Ετυμολογικά, η λέξη Οστεοπόρωση προέρχεται από τις λέξεις Οστούν + Πορώδης (αυτός που έχει πόρους), η δε διεθνής ονομασία της είναι Osteoporosis. Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία τα οστά, χάνουν σταδιακά σε πυκνότητα και ποιότητα, που έχει σαν αποτέλεσμα, με το πέρασμα του χρόνου, να γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα. Όσο μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος.
Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές παθήσεις των οστών, αφού, μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες πάνω από 50 χρόνων πάσχουν από οστεοπόρωση. Μέχρι το έτος 1995, ο επίσημος ορισμός της Οστεοπόρωσης στη βιβλιογραφία γίνονταν με διαγνωστικά κριτήρια, κλινικά και ακτινολογικά (απλές ακτινογραφίες). Από το έτος 1995, μετά το παγκόσμιο Συνέδριο Οστεοπόρωσης, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όρισε την οστεοπόρωση με βάση τον στατιστικό δείκτη ZSCORE της μέτρησης Οστικής Πυκνότητας. Πρόκειται για το στατιστικό δείκτη σύγκρισης με άτομα της ίδιας ηλικίας, εθνικότητας και φύλου. Αυτό ίσχυσε μέχρι το 2001.
Advertisment
Από το έτος 2001, μετά το παγκόσμιο Συνέδριο Οστεοπόρωσης, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όρισε την οστεοπόρωση με βάση τον στατιστικό δείκτη ΤSCORE της μέτρησης Οστικής Πυκνότητας. Πρόκειται για το στατιστικό δείκτη σύγκρισης με νέα άτομα, ίδιας εθνικότητας και φύλου. Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα. Κατά πόσο κινδυνεύει κάποιος να εμφανίσει οστεοπόρωση, εξαρτάται από το βαθμό της οστικής πυκνότητας που είχε επιτευχθεί, κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του όσο και από το ρυθμό της απώλειας οστού που είχε κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τη διαμόρφωση της οστικής πυκνότητας, όπως είναι οι γενετικοί παράγοντες, οι ορμόνες, η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα και μάλιστα, σε κάθε φάση της ζωή του ανθρώπου. Οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση οστεοπόρωσης διακρίνονται σε κύριους και δευτερεύοντες.
Κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι:
Advertisment
1 . Η ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα.
2. Ο αυξημένος ρυθμός οστικής απώλειας.
Δευτερεύοντες παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι:
1. H εμμηνόπαυση στις γυναίκες.
2. Ανεπαρκής πρόσληψη αλλά και απορρόφηση ασβεστίου.
3. Απουσία άσκησης.
4. Αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών (κρεατοφαγία), διότι αυξάνει την αποβολή ασβεστίου από τα ούρα.
5. Το κάπνισμα.
6. Κατάχρηση αλκοόλ.
7. Κατάχρηση σε καφέ και τσάι, επειδή προκαλούν ασβεστιουρία.
8. Λήψη στεροειδών, όπως π.χ. η κορτιζόνη
9. Το φύλο. Η οστεοπόρωση είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
10. Οικογενής προδιάθεση.
11. Ανεπαρκής Βιταμίνη D.
Δυστυχώς, τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η ασθένεια έχει ήδη προχωρήσει αρκετά, οπότε το καλύτερο είναι να αποφεύγετε τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.