Στον κόσμο των δημοφιλών συμβουλών για σχέσεις, το «αγαπήστε τον εαυτό σας, αλλιώς κανείς άλλος δεν μπορεί να σας αγαπήσει» λέγεται τόσο συχνά, που έχει φτάσει σε σημείο κλισέ. Είναι η συμβουλή που μας δίνουν οι καλοπροαίρετοι φίλοι όταν η αυτοεκτίμησή μας έχει τσακιστεί μετά από έναν χωρισμό ή μια απόλυση.
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι κάτι επαναλαμβάνεται συχνά δεν αφαιρεί από την αξία του. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση να αγαπήσουμε κάποιον όταν εκείνος/η παραλύει από την εξαιρετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση ή έλλειψη αυτοαγάπης του/της.
Advertisment
Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να ξέρουμε πώς να αγαπάμε τον άλλο για να χτίσουμε και να διατηρήσουμε μια υγιή σχέση, και αυτό ξεκινά από τον εαυτό μας. Ακούμε συχνά πώς οι ναρκισσιστές μπορούν να σαμποτάρουν τις σχέσεις τους, αλλά κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να κάνει εξίσου μεγάλη ζημιά στις σχέσεις.
Οι άνθρωποι που αρνούνται στον εαυτό τους την αγάπη και αγαπούν υπερβολικά τον/τη σύντροφό τους, μπορεί να οδηγηθούν σε μια συνεξαρτητική σχέση. Εφόσον τους αγαπάμε, θέλουμε να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν πράγματα όπως αυτό – τη χαμηλή τους αυτοπεποίθηση ή τη χαμηλή τους αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, καλώς ή κακώς, πρόκειται για εσωτερικές αλλαγές που μόνο ο/η σύντροφος μπορεί πραγματικά να κάνει, οπότε η αναγνώριση των ορίων μας είναι ζωτικής σημασίας.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε αν αγαπάμε κάποιον που δυσκολεύεται να αγαπήσει τον εαυτό του; Ειδικοί στα θέματα σχέσεων και συμβουλευτικοί ψυχολόγοι μιλούν στη huffpost γι’ αυτό το δύσκολο ζήτημα.
Advertisment
Πρώτον, αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα προβλήματα κάποιου άλλου
Το να αισθάνεστε καλά (ή άσχημα) με τον εαυτό σας είναι μια εσωτερική υπόθεση. Οι σπόροι της αυτο-αποστροφής φυτεύονται συνήθως νωρίς στη ζωή και είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, δήλωσε η Shari Foos, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. Είναι εφικτό, αλλά είναι το ίδιο το άτομο που πρέπει να καταβάλλει την μεγαλύτερη προσπάθεια.
Δεν μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα κάποιου άλλου, αλλά μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να το επισημάνουμε με αγάπη. Είναι επίσης απαραίτητο να μοιραστούμε τις δικές μας δυσκολίες, τόσο ξεχωριστά από τις δικές τους όσο και τον αντίκτυπο που έχουν τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές τους σε εμάς. Αυτό δίνει στον σύντροφό μας την ευκαιρία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να βάλει τον εαυτό του στην άκρη και να είναι πραγματικά εκεί για εμάς.
Επιπροσθέτους, μπορείτε να τους δώσετε να καταλάβουν μέσα από μια σειρά συζητήσεων πώς η σκέψη και η συμπεριφορά τους σας επηρεάζει. Πείτε κάτι όπως «Είναι πραγματικά δύσκολο να σε αγαπώ όταν δεν βλέπεις τίποτα θετικό στον εαυτό σου» ή «Θέλω να ζητήσεις βοήθεια για να αλλάξεις τον τρόπο που αισθάνεσαι για τον εαυτό σου, γιατί η έλλειψη φιλικών σχέσεων και η εξάρτησή σου αποκλειστικά από εμένα με πνίγει».
Γινόμαστε καθρέφτης τους
Το άτομο που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση θα ασχοληθεί με έναν ατελείωτο κατάλογο πραγμάτων που πάνε στραβά στη ζωή του: Ποτέ δεν θα πάρουν την προαγωγή στην εργασία τους επειδή δεν είχαν τα προσόντα ούτε γι’ αυτή που κάνουν τώρα, μισούν το πόσο αμήχανοι είναι στα πάρτι, ποτέ δεν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες που είχαν θέσει για τον εαυτό τους στην παιδική ή τη φοιτητική τους ηλικία.
Ως σύντροφός τους, έχουμε τη μοναδική ικανότητα να επισημάνουμε όλα όσα είναι θετικά, καλά και αξιαγάπητα πάνω τους. Καθώς το κάνουμε αυτό, δηλώνουμε πώς αυτά διαμορφώνουν τον τρόπο που τους βλέπουμε.
Αυτό που κάνουμε είναι να υποδεικνύουμε στο/στη σύντροφό μας αυτό που στη συνέχεια χρειάζεται να μάθει να σκέφτεται για τον εαυτό του. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Είσαι πολύ καλός στη διαχείριση των χρημάτων. Είναι ένα από τα πράγματα που αγαπώ σε σένα». Δεν χρειάζεται να κάνουμε απλώς κομπλιμέντα για συμπεριφορές. Συγχαρείτε τους και για προσωπικά χαρακτηριστικά τους: «Η ειλικρίνεια και η ακεραιότητα είναι τόσο σπάνιες στον κόσμο – μου αρέσει που τα διαθέτεις και τα δύο».
Δεν φοβόμαστε να ασκούμε κριτική ή να μιλάμε όταν προκύπτουν προβλήματα στη σχέση
Σε μια σχέση, είναι σημαντικό να ζητάμε αυτό που χρειαζόμαστε, αλλιώς είναι πιθανό να μην το πάρουμε ποτέ. Μην αφήνετε το φόβο σας να σας εμποδίσει, το φόβο ότι θα αναστατώσετε την ταλαντευόμενη αυτοεκτίμηση του συντρόφου σας. Είναι ωραίο να επαινούμε τα πράγματα που κάνουν καλά και να εκτιμάμε τις καλές τους πράξεις, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της σχέσης να μην παραλείπουμε όσα δεν πάνε καλά.
Βέβαια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πιθανότατα η πρώτη αντίδραση θα είναι ακραία. Αν αντιμετωπίσετε την αντίδρασή τους αυτή με ψυχραιμία αντί για ενοχές, θα είναι καλό και για τους δυο σας.
Όμως, αν κάνετε πίσω ή βάλετε νερό στο κρασί σας, κανείς από τους δύο δεν θα εξελιχθεί και είναι πιθανό να νιώσετε απλώς εξαντλημένοι και αγανακτισμένοι, με τον κίνδυνο να συσσωρευτεί μια αχρείαστη πικρία. Σε περίπτωση που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την κατάσταση, είναι καλό να προτείνουμε κάποιες συνεδρίες σε έναν ειδικό ψυχοθεραπευτή ή σύμβουλο ζεύγους.
Πηγή:
www.huffpost.com/entry/how-to-love-someone-who-doesnt-love-themselves