, ,

Πώς ο τρόπος που αναπνέουμε μπορεί να επηρεάσει το δέρμα μας

Η συζήτηση για τη σχέση αναπνοής-δέρματος δεν είναι καινούργια και εδώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον παράγοντα της ενυδάτωσης.

Πώς ο τρόπος που αναπνέουμε μπορεί να επηρεάσει το δέρμα μας

Ο τρόπος που αναπνέουμε μπορεί να επηρεάσει την ανοσία, τον ύπνο και την υγεία του εντέρου μας – σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνεται όπως φαίνεται και το δέρμα μας. Η μύτη λειτουργεί ως φίλτρο, καθώς οι θύλακες των τριχών στη μύτη σας είναι σε θέση να «κοσκινίζουν» τον αέρα με κάθε εισπνοή, εμποδίζοντας τη σκόνη και τα βακτήρια να φτάσουν στους πνεύμονές σας. Το στόμα μας, από την άλλη πλευρά, δεν διαθέτει το ίδιο σύστημα φιλτραρίσματος. Υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα αέρα που περνά και πηγαίνει κατευθείαν στους πνεύμονες.

Αυτή η μεγάλη ποσότητα αέρα είναι επίσης ταχύτερη και πιο ξηρή, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια τέλεια αιτία για αφυδάτωση: Καθώς τα φορτία του ξηρού αέρα περνούν μέσα από τους πνεύμονές σας χωρίς αυτό το απαραίτητο φιλτράρισμα, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν καθαρή απώλεια νερού 42% μόνο από την αναπνοή από το στόμα. Θεωρητικά, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να ξυπνήσετε το πρωί με ξηρό στόμα ή σκασμένα χείλη, ειδικά αν συνηθίζετε να κοιμάστε με το στόμα σας ανοιχτό.

Advertisment

Αλλά ας πάμε πίσω για λίγο. Πώς γίνεται το άλμα από την απώλεια νερού σε ολόκληρο το σώμα στην αφυδάτωση του δέρματος; Μελέτες έχουν δείξει ότι η εσωτερική ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματός σας και το πάχος της επιδερμίδας, αλλά η ακριβής σχέση παραμένει λίγο ασαφής.

Αν και μπορεί να μην υπάρχουν δεδομένα που να συσχετίζουν άμεσα τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, γνωρίζουμε ότι η διαδερμική απώλεια νερού (TEWL) επηρεάζει την ακεραιότητα του δερματικού φραγμού και τη λειτουργία του, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή, την ερυθρότητα και τον ερεθισμό, σύμφωνα με δερματολόγους. Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν, ωστόσο, ότι η αναπνοή από το στόμα σχετίζεται με άσθμα, δερματικές αλλεργίες και έκζεμα – και τα άτομα με αυτές τις παθήσεις είναι επιρρεπή σε αυξημένη TEWL και ξηρότητα του δέρματος, μια σύμπτωση που είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Το δέρμα είναι επίσης πιο διαπερατό τη νύχτα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ήδη ευάλωτο στην απώλεια νερού – η αναπνοή από το στόμα, όπως φαίνεται, προσθέτει μόνο περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Επιπλέον, η αναπνοή από το στόμα όχι μόνο στεγνώνει το στόμα, αλλά με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην αφαίρεση της πρώτης γραμμής άμυνας ενάντια στα βακτήρια του στόματος. Αυτό είναι ένα ζήτημα όχι μόνο επειδή συμβάλλει στην κακή αναπνοή και την τερηδόνα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου κατάντη, καθώς το στόμα είναι η πύλη για την υγεία του εντέρου και γνωρίζουμε πόσο στενά συνδεδεμένη μπορεί να είναι η υγεία του εντέρου και η υγεία του δέρματος.

Advertisment

Τέλος, η αναπνοή από το στόμα μπορεί επίσης να συμβάλει στην κακή ποιότητα του ύπνου, καθώς προκαλεί την υποχώρηση της γλώσσας σας προς τον άνω ουρανίσκο του στόματος, εμποδίζοντας έτσι τον αεραγωγό και περιορίζοντας την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνουμε. Και ο ποιοτικός ύπνος είναι κάτι πολύ σημαντικό: Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού κύκλου ύπνου, υπάρχει μια τεράστια αύξηση της HGH (ανθρώπινη αυξητική ορμόνη), η οποία βοηθά στην αναδόμηση των ιστών του σώματος και ωθεί την αυξημένη παραγωγή κυττάρων για την αντικατάσταση των κυττάρων που υπέστησαν βλάβη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, τα κύτταρα του δέρματός σας δεν αναγεννώνται τόσο πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αποκατάστασης. Προκαλείται μια συσσώρευση κατεστραμμένων κυττάρων, η οποία μπορεί να κάνει την επιδερμίδα μας να φαίνεται θαμπή και ξηρή με έντονους πόρους.

Πώς να αναπνέουμε για να αποκτήσουμε πιο ενυδατωμένο δέρμα

Η αναπνοή από τη μύτη επιτρέπει στην πραγματικότητα να συγκρατούμε περισσότερο οξυγόνο, το οποίο μπορεί τελικά να ωφελήσει την ενυδάτωση και τη συνολική υγεία του δέρματός μας: Ο αέρας πρέπει να καμπυλώσει και να στρίψει μέσα από τον αεραγωγό και θερμαίνεται. Απομακρύνετε τα σωματίδια, προσθέτετε υγρασία, έτσι ώστε να μπορείτε να απορροφήσετε περισσότερο από αυτό το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να πάρετε πολύ περισσότερο οξυγόνο με λιγότερες αναπνοές. Και όσο περισσότερο οξυγόνο έχουν τα κύτταρα του δέρματός σας, τόσο πιο έντονη είναι η λάμψη.

Επιπλέον, η ρινική αναπνοή προκαλεί απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου, το οποίο παίζει ρόλο στην αύξηση της κυκλοφορίας και στην παροχή οξυγόνου στα κύτταρα. Το νιτρικό οξείδιο είναι τόσο σημαντικό για την ενίσχυση της ροής του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στο δέρμα για μια πιο φωτεινή λάμψη. Όσον αφορά την «αναπνοή για καλύτερο δέρμα», οι επαγγελματίες λένε ότι η ρινική αναπνοή είναι ο σωστός τρόπος.

Βέβαια, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να μην αναπνέουμε από το στόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν αυτό σας δυσκολεύει, μπορείτε για αρχή να να βελτιστοποιήσετε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να αναπνέετε από τη μύτη για τουλάχιστον το 80% της ημέρας σας, αν μπορείτε – ναι, ακόμα και κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Εκτός από τη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης σε υψηλά επίπεδα, οι τεχνικές αναπνοής -όπως η διαφραγματική αναπνοή, η αναπνοή από διαφορετικά ρουθούνια και η αναπνοή της κοιλιάς – μπορούν να προάγουν την υγεία του δέρματος από πολλές πλευρές. Η αργή, βαθιά και προσεκτική αναπνοή ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη φλεγμονή, στην ανακούφιση από την ένταση και στην αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα σας. Η βαθιά αναπνοή διεγείρει επίσης το λεμφικό σύστημα για να βοηθήσει το δέρμα να απομακρύνει τις τοξίνες, το πρήξιμο και τη φλεγμονή για να ελαχιστοποιήσει τα ξεσπάσματα και τη θαμπή, ωχρή εμφάνιση.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-you-breathe-impacts-skin-hydration

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση