,

Πώς να αντιμετωπίσουμε τη λεκτική κακοποίηση και τις βλαβερές της επιπτώσεις

Η λεκτική κακοποίηση συνιστά έναν τρόπο να πληγώνουμε τους άλλους, χρησιμοποιώντας λέξεις ή τη σιωπή ως εργαλείο. Σε αντίθεση με την σωματική κακοποίηση, η

Πώς να αντιμετωπίσουμε τη λεκτική κακοποίηση και τις βλαβερές της επιπτώσεις

Η λεκτική κακοποίηση συνιστά έναν τρόπο να πληγώνουμε τους άλλους, χρησιμοποιώντας λέξεις ή τη σιωπή ως εργαλείο. Σε αντίθεση με την σωματική κακοποίηση, η λεκτική δεν μας προκαλεί ραγίσματα, μαυρισμένα μάτια ή μελανιές. Κι όμως μπορεί να μας τραυματίσει το ίδιο βαθιά συναισθηματικά και συχνά οδηγεί στην εμφάνιση φόβου, άγχους, απόγνωσης ή κατάθλιψης.

Ο μόνος βέβαιος τρόπος να λήξουμε την λεκτική κακοποίηση είναι να απομακρυνθούμε εντελώς από τον θύτη. Αλλά αυτό προϋποθέτει το να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε την κακοποίηση, και ακόμα κι αν έχετε αναγνωρίσει το πρόβλημα, εξωτερικοί παράγοντες όπως οικονομικά ζητήματα, μικρά παιδιά ή κοινός εργασιακός χώρος δυσκολεύουν την (τουλάχιστον μόνιμη) απομάκρυνση από την κατάσταση.

Advertisment

Αν δεν μπορείτε να αφήσετε πίσω σας τον θύτη για οποιοδήποτε λόγο, σκοπός σας είναι να μειώσετε τις βλαβερές συνέπειες της κακοποίησης όσο μπορείτε. Τα παρακάτω βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιδράσετε με τον καλύτερο τρόπο έστω και προσωρινά, μέχρι να μπορέσετε να απομακρυνθείτε.

Πώς να αντιμετωπίσουμε τη λεκτική κακοποίηση και τις βλαβερές της επιπτώσεις

Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε την κακοποίηση

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε την κακοποίηση ως είναι. Η λεκτική κακοποίηση μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Οι πιο εύκολα αναγνωρίσιμες μορφές της περιλαμβάνουν τις βωμολοχίες, τις προσβολές και τα ακραία ξεσπάσματα θυμού. Οι δυσκολότερα αναγνωρίσιμες μορφές περιλαμβάνουν την υποτίμηση, τον χλευασμό, την γελοιοποίηση, τις αδιάκριτες ερωτήσεις, τον σαρκασμό, την εμπρόθετη σιωπή, την ακατάλληλη κριτική και τις επιθέσεις.

Αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις μορφές λεκτικής κακοποίησης είναι ότι οι λέξεις, ή η σιωπή, χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν το άλλο άτομο με έναν τρόπο που θα το πληγώσει συναισθηματικά, αν δεν είστε βέβαιοι για το αν σας ασκούν τέτοια κακοποίηση, το πιθανότερο είναι η απάντηση να είναι θετική.

Advertisment

Αν οι λέξεις του θύτη σας πληγώνουν συνέχεια, βρίσκεστε σχεδόν σίγουρα σε μια λεκτικά κακοποιητική σχέση. Αν συνεχώς νιώθετε σύγχυση από τις παρατηρήσεις του/της συντρόφου σας, τότε σας ασκείται λεκτική κακοποίηση.

Αποκρινόμαστε δυναμικά

Το επόμενο βήμα είναι να επιχειρήσετε να αλλάξετε την κατάσταση, γνωστοποιώντας στον θύτη σας ότι έχετε αντιληφθεί τι κάνει. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται σε ακραία άγνοια και μια απλή συζήτηση να μπορέσει να λήξει το ζήτημα. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η απλή προσέγγιση δεν λειτουργεί.

Συνήθως υπάρχει ένα μοτίβο κακοποίησης και δεν μπορεί απλά να σπάσει με μια συζήτηση. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να δείχνετε στον θύτη τι κάνει κάθε φορά που το κάνει. Αν είστε εσείς ο στόχος, μην μένετε στο περιεχόμενο του τι λέγεται. Μην το ακούτε καν. Και σίγουρα μην προσπαθήσετε να του εξηγήσετε τι δεν πρέπει να κάνει ή πού κάνει λάθος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να μιλήσετε μαζί του με βάση τη λογική.

Αντί για τη χρήση λογικής, πείτε του με αυστηρή και δυναμική φωνή να σταματήσει αυτό που κάνει. Πείτε «Σταμάτα τώρα!» ή «Σταμάτα τώρα αυτό που κάνεις». Αν τίποτα από αυτά δεν λειτουργήσει, μην επιμείνετε, αποχωρήστε από το δωμάτιο.

Απομακρυνθείτε από τον θύτη

Αν δεν είστε σε θέση να απομακρυνθείτε μόνιμα από αυτόν/ή, βρείτε τρόπους να το διαχειριστείτε μέχρι να μπορέσετε να φύγετε. Προσπαθήστε να ανεξαρτητοποιηθείτε όσο μπορείτε και συνεχίστε να αποκρίνεστε με δυναμισμό σε κάθε περιστατικό. Για να προστατεύσετε την συναισθηματική και σωματική σας υγείας, περάστε χρόνο μακριά από αυτό το άτομο, όσο περισσότερο μπορείτε. Πηγαίνετε βόλτες, πάρτε τα παιδιά στο πάρκο, ζητήστε από έναν φίλο να σας συναντήσει έξω, επισκεφθείτε την οικογένειά σας κλπ.

Δεν κρατάμε την κακοποίηση μυστικό

Η λεκτική κακοποίηση δεν αφήνει εμφανή σημάδια και οι άλλοι δυσκολεύονται να την εντοπίσουν. Οι θύτες συνηθίζουν να ασκούν αυτή τη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τείνουν να είναι γοητευτικοί για τον έξω κόσμο και γίνονται άλλοι άνθρωποι όταν μένετε μόνοι.

Γι’ αυτό χρειάζεται να το εμπιστευθείτε στους ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Μπορεί να φοβάστε ότι δεν θα σας πιστέψουν ή μπορεί να νιώθετε τύψεις. Μην επιτρέπετε σε κανέναν από αυτούς τους λόγους να σας εμποδίσουν να ζητήσετε βοήθεια από τους άλλους. Οι άνθρωποι που εμπιστεύεστε θα σταθούν στο πλάι σας. Αν όχι, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/the-mysteries-love/202009/how-deal-verbal-abuse

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση