Η περίοδος των διακοπών είναι συνήθως μια χαρούμενη περίσταση, αλλά πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κάπως δυσάρεστα αμέσως μετά τις γιορτές. Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή την περίεργη θλίψη;
Η κακή διάθεση ή η μελαγχολία είναι συχνά προσωρινές και δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποια συγκεκριμένη αιτία. Η θλίψη είναι μια πιο μακροχρόνια κατάσταση κακής διάθεσης, κενού και αδιεξόδου που μπορεί να μείνει στους ανθρώπους για εβδομάδες ή μήνες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Advertisment
Ένας λόγος για τον οποίο αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται έτσι σχετίζεται με τους στόχους. Ο καθορισμός στόχων και η προσπάθεια για την επίτευξή τους είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη. Η επιδίωξη της επίτευξης ενός στόχου κρατά τους ανθρώπους παρακινημένους, ενθουσιασμένους και ευτυχισμένους. Το πιο σημαντικό είναι ότι το να έχουμε στόχους και να βλέπουμε την πρόοδο προς αυτούς μπορεί να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα, όπως ο ενθουσιασμός ή η υπερηφάνεια, γι’ αυτό και η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι τόσο συναρπαστική.
Η οργάνωση συναντήσεων, η διακόσμηση του σπιτιού, ο προγραμματισμός του δείπνου – όλες αυτές οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην εκπλήρωση του στόχου των ευχάριστων Χριστουγέννων. Το πρόβλημα με τους στόχους είναι ότι όταν επιτυγχάνονται, μας αφήνουν μετά ένα περίεργο συναίσθημα μελαγχολίας.
Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να δημιουργήσουμε έναν άλλο στόχο. Η επινόηση ενός συναρπαστικού στόχου για τον Ιανουάριο ή το νέο έτος μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την ενίσχυση της ευεξίας σας. Αλλά το να θέσετε στόχους δεν είναι αρκετό για να αποτινάξετε το αρνητικό συναίσθημα. Χρειάζεται να φροντίσετε και το σώμα σας.
Advertisment
Ένα υγιές σώμα…
Η επίδραση που έχει το σώμα στο νου μπορεί επίσης να συνεισφέρει σε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που έρχεται μετά τα Χριστούγεννα. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι παίρνουν μισό με ένα κιλό κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να χάσουμε αυτό το νεοαποκτηθέν βάρος.
Ταυτόχρονα, η υπερκατανάλωση τροφής συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα διάθεσης. Για να σας βοηθήσει να πάρετε τον έλεγχο του βάρους σας και να αποφύγετε τη συσσώρευση περιττών κιλών, η έρευνα δείχνει ότι το να ζυγίζεστε τακτικά ή να νηστεύετε κατά διαστήματα μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο και να διατηρήσετε το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Εντούτοις, η αύξηση του βάρους δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μετά τα Χριστούγεννα. Οι άνθρωποι αλλάζουν σημαντικά τις συνήθειές τους: τρώνε περισσότερο, πίνουν περισσότερο και κοιμούνται περισσότερο. Πίνουν κατά μέσο όρο διπλάσια ποσότητα αλκοόλ από ό,τι συνήθως. Επίσης, οι συνήθειες του ύπνου τείνουν να αλλάζουν, με τους ανθρώπους να κοιμούνται κατά μέσο όρο 5% περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας.
Για να νιώσετε λιγότερη θλίψη μετά τα Χριστούγεννα, είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια νέα, πιο υγιεινή ρουτίνα. Για παράδειγμα, η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα σκέψης και λογικής (γνωστική λειτουργία). Επίσης, μειώνει τη φλεγμονή και το αποτέλεσμα είναι πιο εμφανές και διαρκές από το να ακολουθήσετε μια συμβατική δίαιτα, όπως μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων ή μικρότερων μερίδων. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση.
Το «φαινόμενο του Σαββατοκύριακου»
Το αίσθημα θλιψης μπορεί επίσης να σχετίζεται με το «φαινόμενο του Σαββατοκύριακου» και το «φαινόμενο της μπλε Δευτέρας (Blue Monday)». Η διάθεσή μας ανεβαίνει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λόγω της μεγαλύτερης αυτονομίας (έλεγχος των δραστηριοτήτων του ατόμου) και της σύνδεσης με τους άλλους. Όμως η διάθεση επιδεινώνεται σημαντικά μόλις τελειώσει το Σαββατοκύριακο. Ένα παρόμοιο φαινόμενο εμφανίζεται για ορισμένους στο τέλος των Χριστουγέννων, ιδίως για εκείνους που πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους αμέσως μετά. Οι σκέψεις ότι τα Χριστούγεννα τελείωσαν και ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην παλιά ρουτίνα μπορεί να υποκινήσουν το αίσθημα θλίψης.
Πολλές δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και ελπίδα, αντί για φόβο ή ανησυχία. Μια τέτοια δραστηριότητα είναι η άσκηση «ο καλύτερος δυνατός εαυτός», όπου φαντάζεστε τον εαυτό σας σε ένα μέλλον στο οποίο όλα έχουν εξελιχθεί όπως τα θέλατε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των θετικών συναισθημάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό κάνουν λιγότερο συχνές επισκέψεις στο γιατρό τους 5 μήνες αργότερα.
Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους αισθανόμαστε δυσάρεστα, αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίσουμε το αίσθημα της έλλειψης στόχου και της κακής διάθεσης. Μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, την άσκηση, την κατανάλωση θρεπτικής τροφής, τον προγραμματισμό, ή απλά να καθίσουμε μαζί με το συναίσθημα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτό είναι που αισθανόμαστε είναι ΟΚ να το νιώθουμε έτσι – πολλοί άλλοι αισθάνονται το ίδιο. Εξάλλου, η ευεξία είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Αύριο είναι μια άλλη μέρα.
Πηγή:
theconversation.com/why-do-we-feel-so-blah-after-christmas