φωτογραφίες με την ανάλογη χαλαρωτική μουσική μπορεί να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα.
4. Θυμηθείτε να αναπνέετε
Είναι πολλαπλές οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η αργή, βαθιά αναπνοή είναι χαλαρωτική. Πιο πρόσφατα, Αμερικάνοι ερευνητές παρατήρησαν ότι 15 λεπτά βαθιών αναπνοών μείωσε την αντιδραστικότητα του νευρωνικού συστήματος κατά τη διάρκεια της απόκρισης στο στρες σε βετεράνους με μετατραυματικό στρες.
5. Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας
Καθώς αντιλαμβάνεστε ότι εισέρχεστε σε μια στρεσογόνα κατάσταση, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε τον έλεγχο – το χρόνο που ξοδεύετε σε ένα δωμάτιο, τι θα πείτε ή δεν θα πείτε σε κάποιον.
6. Πιείτε ένα χαλαρωτικό ρόφημα
Το τσάι έχει συσχετιστεί τόσες μα τόσες φορές με την ανακούφιση από το στρες, αλλά είναι λίγες οι έρευνες οι οποίες έχουν εξετάσει αυτή τη σχέση. Αλλά η επιστημονική σύγκριση του μαύρου τσαγιού με ένα διαφορετικό ρόφημα που περιέχει καφεΐνη, από το University College London αποκάλυψε πως όσοι είχαν καταναλώσει τσάι έβρισκαν γρηγορότερα την ηρεμία τους μετά από έντονο στρες.
7. Βυθιστείτε σε κάτι δημιουργικό
Όταν φεύγετε από μια συναισθηματικά στρεσογόνα σκηνή, μπορεί να έχετε φύγει σωματικά, αλλά όχι νοητικά. Συνήθως ξαναπαίζουμε στο μυαλό μας την ίδια στρεσογόνα σκηνή. Βρείτε όμως μια δραστηριότητα που σταματά την περιπλάνηση του νου ώστε να απορροφηθείτε σε κάτι που απολαμβάνετε.
Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=social+support+and+oxytocin+interact+to+suppress+cortisol
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25462913
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=viewing+nature+scenes+postively+affects
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29652544
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17013636
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12271102