,

Πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων – Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Πώς να παίρνουμε μικρότερες αποφάσεις - Στρατηγικές διευκόλυνσης

Πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων - Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό

Η πανδημία έχει αλλάξει τον καθένα μας με τρόπους που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πλήρως. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, ένας τομέας που έχει επηρεάσει είναι η ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις.

Από τους 3.035 Αμερικανούς ενήλικες που έλαβαν μέρος, το 32% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να πάρει βασικές αποφάσεις, όπως τι να φορέσει το πρωί ή τι να φάει το βράδυ, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη υψηλότερο για τους νέους ενήλικες και τους γονείς με μικρά παιδιά.

Advertisment

Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή η πανδημία ήρθε με πολλές εξαντλητικές προκλήσεις στη λήψη αποφάσεων, σημειώνει η APA (Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία). Η επακόλουθη κόπωση από την απόφαση που νιώθουν πολλοί από εμάς είναι απολύτως φυσιολογική. Η κόπωση των αποφάσεων είναι συνήθως σημάδι άγχους ή ψυχικής κόπωσης, όπως είδαμε στην πανδημία, οπότε πιθανότατα συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι κάτι είναι φυσιολογικό δεν σημαίνει ότι είναι και ωφέλιμο. Ως αποτέλεσμα αυτής της κόπωσης, οι δεξιότητές σας για τη λήψη αποφάσεων μειώνονται. Η κόπωση των αποφάσεων θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, επειδή μπορεί να σας οδηγήσει στο να παίρνετε αποφάσεις που στην πραγματικότητα δεν είναι προς το συμφέρον σας ή να αποφεύγετε να παίρνετε αποφάσεις για πράγματα στη ζωή σας που είναι σημαντικά και/ή χρονικά ευαίσθητα.

Πώς να παίρνουμε μικρότερες αποφάσεις – Στρατηγικές διευκόλυνσης

1. Προγραμματίζουμε

Το να προλαμβάνουμε και να σχεδιάζουμε εκ των προτέρων είναι μια πολύ χρήσιμη στρατηγική για να μετριάσουμε την κόπωση από τις αποφάσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να αφιερώνουμε χρόνο την Κυριακή για να προγραμματίσουμε τα γεύματα της εβδομάδας ή να ετοιμάζουμε τα ρούχα που θα φορέσουμε την επόμενη μέρα στην εργασία από το προηγούμενο βράδυ.

Advertisment

2. Κάνουμε επιλογές όταν αισθανόμαστε καλά

Οι στρεσογόνες στιγμές μας καλούν να δώσουμε πραγματικά προσοχή στο τι χρειάζεται το σώμα μας. Σημειώνετε ποιες ώρες της ημέρας αισθάνεστε πιο θετικά και έχετε περισσότερη ενέργεια και πότε η διάθεσή σας τείνει να κάνει βουτιά. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρονικών περιόδων που αισθάνεστε ξεκούραστοι και καθαροί, εκμεταλλευτείτε τη δυναμική και πάρτε μικρές αποφάσεις. Με το να βγάλετε αυτές τις αποφάσεις από τη μέση, θα μειώσετε την αναβλητικότητα και το άγχος που μπορεί να την συνοδεύει. Εξάλλου, το να μην πάρετε μια απόφαση για κάτι είναι από μόνο του μια επιλογή -και όχι πάντα η πιο υγιής.

3. Κρατάμε τα πράγματα σε μια προοπτική

Όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να σπαταλά χρόνο και ψυχική ενέργεια σε μια σχετικά ασήμαντη απόφαση, μπορούμε να μας υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση αυτή έχει περιορισμένες συνέπειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο όπως το κέρμα ή να ακολουθήσουμε την πρώτη μας σκέψη για να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε ενέργεια για τη λήψη αποφάσεων είναι να ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Την επόμενη φορά που θα κολλήσετε σε μια απόφαση μικρής σημασίας, δοκιμάστε να κοιμηθείτε ένα βράδυ πριν πάρετε την τελική απόφαση, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει στο να αποσυμπιεστείτε από το άγχος.

Πώς να παίρνουμε μεγαλύτερες αποφάσεις – Στρατηγικές διευκόλυνσης

1. Καταγράφουμε τις σκέψεις μας

Όταν αισθάνεστε κολλημένοι σχετικά με μια μεγαλύτερη απόφαση, αφιερώστε χρόνο για να ξεκαθαρίσετε τι σας τραβά προς κάθε κατεύθυνση, γράφοντας μια απλή λίστα με τα υπέρ και τα κατά. Ακόμα αισθάνεστε κολλημένοι μετά από αυτό; Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις ημερολογίου για να διερευνήσετε πώς κάθε επιλογή ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις αρχές σας:

– Ταιριάζει κάποια απόφαση περισσότερο με τις αξίες μου ή το μακροπρόθεσμο όραμά μου;

– Υπάρχει κάτι που επηρεάζει την απόφασή μου και δεν θέλω απαραίτητα να με επηρεάσει, όπως ο φόβος ή η γνώμη κάποιου άλλου;

– Τι θα χρειαζόμουν για να είναι πιο ξεκάθαρη η απόφασή μου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση; (Ανάλογα με την απάντηση, αυτό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα επόμενα βήματά σας, τα οποία μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες για το Χ, το Ψ ή το Ζ).

2. Δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο και χώρο

Αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε εντελώς αβέβαιοι αφού εξερευνήσετε τις επιλογές σας και το πώς αυτές ευθυγραμμίζονται με ό,τι είναι σημαντικό για εσάς, ίσως απλά χρειάζεστε περισσότερο χρόνο. Δώστε λοιπόν περισσότερο χώρο για να «καθίσετε» με την απόφαση χωρίς να την πιέσετε και δείτε αν μπορείτε να αξιοποιήσετε κάποια εσωτερική γνώση. Αν δεν σας έρθει τίποτα, δώστε του χώρο. Ο χρόνος θα σας καθοδηγήσει. Οι αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή δεν πρέπει να λαμβάνονται παρορμητικά και απαιτούν χρόνο για να ταξινομήσουμε τα πρακτικά και συναισθηματικά δεδομένα και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/pandemic-decision-making-research

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της συναισθηματικής νοημοσύνης
Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω τις συνήθειές μου; Οι λόγοι πίσω από την αντίσταση και πώς να τα καταφέρουμε
Η ύπαρξη δύο αξιόπιστων ανθρώπων στη ζωή μας είναι το μυστικό της ευτυχίας
Άγχος και αγοραφοβία: Το τραύμα, το σώμα και τα εμπόδια πίσω από την αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση