Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η φροντίδα της επιδερμίδας αποτελούταν αποκλειστικά από προϊόντα για τοπική χρήση, όπως μάσκες και toner. Αλλά οι επιστημονικές έρευνες έψαξαν βαθύτερα και βρήκαν μια σημαντική σύνδεση ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική υγεία. Τώρα έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η υγεία της επιδερμίδας βασίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό σε κυτταρικό επίπεδο. Ποιο είναι το πρώτο βήμα πλέον; Η καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, ενός εκ των κυριότερων αιτιών της κυτταρικής βλάβης.
Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει το δέρμα μας;
Ξεκινά με ορισμένα μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Δημιουργούνται ως φυσιολογικά υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού ή λόγω έκθεσης σε πηγές όπως υπεριώδη ακτινοβολία, ατμοσφαιρική ρύπανση, κάπνισμα και φυτοφάρμακα. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν επίσης έναν ανομοιόμορφο αριθμό ηλεκτρονίων, που θέτει ένα πρόβλημα, επειδή στα ηλεκτρόνια «αρέσει» να λειτουργούν σε ζευγάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθερες ρίζες θα κλέβουν ηλεκτρόνια από υγιή μόρια για να σταθεροποιηθούν. Αυτά τα μόρια στη συνέχεια μετατρέπονται σε ελεύθερες ρίζες και αυτό συνεχίζεται.
Advertisment
ο σώμα μας έχει φυσικούς τρόπους να ελέγχει τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες δεν είναι απαραιτήτως κακές. Σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες, μπορούν μάλιστα και να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, ορισμένα είδη λευκών αιμοσφαιρίων φτιάχνουν και αποθηκεύουν ελεύθερες ρίζες. Αν βλαβεροί μικροοργανισμοί εισέλθουν στο σώμα, αυτά τους εξοντώνουν, απελευθερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν είναι πολλές. Οι μεγάλες ποσότητες ελεύθερων ριζών βλάπτουν τις κυτταρικές δομές, το DNA και τις μεμβράνες των κυττάρων. Και αν η παραγωγή των ελεύθερων ριζών υπερβεί της ικανότητά της να τις ελέγξει, το αποτέλεσμα είναι το οξειδωτικό στρες.
Η παρατεταμένη παραμονή του οξειδωτικού στρες επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας. Συγκεκριμένα, συνεισφέρει στην απώλεια κολλαγόνου και ελαστικών ινών, δημιουργώντας ρυτίδες. Το οξειδωτικό στρες επίσης εμπλέκεται σε μειωμένη λειτουργία του σωματικού φραγμού, μειωμένη ενυδάτωση και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Advertisment
Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το οξειδωτικό στρες;
– Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
– Περιορίζουμε τις τροφές που πυροδοτούν φλεγμονές (επεξεργασμένους υδατάνθρακες, επεξεργασμένα κρέατα, λευκό ψωμί και ρύζι)
– Εφαρμόζουμε αντιοξειδωτικά τοπικά (Βιταμίνες A, C, και E, γλουταθειόνη)
– Φοράμε τακτικά αντηλιακό
– Προσθέτουμε προσαρμογόνα στη διατροφή μας (συγκεκριμένα βότανα)
– Προσπαθούμε να μειώσουμε τα επίπεδα στρες
– Κοιμόμαστε καλύτερα και πιο ξεκούραστα
Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3488923/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25906193