Για να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι περιοριστικές πεποιθήσεις, δείτε μια πρακτική των ανθρώπων στην Ινδονησία: για να πιάσουν τους πιθήκους, βάζουν ένα πορτοκάλι μέσα σε μια μεγάλη κολοκύθα που έχει μια μικρή τρύπα. Ο πίθηκος μυρίζει το πορτοκάλι και περνάει το χέρι του μέσα από την τρύπα της κολοκύθας. Αλλά όταν πιάσει το πορτοκάλι, η χούφτα του, που κρατά το φρούτο, δεν χωράει να βγει από την τρύπα. Παρ’όλα αυτά δεν αφήνει το πορτοκάλι και έτσι μένει κολλημένος εκεί…και φυσικά τον πιάνουν.
Όπως ο πίθηκος, έτσι κι εμείς παραμένουμε μπλοκαρισμένοι, προσκολλημένοι σε κάποιες πεποοιθήσεις μας, οι οποίες μας φυλακίζουν, περιορίζουν τις δυνατότητές μας και διαστρεβλώνουν τις σχέσεις μας. Θα μπορούσαμε απλώς να σταματήσουμε να τις πιστεύουμε για να απελευθερωθούμε, αλλά δεν το κάνουμε. Εμμένουμε σε αυτές, αδυνατώντας να τις εγκαταλείψουμε.
Advertisment
Οι πεποιθήσεις που σας περιορίζουν είναι κάποιες απόψεις που είχατε από παλιά, ίσως και ανέκαθεν, επειδή αυτό σας έλεγαν πάντα οι άλλοι ή επειδή οι προηγούμενες εμπειρίες σας σας έχουν πείσει ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Αυτές οι πεποιθήσεις όμως σας εμποδίζουν να προχωρήσετε και να δείξετε εμπιστοσύνη (στην ικανότητά σας να τα καταφέρετε, στον μέλλον, στον άλλο κ.λ.π.). Δείτε κάποιες περιοριστικές πεποιθήσεις που είναι πολύ συχνές:
- Είμαι φτιαγμένος για να μείνω μόνος/η μου.
- Η σχέση του ζευγαριού πεθαίνει μόλις γεννηθεί το πρώτο παιδί.
- Δεν αξίζω να με αγαπούν, κανένας δεν με αγαπά για πολύ.
- Οι άλλοι δεν ξέρουν ποιος/α στ’αλήθεια είμαι. Αν ήξεραν, θα απογοητεύονταν.
- Ο έρωτας διαρκεί τρία χρόνια, ο γάμος κρατά το πολύ επτά χρόνια.
Και άλλα πολλά.
Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι είστε σκληροί και ανθεκτικοί, δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι πεποιθήσεις αποτελούν εμπόδιο στη ζωή σας και σας κάνουν δυστυχισμένους.
Μην ξεχνάτε, εσείς δεν είστε οι σκέψεις σας. Οι σκέψεις δεν είναι παρά μόνο σκέψεις, όχι γεγονότα.
Το ότι πιστεύετε βαθιά σε κάτι, ακόμα κι αν επαληθεύτηκε στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει και σήμερα. Ξεχάστε λοιπόν για μια στιγμή τις πεποιθήσεις σας, επειδή δεν αποδεικνύουν τίποτα, δεν σας διδάσκουν τίποτα και δεν σας βοηθούν σε τίποτα.
Advertisment
Τι να κάνετε
Καταγράψτε στο ημερολόγιό σας όλες σας τις πεποιθήσεις που αφορούν τον εαυτό σας, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη, το ζευγάρι, τη σεξουαλικότητα, τη γοητεία, την επιθυμία, τον γάμο, την πίστη, τους άντρες, τις γυναίκες κ.ο.κ.
Αναρωτηθείτε αν η καθεμιά πεποίθησή σας περιορίζει την ικανότητά σας να συνδέεστε με τους άλλους, να αγαπάτε, να επιθυμείτε, να ζείτε ως ζευγάρι, να εμπιστεύεστε τον άλλο, να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.
Στη συνέχεια, δίπλα σε κάθε πεποίθησή σας γράψτε τη θετική της εκδοχή, μια καλοπροαίρετη άποψη η οποία θα σας ενθαρρύνει, θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε μπροστά και να νιώσετε ευτυχείς. Προσπαθήστε μάλιστα να βρείτε επιχειρήματα αντικειμενικά και ακλόνητα που να στηρίζουν αυτή τη θετική δήλωση.
Μη διστάζετε να επαναλαμβάνετε τακτικά αυτή την άσκηση με τις ίδιες πεποιθήσεις ή με άλλες που θα έχουν εμφανιστεί εν τω μεταξύ, και να ασκείστε έτσι στην αμφισβήτησή τους βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο. Θα διαπιστώσετε ότι οι αρνητικές περιοριστικές πεποιθήσεις σας θα αρχίσουν να περιορίζονται και ότι το μυαλό σας θα αποκτήσει σταδιακά τη συνήθεια να λειτουργεί θετικά.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Bernard Geberowicz «Νίκησε τη Ζήλια» από τις εκδόσεις Πεδίο. Δείτε περισσότερα εδώ