Στην ομάδα των χωρών στις οποίες οι πολίτες δεν γυμνάζονται καθόλου ή ελάχιστα συνεχίζει να παραμένει η Ελλάδα με ένα θλιβερό ρεκόρ που δεν φαίνεται να αλλάζει, σύμφωνα και με τα φετινά αποτελέσματα της Eurostat. Τα πρόσφατα, απογοητευτικά ευρήματα της μεγάλης αυτής έρευνας αποκαλύπτουν ότι το 28% περίπου του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλικίας 16 ετών και άνω δεν ασκείται καθόλου πέραν των ωρών εργασίας του (αν αυτή είναι σωματική/ χειρωνακτική).
Αντιθέτως, ο υπόλοιποι Ευρωπαίοι αθλούνται είτε επισκεπτόμενοι κάποιο γυμναστήριο, είτε συμμετέχοντας σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες (όπως εξωτερικά σπορ). Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε μια εβδομάδα, μόνο λίγο παραπάνω από 1% του πληθυσμού της ΕΕ (27%) ασκείται μέχρι 3 ώρες, το 17% για πάνω από 3 ώρες και το 28% πάνω από 5 ώρες. Άλλωστε, οι βόρειες κυρίως χώρες έχουν παράδοση στην καλή σωματική υγεία.
Advertisment
Δυστυχώς, όμως η θέση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική και αποκαρδιωτική. 4 στους 10 Έλληνες δεν αθλούνται καθόλου (δηλαδή το 42.9%). Το 19,4% έχει δηλώσει πως ασκείται από μία έως 3 ώρες την εβδομάδα, το 15.4% από 3 έως 5 ώρες και 20.8% πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα. Τέλος, ένα 1.5% καταγράφεται πως αθλείται λιγότερο από μία ώρα σε εβδομαδιαία βάση.
Σε χειρότερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 50%, αλλά επίσης χαμηλές θέσεις ανήκουν στην Κροατία, στην Πορτογαλία και στην Ουγγαρία. Από την άλλη πλευρά, οι «πρωταθλήτριες» της άσκησης είναι η Ρουμανία με το εξαιρετικό ποσοστό του 96% να ασκείται τακτικά. Ύστερα, ακολουθούν η Δανία, η Ολλανδία και η Γερμανία.
Δεν είναι περίεργο που η χώρα έχει ένα τέτοιο θλιβερό ποσοστό. Για πολλά χρόνια, δεν υπήρχε καμία «αθλητική κουλτούρα», μα κυρίως έλειπαν (και ακόμα λείπουν) οι κατάλληλες υποδομές για να στηρίξουν την ανάγκη του ανθρώπου να αθλείται με ασφάλεια και ευκολία. Ο δρόμος είναι μακρύς για τη χώρα μας, ωστόσο, θα έλεγε κανείς ότι γίνονται προσπάθειες προς μια σωστότερη κατεύθυνση, ειδικά σε πόλεις που πρωτοπορούν όπως τα Τρίκαλα.
Advertisment
Photo: Author/Depositphotos