,

Πώς να αντιμετωπίσουμε έναν μη υποστηρικτικό σύντροφο

Η αντιμετώπιση ενός μη υποστηρικτικού συντρόφου μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν προηγουμένως ήταν δίπλα σας σε άλλες στιγμές της σχέσης σας.

Πώς να αντιμετωπίσουμε έναν μη υποστηρικτικό σύντροφο

Είτε πρόκειται για μια νέα σχέση είτε για μια σχέση δεκαετιών, η αμοιβαία υποστήριξη είναι ένα από τα βασικά απαραίτητα στοιχεία για μια υγιή και επιτυχημένη σχέση. Το να έχετε έναν σύντροφο που υποστηρίζει τα μεγάλα σας όνειρα και τους μακροπρόθεσμους στόχους σας και σας προσφέρει το χρόνο και την προσοχή του όταν χρειάζεστε έναν καλό ακροατή είναι απίστευτα σημαντικό για την υγεία και τη μακροζωία μιας σχέσης.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο σύντροφός σας σταματά να παρέχει αυτή την υποστήριξη; Η αντιμετώπιση ενός μη υποστηρικτικού συντρόφου μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν προηγουμένως ήταν δίπλα σας σε άλλες στιγμές της σχέσης σας. Εάν ο/η σύντροφός σας έχει γίνει μη υποστηρικτικός/ή, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να προσδιορίσετε ποιος είναι ο λόγος. Θα έχετε μια σαφέστερη ιδέα για το πώς να προχωρήσετε και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Advertisment

Σημάδια ενός μη υποστηρικτικού συντρόφου

Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο δεν νιώθουμε ότι υποστηριζόμαστε ή ότι δεν μας εκτιμά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποσαφηνίσετε τις συμπεριφορές που ξεδιπλώνονται εντός της σχέσης, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Απορρίπτουν τις συζητήσεις

Το να ακούει ο σύντροφος αυτά που λέτε, να καταλαβαίνει από πού έρχεστε και να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη συζήτηση είναι ένας τρόπος στήριξης. Αν διαπιστώνετε ότι ο σύντροφός σας απορρίπτει τις προσπάθειές σας να μιλήσετε για σοβαρά θέματα που σας αφορούν, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να προσέξετε. Αυτό αφορά τόσο τις προσωπικές συζητήσεις όσο και τις αναπάντητες κλήσεις ή τα μηνύματα.

Δεν γιορτάζουν τις νίκες μας

Ένας υποστηρικτικός σύντροφος θα νιώθει περήφανος, ενθουσιασμένος και χαρούμενος για τις νίκες και τα επιτεύγματά μας – ακόμη κι αν πρόκειται για έναν τομέα που δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Αντίθετα, ένας μη υποστηρικτικός σύντροφος μπορεί να παραμερίσει αυτές τις νίκες ή να τις υπονομεύσει αντί να δείξει ενδιαφέρον.

Advertisment

Δεν επικυρώνουν τα συναισθήματά μας

Αν ο σύντροφός σας αναφέρεται στα συναισθήματά σας ως υπερβολικές αντιδράσεις ή σας λέει ότι είστε πολύ συναισθηματική για κάτι, δεν είναι υποστηρικτικός σύντροφος. Οι μη υποστηρικτικοί σύντροφοι θα απορρίψουν τα συναισθήματα λέγοντας ότι ο τρόπος που αισθάνεστε δεν είναι σωστός ή κατάλληλος – κάτι που συχνά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα από ό, τι αισθανόσασταν πριν προσπαθήσετε να τους μιλήσετε για την κατάσταση.

Μας απογοητεύουν συνεχώς

Το να είστε σε μια σχέση σημαίνει ότι, αναπόφευκτα, ο σύντροφός σας θα σας απογοητεύσει κάποια στιγμή. Ωστόσο, αν επικοινωνείτε συνεχώς με τον σύντροφό σας για πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς, όπου η παρουσία του θα σήμαινε πολλά – για παράδειγμα, το να σας συνοδεύσει σε ένα οικογενειακό πάρτι ή στο γάμο ενός φίλου, ακόμη και αν δεν θέλει απαραίτητα να πάει – και εκείνος αρνείται σε όλα αυτά, είναι πλέον μη υποστηρικτικός.

Δεν ενδιαφέρονται ενεργά για τη ζωή μας

Είναι φυσιολογικό και μάλιστα υγιές ο σύντροφός σας να μην μοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα, χόμπι και προσωπικούς στόχους με εσάς. Ωστόσο, αν ο σύντροφός σας δεν σας ενθαρρύνει ή δεν σας ρωτά για το πώς πάνε τα πράγματα σε αυτούς τους τομείς, δεν σας υποστηρίζει.

Υποχωρούν σε δύσκολες στιγμές

Στις συντροφικές σχέσεις, είναι αναμενόμενο ότι αν ένα άτομο στη σχέση βιώνει δυσκολίες ή αναποδιές, ο άλλος θα βγει μπροστά για να προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια. Ένας μη υποστηρικτικός σύντροφος δεν βρίσκεται πουθενά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω αντί να παρέμβει.

Μας διακόπτουν

Ένας μη υποστηρικτικός σύντροφος θα σας διακόπτει συνεχώς ή θα σας κόβει στη μέση μιας ιστορίας ή μιας συζήτησης για να παρεμβάλει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Αυτό δεν είναι απλώς ένα περιστασιακό ολίσθημα, αλλά κάτι που συμβαίνει συνεχώς και που οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί να σας έχουν σχολιάσει ακόμη και ιδιωτικά.

Τι να κάνουμε όταν έχουμε έναν μη υποστηρικτικό σύντροφο

Προσδιορίζουμε πότε ξεκίνησε αυτή η συμπεριφορά και για πόσο καιρό συμβαίνει

Αν είστε με τον σύντροφό σας για αρκετό καιρό και αυτές οι μη υποστηρικτικές συμπεριφορές είναι μια νέα τάση, αφιερώστε λίγο χρόνο για να προσδιορίσετε τι άλλο έχει αλλάξει πρόσφατα που μπορεί να είναι η αιτία. Για παράδειγμα, ίσως αποφασίσατε να εργαστείτε για την επίτευξη ενός στόχου με τον οποίο εκείνος αισθάνεται άβολα, ειδικά αν αυτό το σχέδιο θα τον επηρεάσει αρνητικά βραχυπρόθεσμα. Θα μπορούσε να είναι ότι, αντί ο σύντροφός σας να επικοινωνήσει μαζί σας τις ανησυχίες ή τους δισταγμούς του, επέλεξε να μην δείξει καθόλου υποστήριξη.

Ακούμε την πλευρά τους

Αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο βήμα. Εάν ο μη υποστηρικτικός σύντροφός σας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο εδώ και αρκετό καιρό, μπορεί να αισθάνεστε αναστατωμένοι ή και αγανακτισμένοι απέναντι στη συμπεριφορά του συντρόφου σας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να ακούσετε τι έχει να σας πει για τους τομείς στους οποίους δεν δείχνει υποστήριξη πρόσφατα και να προσεγγίσετε τη συζήτηση χωρίς θυμό ή έντονη επικριτική διάθεση για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης.

Επικοινωνούμε τις ανησυχίες μας

Καθώς μιλάτε με τον σύντροφό σας για τη μη υποστηρικτική συμπεριφορά του, δείτε αν υπάρχουν ανησυχίες που έχετε κι εσείς και οι οποίες συμπίπτουν. Κι εσείς και ο/η σύντροφός σας μοιράζεστε παρόμοιους δισταγμούς σχετικά με τη νέα θέση εργασίας ή τον στόχο που θέλετε να επιδιώξετε – αλλά εσείς τους έχετε επεξεργαστεί από τη δική σας πλευρά, ενώ ο σύντροφός σας μπορεί να εξακολουθεί να δυσκολεύεται να το κάνει.

Καθορίζουμε αν χρειαζόμαστε την υποστήριξή τους

Εάν ο/η σύντροφός σας δεν παρέχει υποστήριξη σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής σας, αυτό το βήμα δεν θα ισχύει. Αλλά αν η έλλειψη υποστήριξης του συντρόφου σας προέρχεται από μια αλλαγή στη ζωή σας που θέλετε να κάνετε ή από έναν στόχο που θέλετε να επιδιώξετε και δεν είναι απόλυτα σύμφωνος, αναρωτηθείτε αν πραγματικά τον χρειάζεστε για να το πετύχετε.

Αξιολογούμε το χειρότερο σενάριο

Πόσο θα μετανιώσετε που δεν επιδιώξατε τον στόχο ή το όνειρο που έχετε; Αξίζει να ζήσετε με αυτή τη λύπη; Αν ο σύντροφός σας δεν είναι σύμφωνος να σας παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεστε για να πετύχετε αυτό που επιδιώκετε, ίσως ήρθε η ώρα να αποφασίσετε αν αξίζει να παραιτηθείτε – ή αν αξίζει να παραμείνετε σε μια σχέση όπου δεν παίρνετε αυτό που χρειάζεστε από το άτομο που είστε μαζί.

Πηγή:

www.goalcast.com/how-to-deal-with-an-unsupportive-partner

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση