, ,

Η Φινλανδία στοχεύει να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2040 – Πώς θα το καταφέρει

Αυτό θέτει τη χώρα πολύ πιο μπροστά από τον στόχο της ΕΕ για το 2050 για την εξισορρόπηση των εκπομπών άνθρακα.

Η Φινλανδία στοχεύει να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2040 – Πώς θα το καταφέρει

Η Φινλανδία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα φτάσει στο καθαρό μηδέν, αν επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Το σκανδιναβικό έθνος στοχεύει να επιτύχει αυτόν τον στόχο έως το 2035, αλλά προχωρά την περιβαλλοντική του δράση ένα βήμα παραπέρα, δεσμευόμενο να γίνει καθαρά αρνητική – απορροφώντας περισσότερο CO2 από ό,τι εκπέμπει – έως το 2040.

Advertisment

Αυτό θέτει τη Φινλανδία πολύ πιο μπροστά από τον στόχο της ΕΕ για το 2050 για την εξισορρόπηση των εκπομπών άνθρακα, καθιστώντας την παγκόσμιο ηγέτη στον περιορισμό τους. Το Νότιο Σουδάν έχει έναν πιο κοντινό στόχο για το 2030, αλλά, ως αναπτυσσόμενη χώρα, εξαρτάται από τη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα προκειμένου να επιτύχει ουδετερότητα.

Το νέο «μεσοπρόθεσμο» σχέδιο της Φινλανδίας για το κλίμα εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στις 2 Ιουνίου και βασίζεται στα πορίσματα μιας ανεξάρτητης ομάδας οικονομολόγων της φινλανδικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή.

Εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5C, ο κόσμος μπορεί να εκπέμψει μόνο 420 ακόμη γιγατόνους άνθρακα (το ρολόι ξεκίνησε το 2018). Οι ειδικοί οικονομολόγοι υπολόγισαν το δίκαιο μερίδιο της Φινλανδίας σε αυτόν τον προϋπολογισμό με βάση τον πληθυσμό της χώρας, την ικανότητά της να πληρώσει για τη μείωση των εκπομπών και την ιστορική ευθύνη για την κλιματική κρίση.

Advertisment

Πόσο ρεαλιστικός είναι ο κλιματικός στόχος της Φινλανδίας για το 2035;

Με τεράστια χιονισμένα δάση που καλύπτουν το 75% της χώρας, η Φινλανδία έχει μεγάλα φυσικά πλεονεκτήματα για να τη βοηθήσει στην πορεία της.

Η προστασία αυτών των δασών είναι το κλειδί. Τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Φινλανδίας δείχνουν ότι πέρυσι για πρώτη φορά μετατράπηκαν από συνολικές αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα σε πηγές εκπομπών. Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνουν περισσότερο CO2 μέσω της αποψίλωσης από ό,τι θα μπορούσαν να απορροφήσουν τα εναπομείναντα δέντρα.

Σε απάντηση στα ανησυχητικά νέα, η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Emma Kari δήλωσε ότι το υπουργείο Γεωργίας και Δασών επεξεργάζεται επί του παρόντος ένα σχέδιο για το κλίμα στον τομέα της χρήσης γης. «Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να αντιστρέψει την τάση κατά την οριστικοποίηση αυτού του σχεδίου», δήλωσε η ίδια.

Επί του παρόντος, μεγάλες εκτάσεις δασών υλοτομούνται από εταιρείες υλοτομίας, μετατρέπονται σε χαρτοπολτό και χαρτί πριν καούν ως μορφή βιοενέργειας – συχνά με αμφιλεγόμενο τρόπο χαρακτηρίζονται ως «ανανεώσιμες».

«Τα καλά νέα είναι ότι πέρυσι οι εκπομπές μειώθηκαν στον τομέα του επιμερισμού των προσπαθειών», προσθέτει η Kari, ο οποίος καλύπτει τις μεταφορές, τη γεωργία, τις κατασκευές και τις βιομηχανίες αποβλήτων. Για να επιτύχει μια ουδέτερη ως προς τον άνθρακα Φινλανδία, η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει στο μισό τις εκπομπές από αυτούς τους τομείς έως το 2030.

Πώς θα επιτύχει η Φινλανδία το καθαρό μηδέν

«Η οικοδόμηση ενός κράτους πρόνοιας χωρίς ορυκτά είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ – τόσο από την άποψη της πολιτικής για το κλίμα όσο και από την άποψη της πολιτικής ασφάλειας», λέει η υπουργός.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση της Φινλανδίας, δήλωσε η υπουργός στο Climate Home News, οδηγώντας την να αγκαλιάσει την αιολική ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση. Αν και, βραχυπρόθεσμα, οδήγησε επίσης σε χαλάρωση ορισμένων μέτρων για το κλίμα, όπως το ποσοστό των ανανεώσιμων καυσίμων που πρέπει να συμπεριλάβουν οι έμποροι πετρελαίου στο μείγμα τους φέτος.

«Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση είναι δίκαιη», προσθέτει η Kari. «Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορα είδη οικονομικής στήριξης τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις τοπικές κυβερνήσεις, ώστε η διαδικασία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη».

Ένας φόρος μεταφορών με βάση την απόσταση είναι ένα μέτρο που φέρνει η κυβέρνηση. Η δράση για το κλίμα θα επεκταθεί και σε τοπικό επίπεδο, με νέα νομοθεσία σχετικά με τις αρμοδιότητες των τοπικών κυβερνήσεων, η οποία αναμένεται το φθινόπωρο του 2022.

Είναι σημαντικό ότι η Φινλανδία επιδιώκει να επιτύχει τον τολμηρό στόχο της σε 13 χρόνια χωρίς να στηριχθεί σε διεθνή αντισταθμιστικά στοιχεία άνθρακα, όπου μια χώρα πληρώνει μια άλλη για να μειώσει τις εκπομπές για λογαριασμό της.  Τέτοια συστήματα έχουν επικριθεί έντονα από τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος.

Πηγή: euronews.com/green/2022/06/07/this-european-country-has-just-set-the-world-s-most-ambitious-climate-target

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση