Όσον αφορά στη μαγειρική, κάποιοι περηφανεύονται ότι είναι οι καλύτεροι σεφ, άλλοι καίνε ό,τι αγγίζουν και οι υπόλοιποι ανήκουν κάπου στη μέση. Ανεξαρτήτως του πού βρίσκεστε στο φάσμα της μαγειρικής, υπάρχουν ορισμένα λάθη που όλοι μπορεί να κάνουμε στην κουζίνα μας και κάνουν το φαγητό μας λιγότερο υγιεινό.
9 συχνά λάθη στη μαγειρική που κάνουν το φαγητό μας ανθυγιεινό
Χρησιμοποιούμε τα λάθος λιπαρά
Ποια είναι τα πιο υγιεινά λιπαρά για τη μαγειρική; Το ελαιόλαδο, το βούτυρο ή το λάδι καρύδας; Εξαρτάται, επειδή όλα αυτά τα είδη λαδιού έχουν διαφορετικά σημεία καπνού – δηλαδή θερμοκρασία κατά την οποία αρχίζουν να καίγονται – και μόλις αρχίσουν να «καπνίζουν», τα λιπαρά διασπώνται και μπορεί να απελευθερώσουν βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον αέρα. Επίσης, είναι πιθανό να προσθέτετε πολύ ποσότητα λαδιού στο μαγείρεμα. Βεβαιωθείτε ότι βάζετε τη μικρότερη ποσότητα που μπορείτε ώστε να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες (τα περισσότερα πιάτα χρειάζονται περίπου 2 κουταλιές).
Advertisment
Υπερθερμαίνουμε τα υγιεινά λιπαρά
Τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνού είναι καλύτερα για σαλάτες ή για προσθήκη σε ήδη μαγειρεμένο φαγητό – αλλά όχι για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Ορισμένα λάδια, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να καταστραφούν όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες πάνω από το σημείο καπνού τους.
Τηγανίζουμε τα γεύματά μας
Μπορεί να είναι αρκετά νόστιμο, αλλά η κατανάλωση τηγανητού φαγητού συχνά δεν είναι καθόλου καλή για την υγεία μας. Και πολλές φορές μετατρέπουμε υγιεινό φαγητό όπως άπαχο κρέας και λαχανικά σε ανθυγιεινά πιάτα γεμάτα trans λιπαρά. Προσπαθήστε να μειώσετε τη χρήση του κλασικού τηγανιού και χρησιμοποιήστε περισσότερο το φούρνο ή τον ατμό.
Καίμε το κρέας
Αν και το ωμό κρέας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, το καμένο κρέας επίσης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Το υπερβολικό ψήσιμο ή καψάλισμα μπορεί να παράξει συστατικά όπως ετεροκυκλικές αμίνες (HCA) και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH) που βλάπτουν το ανθρώπινο DNA. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως όταν μεταβολίζονται, αυτά τα στοιχεία μπορούν να ενεργοποιήσουν ένζυμα που συνδέονται με καρκίνο. Γι’ αυτό αποφεύγετε να μαγειρεύετε φαγητό για αρκετή ώρα πάνω από φλόγα ή καυτή μεταλλική επιφάνεια, γυρίστε το κρέας συχνά κατά το μαγείρεμα και αφαιρέστε τα καψαλισμένα σημεία μετά.
Advertisment
Προσθέτουμε πολύ αλάτι
Οι επιστήμονες συστήνουν το ανώτερο ημερήσιο όριο κατανάλωσης αλατιού την ημέρα στα 2,300 mg, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι. Ο μέσος ενήλικας όμως καταναλώνει πάνω από 3,400 mg. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γευστικοί μας κάλυκες απευαισθητοποιούνται στη γεύση του αλατιού και χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του αλατιού το λαμβάνουμε ανυποψίαστοι από τις επεξεργασμένες τροφές.
Προσθέτουμε πολλή ζάχαρη
Οι φυσικές μορφές σακχάρου, όπως το μέλι, είναι σίγουρα καλύτερες, αλλά μπορούν και πάλι να εκτοξεύσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης με παρόμοιο τρόπο όπως και η επεξεργασμένη ζάχαρη. Γι΄ αυτό και εκτός από τις πηγές στις οποίες αναζητάμε το γλυκό, χρειάζεται να προσέχουμε και την ποσότητα.
Επιλέγουμε επεξεργασμένο κατεψυγμένο φαγητό για τα καθημερινά μας γεύματα
Είναι δελεαστικό να επιλέγουμε ένα κατεψυγμένο γεύμα που υπόσχεται να είναι έτοιμο σε μόλις λίγα λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας τις κουραστικές, στρεσογόνες εργασιακές ημέρες. Αυτές οι τροφές όμως περιέχουν συντηρητικά, χημικές ουσίες, αλλά και επιπλέον ζάχαρη και αλάτι. Είναι καλύτερο να βράσετε στον ατμό λίγα λαχανικά ή να κάνετε μια γρήγορη ομελέτα, παρά να επιλέγετε τέτοιες λύσεις συχνά.
Πίνουμε αλκοόλ καθώς μαγειρεύουμε
Εκτός κι αν πίνετε με γεμάτο στομάχι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση κρασιού με άδειο στομάχι μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα του σακχάρου σας στο αίμα. Επίσης, ίσως να έχετε παρατηρήσει πως όσο περισσότερο περιμένετε να φάτε μετά το πρώτο ποτό, τόσο πιο πεινασμένοι νιώθετε, κάτι που πιθανώς να οδηγεί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.
Επιλέγουμε συνεχώς προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά
Υπήρχε μια εποχή κατά την οποία οι ειδικοί πίστευαν ότι τα λιπαρά ήταν ο μοναδικός εχθρός. Αλλά ευτυχώς αυτή η εποχή έχει περάσει. Από τότε έχουμε μάθει ότι υπάρχουν ορισμένα λιπαρά που μας κάνουν καλό. Για παράδειγμα, το αβοκάντο και τα ψάρια είναι γεμάτα καλά λιπαρά. Και τώρα οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι η μη προσθήκη υγιεινών λιπαρών στη διατροφή και τη μαγειρική μας είναι λάθος τακτική.
Με πληροφορίες από thehealthy.com